用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖彼得 vs. 聖類斯(net11)
go

聖彼得 vs. 聖類斯(net11) [複製鏈接]

真心請教,兩間如何選擇?好像聖彼得派位也不差?
   1    0    0    0

回覆:聖彼得 vs. 聖類斯(net11)

聖類斯係私小有直屬津中, 聖彼得同學間兢爭比較激烈, 不過唔洗比學費。

但以校風、成績、老師質素等比較,應該選擇哪間。聖彼得升中派位也有不少人派去聖類斯,是否值得比學費買這個保險呢!

問題係到中一派位要睇小朋友成績同選校次序及運氣, 如果對小朋友有信心就揀聖彼得, 相反則揀聖類斯較保險(如果負擔得起學費的支出)

謝謝您的回復,但我仍想知道除了這個升中保險,聖類斯在校風、成績及老師質素等是否仍佔優,我們還有一個小兒子讀PN,負擔兩個讀私校問題不大,但當然也希望錢是用得其所。知道您對net11很有認識,很想多聽聽您的寶貴意見。

超版係o係聖類斯畢業的, 我相信他對聖類斯各方面都會很清楚, 如果佢冇睇到呢個帖的話你可以 pm 佢或去佢 "面書" 問佢, 我相信佢會好樂意解答你的題問!

聖類斯有另一個私小的優勢, 就係有全權揀學生, 就算可能都會一時走漏眼, 但我相信至少佔大部份的質素都有保證, 升中壓力也減少好多, 而聖彼得係派位的, 質素唔可以保證, 亦可能在家庭層面也較廣....

但要考慮埋細佬, 聖彼得係必收, 聖類斯就唔一定會收番細佬, 同埋聖彼得會派到更好的如英皇

we have similar concern like yours, but end up we give up St. Louis, and go for an aided school in Hong Kong island.

每個家庭要考慮o既o野都唔同, 冇話點樣做先叫做o岩, 只有怎樣的安排才算較適合...

smartcash 發表於 12-8-24 13:36
但要考慮埋細佬, 聖彼得係必收, 聖類斯就唔一定會收番細佬, 同埋聖彼得會派到更好的如英皇 ...

中學派位係講成績同運氣, 唔通你敢講讀聖類斯就派唔到英皇?

如果想增加派到英皇的機會不如揀 "般小 & 李陞"
‹ 上一主題|下一主題