用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 你地bb interview Pn or K1時, 係用咩語言架?
go

你地bb interview Pn or K1時, 係用咩語言架? [複製鏈接]

1. 英文
2. 廣東話
3. 普通話
   1    0    0    0

無人已interview過嗎??可否分享??我知間間都唔同, 就算同一間都可能唔同, 不過我想問, interview前係咪有揀用咩語言架?因我bb唔係咁識聽中文, 所有指令我都係用英文教, 教如果我揀國際班, 係咪會用英文問???我聽到有d會用PTH問, 我bb更加唔識聽

回覆:你地bb interview Pn or K1時, 係用咩語言架

PN多數做指令,in K時用中文。

其實我bb都識聽某d指令,不過我是用英文教,未必識聽中文指令,因為在香港大把机會接觸中文,唔驚佢唔識中文,所以想等佢番学先學中文,但又怕到時interview時,老師用中文叫佢做指令,驚佢聽唔明

I chose english to interview SC u2 last year.  Finally got an offer from SC.

回覆:你地bb interview Pn or K1時, 係用咩語言架?

睇返間學校有冇得揀,如果冇得揀就要用廣東話,如果有得揀我地當時揀英文 in

FortuneBB,

請問幾時可以揀用咩language??係咪在Apply時, 還是等佢通知interview時呢??

babeBBDoll,

多數有無得揀架??係我自己要主動問佢還是等佢地問我呢??

好睇樓主target咩學校,St Cat和Victoria無問題,St Cat直頭係Net in。

但其他學校就好難講,KV吳會entertain你,就算夾硬in,吳係教開英文的老師用英文in你小朋友,佢又吳自在,講又吳方講得好,效果吳會好。

Janes1983,

唔該晒, 唔好意思, 我係新手媽媽唔多識, 請問咩係net in??

rainbowcov  NET in 即係 由 外藉老師見學生.  發表於 12-8-24 09:33

- SC 有得揀, 不過in 國際班, 要考英文+普通話.
- Victoria, 中英都考. 似上一堂English Playgroup, 考英文多一點. (PN Experience)
- HKPS(KLT), 睇當天安排誰同你interview, 可能係普通話或英文或廣東話,
冇得揀
- KM, 睇當天安排

根據經驗, 如不是apply international class 大多用Cantonese in. 就算有考英文, 考很小的.
很多都冇考英文.

Interview 懂cantonese 對答比較有優勢. 用Cantonese 問你,
只能用英文答, 其實唔理想.

回復 kwokbobo 的帖子

net in = 外藉老師interview

唔該晒你地呀!!不過我有d唔明, 如果interview要以cantonese interview為主, 點解d playgroup & 面試班都主張用英文教, 咁佢咁細個, 邊度會學到咁多language, 我都有打算教bb普通話, 不過咁細個我怕佢會confused, 諗住到佢5歲左右, 學校教都未遲, 我真係好confused呀

vnghk0001  Playgroup 用英文教係迎合家長口味  發表於 12-8-24 14:57

所謂in 國際班, 要考英文+普通話, 係點考?? PN係咪要識聽指令就得?? 如果考SC只識英文而唔識普通話係咪都考唔到架??

回覆:你地bb interview Pn or K1時, 係用咩語言架?

除咗國際幼稚園,大部分Interview 老師 default 用廣東話問,你可以坐旁邊翻譯俾你仔仔,佢可以回答英文ok。

我以為大部份幼兒/幼稚園都係寫國際呢兩個字, 係咪即係有寫國際幼兒/幼稚園就會用英文interview(或可揀英文作interview)?? 無寫明係咪國際就通常用cantonese interview?? 係咪即係咁呢?? Many Thanks

我以為大部份幼兒/幼稚園都係寫國際呢兩個字, 係咪即係有寫國際幼兒/幼稚園就會用英文interview(或可揀英文作interview)??
無寫明係咪國際就通常用cantonese interview??
係咪即係咁呢?? Many Thanks

vnghk0001  唔係咁分,要睇每一間幼稚園安排。  發表於 12-8-24 14:56

回覆:FortuneBB 的帖子

ME TOO

HopeLJ 發表於 12-8-24 11:47
除咗國際幼稚園,大部分Interview 老師 default 用廣東話問,你可以坐旁邊翻譯俾你仔仔,佢可以回答英文ok ...

我個囝識得聽廣東話同英文, 但因為姐姐對佢時間最多, 所以佢好多字都識英文.  五官, 顏色嗰啲佢會用英文答, 但用中文問佢咩係眼, 咩係紅色等等, 佢又識得指住或者用英文答返相關的字.  

咁想問吓如果老師用中文問問題, 我個囝聽得明, 答啱, 但用英文回答, 學校都ok?
‹ 上一主題|下一主題