用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級?
樓主: Irismammy
go

一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級? [複製鏈接]

引用:我女今年5歲,+已考鋼琴四級,+小提琴現在二

原帖由 gwengwen 於 12-09-13 發表
我女今年5歲, 已考鋼琴四級, 小提琴現在二級, 預備明年考鋼琴六級和小提琴三級 ...
你女女性格特別留心用功的嗎?請賜教!

gwengwen  佢比同齡小朋友來說係好定, 好認真做事, 對自己要求很高果類。  發表於 13-3-13 02:10

引用:小兒08開始學小提琴,剛完成八級 +

原帖由 san0san0 於 12-10-29 發表
小兒08開始學小提琴,剛完成八級
幾歲開始學㗎!

sorry,  其實考到, 只係代表果幾隻考試歌reach到果個grade, 如果一直學, 都只係操考試歌, 也沒有expose 其他wide variety的樂曲, 咁個小朋友係唔係真係達果個水準呢....鬥細鬥高級又有什麼意思呢..

非常有同感.....

回覆:Kalongmama 的帖子

我仔同你一樣!

回覆:一般幾歲可以考到小提琴或鋼琴一級?

4歲半開始學小提琴,5歲考一級!
8歲考四级! 11歲考七级!

凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

回覆:Irismammy 的帖子

小一開始

3歲半學小提琴,5歲考2级,6歲考3级,打算出年8歲考5级

囝囝mama    發表於 13-3-28 00:05

引用:sorry,++其實考到,+只係代表果幾隻考試歌re

原帖由 stinkyrabbit111 於 12-09-13 發表
sorry,  其實考到, 只係代表果幾隻考試歌reach到果個grade, 如果一直學, 都只係操考試歌, 也沒有expose 其 ...
你講得好好,我明白了好多,有時我都會同人比較,考第幾級,原來最重要平時學習,才一生受用

有朋友個仔4歲考2級,不是迫的,他爸爸小時在我們那不吹谷的年代下已小六前完成8級,現放下工作,正為興趣修讀音樂碩士。我個仔就由五歳學到現在六年級,才考4級!我細個就學琴喊到嗚嗚聲,所以我相信音樂是in the gene 的!
...

回覆:Pertra 的帖子

唉,孩子有興趣才可每天練一小時,否則何必這樣逼迫他呢?

回復 Pertra 的帖子

學好instrument係無formula去計的, 要很多方面去配合, also, 要一個5歲小朋友一日1小時練, 真係要佢好熱愛先做得到呢, place yourself into their shoes, 家長自己都去試試學, 試試練一樣自己唔like的樂器, 自已又可以做到你expect佢地做到的嗎?

引用:我女今年5歲,+已考鋼琴四級,+小提琴現在二

原帖由 gwengwen 於 12-09-13 發表
我女今年5歲, 已考鋼琴四級, 小提琴現在二級, 預備明年考鋼琴六級和小提琴三級 ...
天才

我的婧婧係2004年9月10日出世啦! 重3.2kg

其實, 現代很少彈鋼琴的是天才, 不是沒有, 是很少很少。
我認為我女兒的優勢是我是她的音樂老師,每日練琴的進度我很清楚, 當小朋友初學是其實不需要練一個"C"或"D"音練一個星期, 但因上課時間不能flexible遷就小朋友所以可能進度拖長了, 而很多小朋友也因為初段練習拖長了而覺得悶而放棄音樂。我原本上年只打算比佢考二級, 但因為佢太快學晒啲歌, 就即管比佢彈4級, 只要不是push佢強逼佢練, 其實一段時間後小朋友就會彈得好, 當然如果佢哋有份參與揀歌, 揀自己比較喜歡的幾首歌考試就最好。最近女兒在比賽彈6級歌, 佢好努力練果首歌也是因為佢自己喜歡個melody。所以小朋友自己的選擇對佢哋既音樂學習發展也很重要。
其實要學好音樂, 一要培養他們的興趣, 有興趣就會彈得好; 我個女練琴每日只練大約1-1.5小時, 之後佢想彈自己唱既歌或者任何歌都可以。另外, 音樂也是技巧的訓練, 絕對沒有一步登天的捷徑, 不是"死操爛操"就可以彈出八級水準, 只能勉強PASS八級(因為技巧不足, 八級的考試講求對樂曲的理解, 做好作曲家的情感表達)。
我也有見過朋友的小孩, basic technique不好, 但不停想push小朋友考級, 如果每次考試也marginal pass, 其實家長也應該諗下咁樣學係咪有問題。

回復 gwengwen 的帖子

上堂時間得30mins-45mins,而且一星期一堂,初時想教快D都好難!所以如果家長都識彈琴,
我會寫低空餘時間可以教小朋友彈邊D歌仔,
下堂彈埋俾我聽,
小朋友好快可以彈好多歌仔,無咁易悶!
~*樂器只是學音樂的渠道*~

想問問如學左1年半先考一級, 咁樣又正常嗎?   
老師說通常她安排學生一,三,五級去考的.....
問過老師點解唔可以今年年尾考, 佢答我仲係幼稚園(5歲)唔洗咁快去考.  對嗎?

stinkyrabbit111 發表於 13-3-7 08:38
回復 Pertra 的帖子

學好instrument係無formula去計的, 要很多方面去配合, also, 要一個5歲小朋 ...
我個仔4歲半,晤使返學個日,一日彈幾次,每次成個鐘,但老師嘅功課只係肯彈一次,其他時間乜都彈一餐,自彈自唱, 好enjoy

而家學緊一級,老師話他晤夠定,可以K3考2級,俾個目標他,等他認真啲去練基本功
‹ 上一主題|下一主題