用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 <基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀> ...
go

<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀> [複製鏈接]

請問有無媽媽有經驗, 這2套書分別之處是什麼? 那一套較好? 謝謝指教!
   16    0    0    0

我有這兩套書, 漢字500 比較淺的, 由一個字開始學, 然後不斷重複及加多d新字, 另剛學字小孩容易記字.

我自己會讀
由幾個字開始, 一本得不會多過十頁, 字數小字, 希望小孩喜歡讀書.

我覺得不同, 所以我2套都有買, 剛開始用了2個星期, 我小孩識字不多, 所以她比較喜歡漢字500, 我打算等她看完漢500有了基礎字, 才要她嘗試記我自己會讀的書.

謝謝你的回覆

我自己比較喜歡我自己會讀,因為係故事形式,比較有趣味

marcuscyrus  可惜d插畫麻麻地  發表於 12-8-25 08:44

兩套我都有, 個人喜歡我自己會讀多 d,
囝囝較細, 佢亦喜歡我自己會讀多 d , 始終接近故事形式,有所連接,
o係佢理解同運用上都係明顯比基礎500 好,現在部份讀黃系列了
基礎500 佢就唔係好睇 d 圖, 單純認字,但以認字計,基礎 500會好 d
因為有部份句子內會出現不只兩個相似的字形....
加上字體止都係基礎500清晰些...

其實妳可以去圖書館借試下小朋友興趣先..

回覆:siulin0823 的帖子

我兩套都有. 3歲和5歲的兒子和女兒也很喜歡"基礎漢字", 但就對"我自己會讀"沒什麼興趣. 他們覺得基礎漢字的插圖好"攪笑", 又喜歡跟書中的筆順寫"空氣字".
我自已都同意基礎漢字較有趣, 一個一個字加上去, 比較易掌握. 但亦因為字限, 有時文句有點生硬唔太通. "我自己會讀"既文句會通順好多.

圖書館有得借, 可比較下孩子的喜好去決定買那一套.

回覆:BALL_B116 的帖子

閱讀由父母做起, 你孩子需要的肯定不止這兩套書, 建議你出去各書局及圖書館走走, 看看有甚麼適合孩子的書。

以上提到的兩套書都可以在—些大書局找到, 例如:大眾、商務、三聯...等等。

Thanks  My son does not like 漢字500.. I will let him try 我會自己讀

我有一套<基礎漢字500 啟蒙篇>, 因阿仔一啲都唔鐘意睇, 現轉售

全新, 原價$240, 現價$180

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/b24341984?r=1023322713

回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

我囝都係鍾意基礎500多啲
我個人覺得基礎500啲公仔得意啲,啲字清楚啲,

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

I am using both on my 3 year old child, he likes both sets, but for word recognition it seems that 基礎500 is a lot clearer. I am trying to teach him to recognize 3-5 words a week.

我兩本都有比,明顯基礎漢字在認字上快好多

我都中意我自己會讀多啲,喺青田度買,趁有折扣時去長沙灣青田嘅中心買。
啲畫雖然唔係我杯茶,但小朋友ok嘅。

"我自己會讀"等我去圖書館借來睇睇先

我兩個仔3歲開始睇,兩樣都鍾意,兩樣都可以先買一本/set, 有興趣先再買。

我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

我覺得我自己會讀趣味性強,圖畫中有有觀察,思考的空間,令說故事更豐富,是閱讀故事的入門
基礎漢字是以認字為目標,故事性弱,較沈悶

漢字500 跟佢方法讀完印象深D
‹ 上一主題|下一主題