用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 <基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀> ...
樓主: YatLongcarcar
go

<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀> [複製鏈接]

加上對句子認識會好一點

回覆:<基礎漢字500 萌芽級> 及 <我會自己讀>

2套書用了一段時間, 總結一下:
各有特色好處, 我個仔仔2套書都喜歡, 感謝推介的媽媽們

我會自己讀 (黃色)  - 佢當故事咁聽, 跟日常生活會出現的環境較多, 可以啟發到佢一問一答, 有時會主動叫我講教事佢聽, 有時我唔得閒叫佢自己睇下

基礎500字 - 學認字, 我一課跟一課咁教, 每次學新一課都溫返前面的生字, 可能佢有教到寫法, 字型大, 每課大約2-3日內(每次讀一次 5mins 內完成) 已經可以記熟讀音, 睇其他書本都認得返點讀, 學認字方面作用明顯較強

希望可以慢慢養成佢喜歡閱讀的興趣!

我本來想買一本<基礎漢字500 啟蒙級>俾個女學下認字,但我同亞女喺書局試睇嘅時候發現一個問題,亞女讀字係望住啲拼音讀,咁樣好似會唔會影響佢發音?請問有冇類似嘅書藉係冇漢語拼音?

自己掩咗佢!

Littlerachel 發表於 13-8-26 22:03
我本來想買一本<基礎漢字500 啟蒙級>俾個女學下認字,但我同亞女喺書局試睇嘅時候發現一個問題,亞女讀字 ...
想問下依家邊到有得買?

引用:Quote:Littlerachel+發表於+13-8-26+22:03+

原帖由 taylortse 於 13-10-16 發表
想問下依家邊到有得買?
很多書局都有賣「基礎漢字500」,例如:大眾、商務及三聯...等等。

引用:suitable+for+which+age+of+kids

原帖由 msgeogeo 於 13-10-16 發表
suitable for which age of kids
Mainly for kindergarten kids.

引用:Quote:原帖由+taylortse+於+13-10-16+發表

原帖由 huba 於 13-10-16 發表
很多書局都有賣「基礎漢字500」,例如:大眾、商務及三聯...等等。
Thx,今日買左

huba  You are welcome.  發表於 13-10-16 23:50
‹ 上一主題|下一主題