用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 [此帖已解決問題 請版主刪除]
樓主: 愫妍
go

[此帖已解決問題 請版主刪除] [複製鏈接]

引用:Quote:alanwong238+發表於+12-8-24+20:31+

引用:Quote:alanwong238+發表於+12-8-24+20:31+

alanwong238 的帖子

我都同意你講, 真係一間間架咋。我小朋友北區小學, 有個由細玩到大朋友女, 大家同級, 佢係九龍塘讀頗貴學費私小, 亦考級頭十。試過幾次問佢地野, 學術上都係我小朋友識佢唔識。早幾年大家都有交換學校出練習做, 佢媽咪都話乜你學校教咁深; 相同佢比我嘅都無用, 四五年班仲排句子, 太淺。

回復 719117 的帖子

果幾條數學題是好基本,好多學校都有教,不足為奇小兒小二已做過,他同時發現有幾過方法去計算這類數。
好多時我們神化了奧數,部分老師只當是解難數學類別,透過系統訓練,學快少少。若果到較抽象的數學理念,靠操練,背誦答案未必能夠解答。

若果想了解孩子的數學能力及數學在全港的排名,可以參加保良局全港小學數學精英選拔賽,在成績表中可以估算孩子在全港數學的排名,因為參加者是每間學校的精英。前列者被邀請參加特訓,然後再選尖子代表香港出外比賽。

chunyatmama  Agree!  發表於 13-1-3 16:52
黃巴士  Agreed!  發表於 12-8-27 09:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mrsjacky 發表於 12-8-23 22:21
仲以為大家話咁好成績同操行會大機會,原來都仲要點點點....
一句話,"一山還有一山高",平常心吧。
唔好側埋一面想,家庭背景,世襲,內定........  對手是全港精英!

chunyatmama  Can't agree more!  After reading those mathematics, I start accepting that my son is just average @@  發表於 13-1-3 16:56
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

ANChan59 發表於 12-8-27 07:52
回復 719117 的帖子

果幾條數學題是好基本,好多學校都有教,不足為奇小兒小二已做過,他同時發現有幾過方 ...
真係好深...
http://edu.poleungkuk.org.hk/match/primarymaths/download.htm

719117  wa.....................  發表於 12-8-27 12:39

回復 alanwong238 的帖子

我看過了。
你看我只分享數學方面的深淺,沒有再細講小組討論及時事問題,因為太多變數了。

Jackieson 發表於 12-8-27 10:31
真係好深...
http://edu.poleungkuk.org.hk/match/primarymaths/download.htm
保良局擧辦公信力好些,私人機構辦同時擧辦訓練班,我有些介心。
多個參考是好事,因為有機會在保良局排得前,你未必會有奧數金奨。

回復 Jackieson 的帖子

好深

alanwong238 發表於 12-8-27 05:53
其實大部分官立小學d課程係固定, 係唔會有課程跳班既情況出現, 例如好似英皇書院的兩所聯繫小學, 般咸道官 ...

其實小學課程D野係無重複, 小2時候教時鐘, 小3教時鐘+秒, 小2教東/南/西/北, 小4就再教東南/西北......
而英文P1都係教現在式開始, 有些程度深, P3已教過去完成時.... 數學為例, 有些教得深既小學, 教早一個學期既數, 出D題目難D, 有些加入奧數, 讀九龍塘私小果班, 又要學數IN, 轉頭又去上奧數.  

都有BK家長提過官中現在成績大不如前, 原因收了很多聯係官小學生, 至於官小情度係點, 應該間間唔同. 海霸官小既英文科程度好一般, 其他兩科就唔知, 不過佢以前係幾出名.

我強調一樣野, 我見過有一些情度淺既小學, 佢地學生升上到中學, 出奇地又讀得好好, 因中學已不再死讀就得, 個人思維同學習態度係最重要.  

ttyy  同意。小學教書的進度快慢並不代表什麽,充其量只是知識性的輸入。如果學校可以激發學生學習興趣和動力,培育好的學習習慣,學生才能終生受益  發表於 12-12-18 17:05
senkawa  其實好多小朋友小學時未發力, 特別係男仔, 升到上中學先至跑出黎嘅有大把...小學如果已經係勁操練勁背野, 我覺得中學好多都未必讀得好...  發表於 12-9-2 21:36

回復 TKO2040 的帖子

好認同你最後一段。

719117  me too  發表於 12-8-29 11:47

回復 愫妍 的帖子

單看成績都大有機會啊!!

啊女而家六年級啦,自行報左林護,荃官。
佢口才ok架,做過司儀,英文都係95分以上,奧數就讀左2年。

引用:啊女而家六年級啦,自行報左林護,荃官。佢

原帖由 愫妍 於 12-12-01 發表
啊女而家六年級啦,自行報左林護,荃官。
佢口才ok架,做過司儀,英文都係95分以上,奧數就讀左2年。 ...
以你阿女的質素,我覺得都十拿九穩。反而呢兩間自行,你會選邊間第一志願呢!?

醒目開學勳章

回覆:愫妍 的帖子

全級第一喎,我覺得爭住收la

Jackieson 發表於 12-12-1 21:09
以你阿女的質素,我覺得都十拿九穩。反而呢兩間自行,你會選邊間第一志願呢!?

...
林護。家姐都系林護舊生~但係細女中意荃官多d....
春卷:
話又唔係甘講....話曬都band1頭...係全港都唔知第幾...

黃巴士  班主任對自行選校有咩意見??  發表於 12-12-18 16:04

引用:Quote:原帖由+TKO2040+於+12-08-27+發表我

原帖由 alanwong238 於 12-08-27 發表
除st paul co-ed 和女拔之外, 唔覺得其他直資或私校係物有所值

alanwong238 發表於 12-8-27 06:02
除st paul co-ed 和女拔之外, 唔覺得其他直資或私校係物有所值
How about DBS , YW and HY ?Please beware you use "物有所值".

回復 愫妍 的帖子

姐姐在林護讀過,是不是有分加的?我女兒情況和你女兒不相伯仲,現在準備填表,那間放第一志願還在和老公商討,荃官不填第一志願,可能不能敲門,安柱校長說過,他們有辦法知道我們是不是放第一志願的。
‹ 上一主題|下一主題