用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇朋友知九龍塘小學好嗎?
樓主: smallfoothk
go

有冇朋友知九龍塘小學好嗎?

是否3800x10=38000一年?,band 1??平均分是???小升中學去???thx

小一數學教快差不多半年至一年,英文如是,普教中等,見到書單怯一怯,但我們認同學校的理念和方針,家校一齊努力,if u think u can, u can!但如果家長没有辦法抽出時間和孩子一起努力,就要自己衡量什麼學校適合,套用kts一位家長所說:you 've got to be sure of urself before u can ever win a prize!互勉!

回覆:有冇朋友知九龍塘小學好嗎?

不過kts的家長一定是有質素的,大家都肯家校合作,有共同理念,做事一定事半功倍,其他津校未必做到!

引用:小一數學教快差不多半年至一年,英文如是,

原帖由 Laney 於 12-08-24 發表
小一數學教快差不多半年至一年,英文如是,普教中等,見到書單怯一怯,但我們認同學校的理念和方針,家校一 ...

請問kts適合邊類型的小朋友?

我也好喜歡這間學校,也想知道它喜歡那種小孩,我學那e.p個主任提意叫小兒試下,說小兒數學好但面試就要提孩子詩文點。

由資料搜集到實地觀察,KTS(九龍塘學校-小學部),已成為我跟小朋友的首選了,真的希望小朋友能夠順利考入,

very good school,  課程不淺!

我朋友個仔今年讀小一,暑假已需回校三星期,讀一下B冊數書

回覆:有冇朋友知九龍塘小學好嗎?

請問是活動教學or傳統教學?

請問幾時可報名? interview 形式是怎樣?

引用:我朋友個仔今年讀小一,暑假已需回校三星期

引用:請問幾時可報名?+interview+形式是怎樣?

原帖由 MWFCHAN1 於 12-09-04 發表
請問幾時可報名? interview 形式是怎樣?
deadline tmw lar

sissysze 發表於 12-9-4 17:41
deadline tmw lar
thank you sissysze,
不緊要, 我是為出年預備.

我覺得九龍塘是偏向收有禮乖功類形, 我識今年9月小一幾個都是同一類.  如果是好活躍形的, 機會相對唔大..

喵媽  是嗎, 我亞仔唔係有禮斯文型呀...  發表於 12-9-5 17:26

interview 都好講運氣, 仔仔屬於活潑一族, 有幸KTS 收了, 祝願各位家長找到合適的學校給小朋友.

wa, 成四十人一班禾, 不過又好似派得幾好禾 !

lawsonmoon 發表於 12-8-24 12:39
其實這類自己没有中學的私校直資,你都估到佢地係乜類形,唔係點吸引到家長,點生存呀。KTS, SFA,宣小都係尼類 ...
hi hayley, 好似SFA仲攪到要每人都要用ipad。大佬呀,歐美和南韓都走回頭路,用番實體書啦,佢仲以為好hi tech,好有gimmick!拜拓,係都用eink呀。OMG!