用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其实点解大家吾报国际学校?
樓主: cjli
go

其实点解大家吾报国际学校?

我以前讀中文嘅時候,記得有位皇帝(好似係宋朝)。當早朝嘅時間,官員稟報地方災禍連連,民不聊生,地方饑荒,人民無米弄炊。皇帝深感人民饑餓之苦,於是慰問一句:『何不食肉耶?』

heaheamama  晉惠帝  發表於 12-9-21 17:12
ekhc    發表於 12-9-9 07:13

nancybenhamou 發表於 12-8-26 16:49
我女儿下月去国际学校,全天制,可以带公仔上学(我觉得是睡觉时用的)。
国际学校重视孩子的自理能力的培 ...

我好同意!

我同意中文會越來越重要同埋比較難學
不過我覺得學語言最好的途徑系接觸
一般香港家庭都會將廣東話,香港媒體同日常生活都以中文為主
學中文相對比較容易
我系唯一同我仔仔講英文的人,其他家庭成員都系同他講廣東話
所以我會比較緊張他的英文吸收
我會俾他讀以英文為主的N1
之後上K再俾他接觸中文都未遲

回復 candylove111 的帖子

吾好意思,我真系无睇到其他家长在讨论。我只是突然想到就问下,我无念到会惹来反感。我小朋友也无读国际学校。

引用:我被呢個有趣題目吸引入來看看,+你看不見有

原帖由 candylove111 於 12-09-11 發表
我被呢個有趣題目吸引入來看看, 你看不見有很多媽媽也談論國際學校中嗎?? 還是你不知道這些是國際學校? 真 ...
會不會少少反應過度

candylove111  如果不是簡體字我不會如此反應!! 我知道香港人不會有此心理!  發表於 12-9-17 10:56

引用:Quote:原帖由+candylove111+於+12-09-11+發

原帖由 minirat 於 12-09-15 發表
會不會少少反應過度
係啦,offensive 左d喎

candylove111  如果不是簡體字我不會如此反應!! 我知道香港人不會有此心理!  發表於 12-9-17 10:57

我猜樓主是有親友提議孩子讀國際學校,但心底覺得不想,所以在此找些支持及原因?

Its really like Queen marie antoinette asked why the civilians did not eat cake when there was hunger strike everywhere!

大家不要過於敏感 , 因為我也有同樣的問題 ,
其實我也不是有$人 , 但我認為所有父母都希望提供最好的給孩子 ,
我見國際K1不是比那些名牌K1貴好多 , 而且我對HK的教育制度完全失望 , 所以我正考慮死"han"死低入國際
所以好想知道入讀國際的優點和缺點

點解唔報?因為冇錢囉,就係咁簡單

ae.mama 發表於 12-8-30 12:18
點解唔報國際學校?樓主都問得好出奇!我哋呢班生於斯,長於斯的香港人,連最基本嘅福利都比人剝奪晒!床位 ...

咪就係。不過, 好多國際學校都唔係咁國際, 同胞爭學位太多, 好多真係外國的小朋友都入唔到, 變咗啲學生都來自不同的......省份。

except you are going to German Swiss or HKIS where there are more expatrates, otherwise some of international schools indeed have a lot of chinese family who speaks cantonese or PTH. I once think about sending my child to international school, but by committing to go International school, I need to ensure my job will be secure for the next 22 years. With continuous layoff and unstable job market, it is a risk decision. If we cannot support the children in the midway, it is hard to get back to mainstream schools.

引用:except+you+are+going+to+German+Swiss+or+

原帖由 mamaokasan 於 12-09-24 發表
except you are going to German Swiss or HKIS where there are more expatrates, otherwise some of inte ...
Yes. This a concern. Especially for those working in the banking industries and MNC.

1. 現在即使你想安排孩子入國際學校, 如果你不是expat或有關係人士, 也很難入
2. 如果孩子入讀國際學校, 長大後中文水平一般不高 (我個人小時候是讀國際學校的)

中文吾得,好難考到香港政府工。