用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 文曲星哈電族Y980H好唔好用?
go

文曲星哈電族Y980H好唔好用?

見YAHOO團購只要398, 但好唔好用呀? 有冇人可以指點下? THANKS!

內置咩字典呀?  最少都要有oxfand advanced先夠用/牛津當代

見網上寫: 哈電族獨家取得2009年最新版「劍橋高階英漢雙解辭典」授權。辭典了收錄英英、英漢雙解辭典,提供詞條及片語170,000餘條、近6000條片語,覆蓋面廣泛,結合學習辭典、搭配辭典、考試辭典於一身,絶對係你英語學習好拍擋!

好似幾OK, 有點矛盾, 有家長話用字典好, 有家長話中一應該要準備翻譯機. 所以想來問下大家意見.

law_panda  It's an old model, but it's still good enough for the student on daily use.  If not enough, then go back to use the dictionary.
And 398 is a good deal,!!  發表於 12-8-25 22:07

我上年小學已經買左快譯通俾我仔,因為佢真係冇咁多時間黎查字典(我都有本牛津高階)

引用:見YAHOO團購只要398,+但好唔好用呀?+有冇人

原帖由 chiuchun 於 12-08-22 發表
見YAHOO團購只要398, 但好唔好用呀? 有冇人可以指點下? THANKS!
在智能手機或iPod Touch等Handheld Device當道的今天,什麼字典App都有,我真找不到買字典機的理由。如果覺得名牌貴,也有很平的國內品牌。

law_panda  Agree, that's true.  
Won't use the dictionary apps on the smartphone.  My daughter only uses the whatsapp and games on her smartphone.  發表於 12-8-25 22:05
杰杰媽媽  因為智能機可以打機LOR  我連呢個機會都唔俾佢  發表於 12-8-23 12:50