用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問大家父母有沒有和子女討論過補習的問題? ...
go

請問大家父母有沒有和子女討論過補習的問題? [複製鏈接]

今年小兒由小學升中一,其實在小四之後都有找補習老師教中文和英文,小兒在不願意的情況下進行的,有時補習時間有調動或增多時影響了他的娛樂時間,便會吵架收場。到今年升中時,他又不停問什麼要補習,我說為他成績有進步為理由,我又不認同。我想過要他成績有B或80分以上(我猜想這是入大學的最低標準,遲些我會問中學老師的),但他說我作為父母也不是每次拿這成績,所以也不能以此為標準,總之是用盡方法不想補習。請問大家的子女有沒有對補習有類似的情況呢?如有如何處理呢?
   1    0    0    0

我仔由 P.2 - P.6 都是參加青年空間的課余託管,
但9月升S.1 佢就拒絕去啦 ! 我也拿他沒辦法.

hw1115 發表於 12-8-22 17:03
但9月升S.1 佢就拒絕去啦 ! 我也拿他沒辦法. ...
但他拒絕去後,成績有沒有變化呢?

回復 stanleypyk 的帖子

何不先停補習半個學期, 讓他自己試吓, 但跟他協議, 若成績不達標下學期就要再開始補習.

Meikin 發表於 12-8-23 00:27

何不先停補習半個學期, 讓他自己試吓, 但跟他協議, 若成績不達標下學期就要再開始 ...

我也和他說過這方法,但標準的問題沒有共識,我本要求有80分或B級以上,但他說合格若60分便可以,所以大家的要求不同,通常你們定的標準如何呢?

引用:Quote:hw1115+發表於+12-8-22+17:03+我仔由

原帖由 stanleypyk 於 12-08-22 發表
但他拒絕去後,成績有沒有變化呢?
未知呀! 9月才升中呀嘛!

總之我回家前佢要做晒功課,否則要去補習社做。

第一年,我只要求全部合格。

升中後科目多咗, 英文深咗, 跟小學很有很大分別, 一般要取80分並不容易, 當然要視乎科目.
中一我對阿囝要求最少要科科合格, 及要盡力, 當然如果該科目份卷不是好深, 我會要求分數高D; 但如果份卷真係好深, "炒"咗(=唔合格或好低分), 盡咗力我都唔會怪責佢, 但要事後檢討, 看看下次如何可以做好D.

升中頭半年, 孩子好多方面要適應, 其實成績考得不好, 他們心中也不是味兒, 所以身為父母, 有時都要多多體諒 --取得高分當然替他高興, 分數未如理想就多加鼓勵及找補習協助吧, 每人天份不同, 唯有要求佢盡力而為, 慢慢改善吧!  

我囡都是升中一 我有和她傾过 取得共識要補的科目 所以問題不大

stanleypyk 發表於 12-8-22 16:40
今年小兒由小學升中一,其實在小四之後都有找補習老師教中文和英文,小兒在不願意的情況下進行的,有時補習時 ...

剛升上band 1中一時候我都有同呀囝講過補習問題,想他有更好基礎及怕他靠自己追唔上,

但佢就話比佢自己試下,結果西史、is考試分數都試過全級第一名,中史就頭幾名,令我非常意外,

英、數都keep到8字頭,中文6字頭,地理、通識上學期第一次考試就唔合格,當時我又再要求佢補習,

但佢話第一次學這些科目,未能掌握,第二次考一定會合格,到咗第二次考試真係全部科目都合格,

最低有6x分,到了期終試....通識有6x分,其他科目9x-7x分,現在暫時無再叫佢補習,

其實有時比信心小朋友試下未常唔係好事,可以靠佢自己努力得到好成績會有成功感,

會更加有動力學習

stanleypyk 發表於 12-8-23 06:19
我也和他說過這方法,但標準的問題沒有共識,我本要求有80分或B級以上,但他說合格若60分便可以,所以大家的要 ...

小學可以有好多9字頭,但上到中學就比較難,而且要睇個別小朋友能力,
唔可以強求佢每科都8字頭,由其係通識/中文,這兩科我不會要求他一定有8字頭,
只要求佢盡咗力就ok,因為唔係想像中咁易,
英文/數學/is/中史對我囝嚟講比較有把握,所以我會要求佢8字頭或以上..

佢今年中一,你可以比第一次考試佢試靠自己,
同佢傾好如果唔得就去補啦!
不過中學要科科80 以上唔係易事架.

小女也是今年升中, 迎接一個新的挑戰! 近日看EK, 很多家長都說中學分數不可與小學相比較, 高分數不容易取得, 所以我覺得家長都要調校心態, 了解學校的狀況及小朋友的能力, 作出合理的要求.  如果難以訂立一個分數標準, 我會先要求小朋友的分數先達到班中的平均分(可能每科的要求也不同), 或是排名的中位數, 這樣是否較容易取得共識?

另外, 我覺得小朋友的心態也要改變, 如果只求合格, 而非盡自己的能力, 就算取得80分, 我也不能接受. 相反盡了自己的能力, 就算不合格, 我也不會責罵, 最重要尋找改善方法.

可能我小朋友是較合作的女兒, 而且她認同我選的補習班對她真的有實際幫助, 所以都肯配合. 最近DSE放榜, 3322的成績根本不足以取得大學學位, 我對女兒說, 要補習並非求3322的成績, 而是求4, 5, 甚至乎是5*, 5**的成績, 但無論如何首要是按自己所能而盡力!!

多謝各位父母所給予的意見,很值得參考,謝謝大家!

hw1115 發表於 12-8-22 17:03
但9月升S.1 佢就拒絕去啦 ! 我也拿他沒辦法. ...

我同你情況一樣,由P2開始去補習社做功課,但9月升中我主動不用上功課班,囡囡非常開心,但我仍要她上英文補習 (因她英文一般,要打好基礎不可鬆懈) 及數學補習 (因為學英數,怕佢攪唔掂),其他科目就自己溫習,看看成效才再作打算。

我覺得中學生應要自主學習,不可再飯來張口,才會長大。其實越遲放手,就越難放手。 細佬比較主動學習,他P3時我已放手。

想請教大家....同事對我說, 補習將學校要教的預早教了, 會令同學上課時提不起勁. 會有這情況嗎?  因我都打算比囝囝去補習....

我囡囡去的補習社是教你完成當天的功課,預習默書和操卷。 只會在暑假班才預教新學期的課程。

CPLau129 發表於 12-8-24 15:04
想請教大家....同事對我說, 補習將學校要教的預早教了, 會令同學上課時提不起勁. 會有這情況嗎?  因我都打 ...

咁就要睇個別小朋友,
補習社已教, 到學校教時, 有些學生會覺得悶囉.

mielmiel 發表於 12-8-24 14:58
我同你情況一樣,由P2開始去補習社做功課,但9月升中我主動不用上功課班,囡囡非常開心,但我仍要她上英文 ...

主動不用上功課班 >>>>>>>>>> that means you or your son ?

mielmiel  係我主動對囡囡話9月開始不用到補習社做功課。  發表於 12-8-24 16:40

mielmiel  係我主動對囡囡話9月開始不用到補習社做功課。  發表於 1 分鐘前
OIC.
囡囡始終聽話一點吧 !

回復 hw1115 的帖子

只是當時還未到反叛期可以迫下佢,佢超討厭返補習社,因為每天做完學校功課都有卷回家做,做到好夜先有得訓。但補習後名次升咗十名有多,所以唔敢唔補,辛苦都要頂硬上。而家升中我都好想知佢能力去到邊,不竟終有一天只有靠自己。都係個句,越遲放手,越難放手。

‹ 上一主題|下一主題