用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 校網14有何較好選擇
樓主: yeunghan
go

校網14有何較好選擇 [複製鏈接]

ha8mo 發表於 12-8-28 15:07
可能炮米岩你喎
不過,其實15分真係只得1間冇乜人讀既學校實收
ha8mo
可否分享炮米有什麼優點與缺點呢?

ha8mo 發表於 12-9-6 12:47
去年公佈的升中派位(冇講百分率)
獲派中學計有:張祝珊英文中學、英皇書院、皇仁書院、庇理羅士女子中學 ...

多謝分享. 其實間間入到band 1中學的都應該是讀到書果班.
始終是已超過30年的校舍, 殘舊是必然.
佢條長命斜的確幾令人卻步!

回復 kitty1207 的帖子

14網有好多好學校, 不過, 只能選一間, 否則會沉船......所以要鎖定目標......

軒上是活動教學, 不過, 好難入, 你可以博一博, 唔得大抽獎再報, 軒官講明大抽獎要放在頭三位先可以叩門......

其實我覺得佛教xxx是不是因為它是佛教, 而影響印象呢?

佛教嗰間成日收唔足人,我冇深入研究,只係googles search . 佢地只有一班小一,但收生人數應不只(忘記了),我諗好多家長驚唔知幾時殺校,呢樣都幾難搞。
唉!14網好多間都好多人鍾意,又基督教背景都成4、5間,天主教一間,呢幾間都要放第一,咁第二可以揀乜?我仲有兩年諗下。

回覆:vnghk0001 的帖子

我冇得諗呀,學校派表要報呀
得15分好想博衛理上午,第二round統一派位再揀衞理上午,跟住唔得再叩門,咁専一唔知有冇機呢?
軒小上係活動教學咩?聽人講好谷下喎?

回覆:kitty1207 的帖子

15分不要搏北衛上午校,不如搏下午校,橫掂三年左右都會轉全日,軒官應該都好多人報,15分機會都唔大

回覆:sumchanma 的帖子

我又係見佢話遲下會轉全日,但好似係咪講咗好耐下呀,唔知真唔真,聽日衛理有個talk,睇下校長點講先。
因為我見我仔間幼稚園都幾多人入到軒小,所以又想試,如果衛理小學同軒官邊間適合活躍男仔多啲呢?仲有個細女跟尾喎?

醒目開學勳章

回覆:校網14有何較好選擇

北官小(英皇道)算唔算熱門學校?

回覆:conniecheung 的帖子

請問有冇人知北角循道和丹拿循道邊間好D,入中學的成績如何?

回覆:校網14有何較好選擇

軒官好,我覚得15分㨂係表示誠意。。博lock the door...
佛教康山其實唔差家,至少佢地學生背景唔複雜,學習環境都幾愉快。。

‹ 上一主題|下一主題