用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道簡介會
go

播道簡介會 [複製鏈接]

0    0    0    0

yes.............好好笑的簡介會, 不過完左唔知聽左 D 乜.........................

gret    發表於 12-8-22 16:12
Miranda :-D

咁又唔可以咁講,起碼知道校長佢教導小朋友既諗法同方向,一間學校,校長既方向基本上就係學校既大方向

但係有朋友仔女係果度讀, 結論係-講就天下無敵.....

我兒升小二, 很深刻是校長曾說要學生成績好, 不是為自己的物質享受, 而是令他們將來可以幫人, 所以學校的責任首要是做好教與學, 這個我十分認同.   
小兒多次提班中一位同學, 學年初某科不合格, 全班如何幫他, 鼓勵他, 至學年終那科大有九十幾分, 他說時表現十分雀躍, 像是自己的成就一樣! 還有考試前的study session, 小兒會和同學互相問生字, 老師又會教一些溫習的方法, EC都幾著重train學生自立自學.
我覺得唔buy EC 的教育理念, 收都唔好讀, 免得自己辛苦將來埋怨.
而唔適合早些轉校, 好過不斷製造負能量給孩子和 學校!

「兒女是耶和華所賜的產業;所懷的胎是他所給的賞賜。」 (詩篇 127篇3節)
My two gracious gifts from God :
Ivan & Nattie
「教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。」 (箴言22章6節)
‹ 上一主題|下一主題