用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
樓主: samanthat38
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)   [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+ELJCHL+於+12-10-18+發表唔好

原帖由 tinetinew 於 12-10-18 發表
其實直資學校,你buy佢嘅理念,就考咗先再諗,想當年我仔成績麻麻,又見呢間直資係咁多間肯公佈自己成績, ...
Thanks, 請問第2輪面試後等幾耐先知收唔收?

I love my dear husband and dear daughter.

回覆:ELJCHL 的帖子

印象中去年收到信的時候是12月頭 。

回復 ELJCHL 的帖子

22-12-2012 2nd in. results normally will be announced before Chinese New Year.

引用:回復+ELJCHL+的帖子 22-12-2012+2nd+in.+r

原帖由 PoPofamily 於 12-10-20 發表

22-12-2012 2nd in. results normally will be announced before Chinese New Year. ...
Thanks

I love my dear husband and dear daughter.

想問下大家,學籍編號是否=身分證no.(不包括英文字母及括號內之數字)?

想問吓參加啦啦隊(S.1)是否要出席哂所有排練時間? 星期六有其他嘢學,唔可以出席怎麼辦?

回覆:Ching's_Ma 的帖子

可以請假嘅

照我所知今年S1共有210人,大概一半由附小直升。 去年第一輪約有1100人申請(如冇記錯),每個申請人都會in. 至於去年第二輪申請人數就冇留意有幾多? 所以都應該10幾人爭l個位。至於叩門人數,好似學校就沒有公佈。 今年附小有幾多會上S1, 或者可去附小纲站查吓P6班數及人數, 估吓有幾成人直升福中。

我少爺係第一輪申請,1st In入咗圍,到2nd In后石沉大海,等到3月尾至收到通知去分班試(好采係福中打电話通知分到英文班,唔係就注册咗另一昂貴直資,重要花錢花時間De-Reg).  建議大家第一輪入紙, 我少爺都可能係第二輪收淨后的翻叮位。

回復 Ching's_Ma 的帖子

嘩!星期六重要朝九晚五。

星期六大爺都要回校参加數學班,橫掂都係學校,我叫大爺同la la队老師講要行開一陣上堂,唔通唔俾咩!

回覆:malam 的帖子

通告話全部拔尖補底停噃

Hi 各位,

很久沒有上來,因正煩緊大少的讀書態度問題,功課唔願做,書更加唔願温,淨糸鍾意課外活動,統測都懶懶閒,你知啦,福中D嘢都唔糸淺,無可能考天才,結果我預咗一敗塗地.但無計啦阿皇帝都唔急!!!總知包拗頸,唔知糸唔糸咁早反叛期,做セ都唔對,又話和我溝通唔到,又話我哋唔明,争吵後更話要換監護人----死未!!??
唉!與老師,社工联絡過,老師的確很好,叫我們給多点耐心,多点時間,我們鬧少d,保持親子關係.他們也會叫其他老師多点体諒,鬧少d,給多点機會.
成績可能暫時會落後,慢幔跟進,也許他還沒有適應中學的課程變化和要求.故此逃避,希望他沒有哪麼抗拒時,才補習or 其他跟進.也提及一些大少在校作了藉得欣賞的事惰,以鼓勵我這個心情沈重的家長.

這是我萬料不到的答案,我以為老師只會要加壓力給我,督促孩子.但聽了這番話,我感到一陣暖流,也很感動.我總算沒有選錯學校!!

引用:Hi+各位,很久沒有上來,因正煩緊大少的讀書

原帖由 samanthat38 於 12-10-25 發表
Hi 各位,

很久沒有上來,因正煩緊大少的讀書態度問題,功課唔願做,書更加唔願温,淨糸鍾意課外活動,統測都懶 ...
努力!努力呀!  過咗反叛期就好㗎啦,最緊要保持良好溝通。good luck

samanthat38  Thanks!!  發表於 12-10-25 19:36

請問1E班有沒有家長可以分享吓?

Hi All,

昨天派了部份統測, 你們的小朋友成績如何, 中文肥左, 其實都好似幾深.

我囝就僅僅合格, 佢話好深, 好多人都吾合格, 中文呢一科真係好難攪, DSE好多考生都係死呢一科, 個D加分題我一題都吾識!

英文呢....佢考完就話好容易, 我聽完後個心就涼左一截, 根據慣例打七折, 派卷又剛剛合格..... Bingo! 佢話有人99分, 隔里班有1百0幾分, 簡直超班!

回覆:福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)

亞仔炒兩科,仲有兩科未知,不過凶多吉少,唯有找上門補習,期末考再努力。

回復 皓媽 的帖子

我個女中文,英文,數學,通識,科學都合格,但吾係高分.

引用:Hi+All,昨天派了部份統測,+你們的小朋友成

原帖由 皓媽 於 12-10-31 發表
Hi All,

昨天派了部份統測, 你們的小朋友成績如何, 中文肥左, 其實都好似幾深.
我都覺得中文深,尤其文言文,但幸運地亞仔都合格,其他科都剛合格。

醒目開學勳章

你地好丫, 我入左表幫仔仔報考福中, 想問下福中多唔多功課呢? 謝!

thx2000  我仔個班每日大概有三至六樣 (包改正),週末會再多兩三樣, 有些功課有兩三天即期。 有Eng news clipping,要寫感想二百多字。對於我仔來講, 算深。  發表於 12-11-1 13:17

我仔係1E班。仲有兩個科目末知分數, 其他都合格,已經好滿足。
‹ 上一主題|下一主題