用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
樓主: samanthat38
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)   [複製鏈接]

引用:問了阿仔ipad+for+地理only!

原帖由 samanthat38 於 12-09-13 發表
問了阿仔ipad for 地理only!
只用一科好似浪費一啲。唔知要俾幾多錢?冇理由學費包埋,如果係就一年學費都賺凸。

samanthat38  阿仔Only上堂借用,輔肋用途,我估好似科學實驗儀器的形式,這只是地理課輔助器材,無話要extra俾錢.!!!  發表於 12-9-14 09:53

Hi 各位,

我想同大家share 一件不太愉快的事,但卻可令我們引以為鑑!!
最近我的朋友的兒子,今年form 6,就讀某名校高中,一向设有補習,
靠自己考到此校.父母教育水平低,入息低,所以根本沒有afford此小朋友補習.
和更沒有施加任何壓力給小朋友.所以由小學上中學所有事情,都是小朋友自已打点.
媽媽都只是嘮騷着日常生活的問題:穿得夠不夠,吃得飽不飽,早點睡...等我們可以想傢的事,
以作關心的,但不自覺地過了火了,一餐飯可能叫上十以以上吃多点,總是喋喋不休,經年累月的累積.
成了此少年的壓力源頭.

加上少年對自己的學業頗有要求,中五的聖誕,考試前,少年突然對任何事都提不起勁,失眠...等持績了一段時間,
At least 2 weeks.少年用很多方法尋求出路,找社工,找老師,家人,朋友,極力迫自己打波,聽音樂,希望舒援
壓力,可以正常入睡,差點去看心理醫生(但因价錢昂貴,所以此是最後選擇!),但最終睡前一抔暖暖的牛奶在考試前兩天,
為他解決了問題.當然這樣的狀態下,result 當然不好!!但少年好像淡然接受了,设有多大的反應.
就這樣一切如常的繼續如下的生活,如下下學期的考試,繼績努力讀書,考試成績都Ok.
大家都以為相安無事.直至今年一開學,少年失眠情況再現,低落,哭..等問題出現.有幻覺:有人跟綜他,迫害他,
胡言亂語,要跟家人影相,因之後沒有机会,他不聽父母話,所以無得救....等,一連串他學過的東西,看過的書,新間...等
都成了他口中一個陰謀的故事元素,包括梁振英及chem 的定律...etc

可憐的少年人被送入院治療:初期思覺失調,
估計是功課壓力和家庭壓力.其中一個誘因很大機會是他的母親.
少年有時會平靜点,好傢沒有問題,但一聽到母親喋喋不休的声音,情緒就開始波勳.
盡管医生說:對他要少說話,尤是母親!行動支持就好了!
但他母視卻不懂其法:只是你吃不吃水果,少年的母親會說:吃不吃水果?梨?蘋果?香蕉?媽咪meet隻蕉你吃....?
回上5-6句說話
在探病時,少年捉住其他人的手,卻设有捉住他媽的.真是令人心酸!!

一向乖巧,懂事,又孝順的少年人(少年人很愛母親的!!),不懂得釋放自己的心事,
加上家人不得技巧的關心,就令少年人不勝負担,崩潰了!!
希望少年人經治療後,盡快康復!!

我們也學習當一個識趣的家長,我就在在哪喋喋不休的母親身上看到不少自己的影子,甚至有些地方更甚,
因我也會着眼學業!

我要學習收口!!!

飯餐是否加了價?

回覆:心美 的帖子

加咗兩大元

昨晚開支票時也沒為意,真的是加了$2/餐啊!

好開心!亞囡讀書自動自覺好多, 週日會溫習各科!數學補底又話想去!
老師真係好嘢!

點解加價無通知聲既?定係通知左但我無留意呢

英文Quiz得22分!

回復 malam 的帖子

咁快知道? 派佐喇?

我仔都吾夠時間溫英文, 實在太多生字, 而且太少時間準備. 我仔可能都吾合格.

上星期幾乎每曰都有Quiz同Dictation, 我都想知道你地小朋友夠吾夠時間溫?

少爺話可能每班老師都唔同,處理方法亦唔同。总分40, 1E有十幾個唔合格,佢都係緊緊。
中一課目、功課都多好多,唔同小學咁hea(猶其係我囝囝以前讀間"開心學習"的小學),而家都幫唔到佢跟得咁多。 學校的嘢,佢唔同你講,你都唔知。家務家人可以幫手,讀書要靠佢自已努力,唔夠時間温佢要自已觧決,睇少d電視上少d網,好好分配時間。

ernestmama  因為我地住得比較遠, 回到家已6點半, 沖涼,食飯,做功課同溫習, 9點上床訓覺, 完全不可能有睇電視上網時間.  發表於 12-9-22 22:40
ernestmama  原來40分滿分, 幾乎半班吾合格, 咁你個仔都算幾好成績啦, 值得讚揚, 比個kiss 佢.  發表於 12-9-22 22:32

重用小學讀書法唔掂,佢地要慢慢學習變成中學生。比d時間佢地,一定掂。

ernestmama  我正期待呢一日.  發表於 12-9-22 22:42

我就等下月測驗黎試下我囡。
佢調轉黎,因小學係一間出名多功課谷成績既學校,現在我6點左右返到屋企佢好多時都已經話做完功課,連佢自己都話舒服過以前,每晚就睇電視唔溫習,話極唔聽講到我口水都乾,有份英文都係緊緊合格,睇怕佢要撞下塊大板先得。。。

是否十月開始可以留校做工課?

知道宜家有同學已留校做功課。

借問各位少爺小姐有冇揾人補習?

回覆:malam 的帖子

唉!!

大少無心上課,温習,做功課ヌ幔,昨夜做到12時多,ヌ沒有温中文默書...
都唔知佢想点?剛剛鬨學己這樣!!佢都有似唔知自己想点,最想唔駛做功課和温書!!
補習----沒有,怕他依賴,遲点再算.

回復 samanthat38 的帖子

嘩, 同我仔一樣, 咩都吾想做, 好hea, 尋日派英文Vocab Quiz 都係剛剛合格.

回覆:ernestmama 的帖子

要提佢地安排好時間,佢地升上中學就以為大個仔大個女。我要仔仔有時間就做定唔使趕交的功課,一旦有突發事,也不用急餐死。
佢就試過拖到要死趕功課,冇得去玩。所以叫佢做佢一定做。

回復 hermanpapa 的帖子

如有時間佢都會預早做好功課,佢對自己學業一直都有要求,

但升中後功課, 測驗日日都排山倒海而來, 地理測驗已排到十月中, 這星期又有通識和歷史測驗.......

我覺得佢尚未適應新轉變, 好想逃避, 佢同我講過一句話吾中意中學, 我對他說慢慢來, 不要把自己迫得太緊, "學習"
這條路會好漫長, 不需要急於一時.
‹ 上一主題|下一主題