用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
樓主: samanthat38
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)   [複製鏈接]

我囡話只知今日第一日上數學堂就有男仔去別處上堂,我估呢是數學拔尖同學。。

囝都有講!

大家日可多多交流。

samanthat38  Agree!!!  發表於 12-9-6 17:51

回覆:福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)

亞仔今日差點遲到,遲到三次記缺點,嚇C佢

褔中都幾嚴格,校服,頭髮,樣樣都記缺點!

頭髮"滴水"位長少少都唔得。立即去50蚊到快修一下:;pppp:

由派學生手冊第一日, 我囝都即刻睇校規, 佢怕自已不自覺踏C都吾知, check 儀容老師話佢頭髲掂到眼眉, 佢放學即剪, 番學又要求提早十五分鐘入校, 好大壓力, 我好驚佢就黎頂吾順.

校規有要求就要做到,有如我地大人守法一樣。
基本上,亞仔都好開心返學,成日去搵師兄姐玩,佢自己小息又會去圖書館睇書,仲話個圖書館比小學大四倍,,又會計劃係學校自修室做完功課先返屋企。

你小朋好乖,又自動自覺!我呀大少除咗返學緊張咗,其他他說已忘記了!所以隨時中招!
前兩天他說小息時只得5 min,甚麼地方也去不到!!!!唔知点解???

另外咋天有4樣功課,其中又作文300字,大少一如小學拖住做,做到10:30都未完成,他說還欠百多字,
我不許他做,一定要上床睡覺(希望他有過教訓,有所改善.),結果今天起床後速做,出門口將時還未完成,
他說在車上做,我怕他寫花功課,前功盡廢,他說他神符其技,OK no problem!!

所以我整天我都非常憂心,直致剛收到電話後,才知他順利過渡!!

真是一額汗!!希望他真的學習到"拖"的毒害!!!這樣才值得.
問心下次我未必敢咁做啦!!好似我仲驚過佢!!! (當然在他面前扮無嘢!!)

唉!!天下父母心!!!

回復 hermanpapa 的帖子

我都係星期一晚自已同佢剪,下次都係去五十蚊舖.

回復 ernestmama 的帖子

今朝個仔5:45am就起身,怕遲到. 又洗唔洗咁早!

samanthat38  又真糸早咗D!!夠唔夠訓??  發表於 12-9-7 08:56

咁早起身?
我仔6:30am起身,暫時都ok.
你住得很遠嗎?

回覆:malam 的帖子

佢地大個仔大個女,貪靚咖!不過宜家我只會叫佢去五十元到剪,等佢地樸素一些。二三百剪幾條毛,我唔捨得。

回覆:samanthat38 的帖子

放心喇,細路仔嘅小宇宙好勁。
我從未見過亞仔咁勤力去讀書和查字典,佢話要入番英文班,唔會再失手。

samanthat38  你個仔咁識唸, Auntie 俾個like 佢  發表於 12-9-7 09:02
samanthat38  Thanks. 但依家D功課,我幫唔到啦!!靠自己啦!!希望佢早D開曉,我就早d化啦!!  發表於 12-9-7 09:00

回覆:louis_aa21 的帖子

其實早些起身,食完早餐返學校溫下書都幾好,我仔仔小學時已經七點十五分返學校做服務生或領袖生,習慣咗。係今日車佢返學塞車先出事,否則佢行返學仲快過我揸車。

回復 hermanpapa 的帖子

但是他睌上很早睡嗎,我成日擔心佢會唔夠訓,真係養兒100歲長憂99!

回覆:louis_aa21 的帖子

最遲十一點上床,不過我地住得近。步程二十分鐘到學校。

Hey Good morning everybody,

上咗2日堂,有冇問小朋友上堂的語言慣唔慣,明唔明??
大少話中主用普通話(老師),他們答也是普,
Eng 主用Eng(老師),他們答也是 eng.
(大致OK!)
但教, Geog,Sience, History, 主用廣柬話,除了尊有詞.
我想這些是新接觸料目,要簡介下先!!

但大少話D teacher 都幾 Nice, Lunch 時常常跟他們分享自己的以前(兒時)趣事.

大家請多多分享!!

回覆:samanthat38 的帖子

初初都怕中變英唔慣,原來係冇問題,可能係有備課,一早查好字典先。老師會視情況去用什麼語言解釋,亞仔話老師講每科規則時個樣好惡,但教書時好nice!
希望一路保持係咁就好。

回復 samanthat38 的帖子

大家早晨呀,

下星期中文要默書, 不過尚未知範圍, 我要佢今曰帶番黎溫, 因為範圍都吾知多吾多.

還有, 你地小朋友書包重吾重? 雖然課室有 locker, 但D書放學校又溫吾到習, 吾放又揹到反轉, 你地有咩方法?

‹ 上一主題|下一主題