用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!) ...
go

福建新丁(官塘)交流區 (前輩都來指點下!!)  

Hi everybody,

大家好!!
小兒為今年F.1D 新丁,請各新丁交流交流,前輩指教指教...

好似暫時Bridge course 都幾Happy,以遊戲/活動為主,只是語言:
英語營: Eng ; 有Darma, 比賽,遊戲,有教少許學校自製書,問問題,,輸咗罰跳有趣 chicken drance.
普通話班 : 普通話,玩遊戲,比賽,
新丁新地帶:廣東話 :與師兄/師姊幫手 arrange ;遊戲,學校定向
己踏入第3 weeks bridge course, 因1st week, 2nd week and 3rd week Eng camp 分組全不同,
普通話班和新丁的分組又不同,所以阿大少認咗好多同學(同班 n 不同班!!!)

有似幾 enjoy!!!  Homework 只得網上英文 類似E-calss (每日一篇!!)

聽小六D 同學家長有似幾多 Bridging course 已有很多summer homework 和教書,
所以阿少爺說暫時俾D甜頭你,第日就知!!不過玩咗至算!!

希望其他人都來分享!!

亞仔1E班,都話好玩,仲要走勻成個校園,笑c! 但冇話有電腦功課,問番佢先!?

Hi Welcome!

Eng 網上功課,昨天仲話不可以一次過做晒,如補做 or 7天...etc,要天天做,即如7篇,就做7天!!
and 昨天新丁看話劇,真是很有趣.

報到!我家大小姐都好enjoy!!!!見到佢每天回來的分享, 總算有d 安慰!!!!

Congrafulations. You will witness theitr transformation into  happy and responsible teens.

承你貴言!!!
好期待若干時間候,我也能以過來人身份分享類似的說話!!
我家大公子都是一個受人影响,不大自律的貪玩大馬騮,
加埋青春期,反叛期,我實在幾憂心,所以見到福中前輩家長的分享,
我都好有期望!!我會拭目以待,與學校,大少携手的經歷這麻煩又精彩的歲月!!!

Hi 各位,

1/9 開學了??!! Or 只是家長會??

1/9 學生亦要穿整齊校服回校,祥見手册.

回復 malam 的帖子

thanks. 不過遲咗看,所以穿了星期六穿的指定T-shirt.

Hi 各位,

正式閱學啦!呀大少話上了一個不知講什麼的開學禮--全程普通話+英文,講得很快,所以佢以鈎魚回應!!

另外福中的老師真是跟得很緊:大少上網的英文 homework (English builder),不知為何做了,但设有紀錄,
1/9, 老師放學時就叫大少請我到 classroom 見老師, 因老師手上紀錄只做1篇8%,我解釋一定不會.
Anyway,結果全部(可以補做的)翻做 12 ex!!
可見老師跟得很貼,而且我很奇怪,男班主任可以叫到大少的名字(收有貓紙),大少說1/9 是他笫一次見這男老師,
當時 classroom最少有5,6個同學,另+其他家長 = 十多人.
我又知道班主任已約部份同學家訪,真是神速!!

所以今天大少話 whole year 8 篇週記 around 400多字,他說今天回家要欖掂篇文,
我真覺得--- "世界變!!"

Sorry, 是no 貓紙 !!

各位f.1新丁的第1個半天的体驗又如何??? 得閒分學吓!!

10月尾就統測都幾趕。

samanthat38  真是很緊迫的進度!!  發表於 12-9-4 16:20

個仔話今日公佈咗數學拔尖班的同學。

samanthat38  Welocme!! And 阿大少無講,因他教學最差,一定無佢份!!佢淨系拟住Fri 的選拔,他想去 football or 田徑!!  發表於 12-9-5 15:43

👋同大家打個招呼👋
我仔是1E的。

samanthat38  Welocme!!  發表於 12-9-5 15:40

回復 samanthat38 的帖子

好似唔係每班都要做週記,我人仔個班就冇話要做,其他同學可否分享?

Hi, 女兒1E班,報到

samanthat38  Welocme!!!  發表於 12-9-5 15:39

好多1E班 同學,hi!

samanthat38  Wellcome. 1E 咁多同學安多D联誼吓!我變咗小數民族Tim!  發表於 12-9-5 15:49

回復 美菜子 的帖子

吾緊要!

Hi, 小兒1D班, 是福附舊生, 大家好, 請多多指教.

samanthat38  Welcome! 終於有同道啦!! haha!!!  發表於 12-9-5 17:48

無人同班添…………

samanthat38  Welcome!! 你女边一班?多D唔同班多D資訊,全面D!!  發表於 12-9-6 17:50