用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2012-2013 P.4大家齊齊傾.
樓主: raikkonen
go

2012-2013 P.4大家齊齊傾.   [複製鏈接]

學校成日叫督促貴子弟溫習, 溫熟又如何??  佢課文已拿足分, 也搞到如此地步, 小朋友就會覺得讀熟也沒意思, 是講運氣? 運氣看看會否有容易的閱讀理解?! 咁我地點教????

醒目開學勳章

其實佢地出得深, 分卷又唔派番比家長睇究竟佢地係錯咗d咩野. 小朋友佢地真係唔知自己錯咩嫁. 基本上係一個循環. 就算老師講咗答案比佢地知, 佢地都唔係好明. 佢地點會有進步呢!我地做家長真係好難幫到佢地. 我都唔知點幫.

回覆:哥哥 的帖子

小女4年級時試過因中文唔合格,我打比班主任(教中文)問佢亞女錯咩甘低分,之後那次家長日派成績表時,老師已經"皇恩浩蕩"甘手揸亞女份卷,每題錯既都話比我知亞女錯咩(但全程係唔比我睇份卷),連佢都話基灣出既中文卷太深,佢之前向kln tong名校教,d卷都無甘深,但呢個老師之後果年無做出左去做補習

其實如我之前所講,大家要「一齊」出聲
一個人講,孤掌難鳴。不如家長日,我地大家各自同自己個班主任講。
佢再唔理,就O係家教會提出
大家O既出發點只係為小朋友好,唔係挑戰學校

哥哥:你是否提出過?可否講下?

醒目開學勳章

哥哥 發表於 13-2-1 23:26
仲有,我不明為什麼要如此深,只是不停打擊學生的信心。我不是要你淺,正常便OK啦。有時一天只一樣數學,第二天 ...

我女個班又冇咁跨張, 60-70條數真係好多. 不過我今次家長日都會向老師反映一下呢個問題, 不過, 你亦都不要太在意其他家長的說話. 其實我都好明白, 攞到高分的小朋友, 自然會明白個條題目點解,點做. 攞低分, 你問佢地錯d咩, 佢地記到頭幾條, 都記唔到後幾條錯咩啦. 我都有同呀女講, 叫佢自己睇下錯d咩, 為有下次自己小心d. 都冇辦法.

醒目開學勳章

咩事, 近排好靜呀.

今次評估我見好快出咗考試範圍.

醒目開學勳章

今日終於考晒試喇.

回復 raikkonen 的帖子

阿囡好開心, 佢昨天考完試約左 d 同學去溜冰....

但其實一個多月後又要考試,

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 13-4-17 09:35

阿囡好開心, 佢昨天考完試約左 d 同學去溜冰....
係呀, 6月10又考試. 努力.

醒目開學勳章

點解咁靜嫁, 我見其他主題都好少人回應.

終於考完試, 話咁快阿囡就讀 5 年級了.......

醒目開學勳章

aliceykm1 發表於 13-6-14 10:36

終於考完試, 話咁快阿囡就讀 5 年級了.......
係呀, 好快又5年級, 呢年我地交流少咗好多.
考完試番多6日學又放暑假. 今日呀女盡情玩.

這一年過得特別快, 自己都少了上BK, 我相信是因為細佬都升上小一關係, 細佬又無家姐咁定, 面對他的功課及學習態度, 總令我很勞氣, 有好些媽媽都說囝是這樣的, 給他點時間吧. 或許我真的要有點耐性.
話咁快我們已傾了四年, 上五年級了, 大家又要開始想想中學, 一起努力, 加油呀!!!

醒目開學勳章

曦彤媽媽 發表於 13-6-18 09:04
這一年過得特別快, 自己都少了上BK, 我相信是因為細佬都升上小一關係, 細佬又無家姐咁定, 面對他的功課及學 ...
我都覺得他係冇女咁定, 咁乖. 好彩你個女都好乖.  真係好多又一年. 升小五可能更加辛苦了. 係喇, 好快又要揀中學, 不過我真係冇頭緒揀中學, 其實我都好想知多d中學資料, 到時大家又上黎交流下啦!

醒目開學勳章

今日派埋英文卷, 呀女話好多人唔合格呀.
‹ 上一主題|下一主題