用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基灣小學(愛蝶灣) 2012-2013 P.4大家齊齊傾.
樓主: raikkonen
go

2012-2013 P.4大家齊齊傾.  

Agree! Very busy school life!
親子/教育王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱、如帶有違規、廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

真的很忙, 我昨晚仲早瞓過阿囡.

琴日果份數學小測返來了....個分數係咁多次既...低點!! 嚇C人呀!!!!  點算? D數學好差....

我哋昨天果份數學小測都返咗黎,......個分數亦是佢係咁多次小測嘅...最低分!!
佢話有同學唔合格,我都有些擔心唔知佢會唔會係今次考試肥佬!

唔好意思,我小朋友今年小一,對評估有點擔心,想借問小一中文問答是否要一字不漏自己背晒,抑或係只係填重點?

在吃月餅課文中的姐姐和妹妹和家人吃月餅和看月亮。
會否是提供「在吃月餅課文中的姐姐和妹妹______________________。」
還是空白自己寫晒?

謝謝各位前輩!

SORRY, 我地P.1果年無課問架....唔知有無記錯呢?

係呀?
咁小二小三呢?
唔該晒!

回復 winga_li 的帖子

winga_li,

三四年級應該不用一字不漏咁背默課問, 應是有main points同埋通順便可, 我仔之前答題意思相同而有甩漏, 但都過到關. 今年我女一年級,我見d課問其實好短, 少緊個字句子已經唔通順了, 所以應該要完全背出來
你的題目答案是 : 姐姐和妹妹和家人一起吃月餅和看月亮 (是否沒有字可以少答?)   

會否提供「在吃月餅課文中的姐姐和妹妹______________________。」

還是空白「答:________________________。」
自己寫晒?

引用:在吃月餅課文中的姐姐和妹妹和家人吃月餅和

原帖由 winga_li 於 12-10-15 發表

會否提供「在吃月餅課文中的姐姐和妹妹______________ ...
P1係會有提示,只需要答後半句。不過最好背哂佢,因為你唔知佢停係邊。希望幫到你啦!另外,P1第一次評估好似係唔計分的,只係俾佢地適應下何為評估啫,所以不用太担心。

多謝
其實都知道唔計分,不過都過唔到自己O個關
背就一早背晒不過諗緊駛唔駛溫埋其他D字JE

又考完一個試了, 大家心情如何?

又要迎接勁多功課的生活

回復 曦彤媽媽 的帖子

今年功課真係比三年級多左!

就黎有親子旅行, 我哋一家報咗名, 不過唔知抽唔抽到?  你哋有冇參加呀?

回復 aliceykm1 的帖子

曾經有人話四年級會比三年級輕鬆d, 因為不用考TSA, 但我完全感受唔到, 功課份數好像差不多, 但做起來用的時間卻多了很多, 多左作野和隨筆......中文補充阿仔又成日諗唔到,配字又要查字典 好多都要等我番來教....時間相對用多了很多, 少左時間hea同玩車

盈媽: 我地都有報旅行呀!
angelmokco: 真的多了很多寫作, 用了很多時間.......

angelmokco:我都有同感, 之前有人話比我聽P.4會比P3輕鬆, 但真係完全唔覺!

派左中英數...中文好險....呀仔話好多人唔合格...有無咁深呀...份卷又唔派返黎....你地又如何呀?

醒目開學勳章

引用:+派左中英數...中文好險....呀仔話好多人唔

原帖由 coco2882 於 12-10-20 發表
派左中英數...中文好險....呀仔話好多人唔合格...有無咁深呀...份卷又唔派返黎....你地又如何呀 ...
我女都派左英數。數學真係激死我,我女做卷係度遊魂。有一條題目係兩條邊平行(大約,唔係好記得),佢竟然寫圓形呀。最慘係我見到佢有擦裂,即係佢有發覺係錯左,但係佢又係個答案寫番個圓形呀。,仲有d係做完直式又唔記得填答題係橫式。

佢地中文未派,依家真係有d擔心添。