用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

....

....

我印象大部份都可以

一般如St Cat, Victoria, York都ok。不過,如果你報英普班,就有d風險。

因為報名人太多,學校有時會安排普通話老師幫手in,我個小朋友in九龍塘樂基就係咁,個老師d accent好重,問問題又詞不達意,大人聽都要估估吓。

回覆:K1 interview 可以用英文嗎?

是否報英粵班會好一點呢?

Engish : SC, LH, Victoria, GH
Cantonese : HY, KV

醒目開學勳章

如果係咁嘅情況,建議你揀選幼稚園時要留意埋教學語言,因為香港小一課程和面試大部分都著重廣東話!

For KV, 可以在面試時request用英文嗎?

其實我都明白中文/廣東話的重要性,只不過無信心在短時間內教到他。係呢,大家有冇
一些廣東話的卡通片或興趣班推介呀?謝謝!

提下你,唔識廣東話真係好唔掂,我阿女之前in PN 時都係唔識,啲老師一知道佢唔識聽個樣黑晒,所以佢in K1之前,我用左半年時間教,起碼識聽得明啲指令,而家要專攻形狀、顏色、動物、眼耳口鼻,佢地唔會confuse 架,而家大把人英文好,你去in 啲名校又太多人爭,一定要報啲普通嘅打底,一星期上一、兩堂playgroup 係冇用,你要每日抽時間同佢講先有用。

BonIvana    發表於 12-8-22 16:58

If I were you, I will take a longer leave from company and talk to your child in Cantonese everyday. They will not confused as they can absorb very quickly. If your child only knows English, it will hinder your choice of kindergarten. Many famous kindergarten would not have interview so soon. Get us of these one or two months time.

印象中,Kv好似冇得俾你選面試語言

多謝大家的advice。我會努力試一試。除了跟他說廣東話,給他看一些廣東話的卡通片有用嗎?有冇一些廣東話的教材可以推介呀?

今年情況真係唔知。我大仔兩年前都係咁識好少廣東話,當年只有kv有問題,sc, york,LH, victoria都無問題。甚至靈糧堂都夾住英文問佢。不過我仔識普通話所以sc同LH都收佢讀英普班。

cycream: 請問我應該什麼時候提出想用英文interview呀?如果報英粵班,是否也可以用英文in呢?謝謝你的回覆!

Actually for K1 or PN interview, if your baby only speak english, that is no problem...

However, you have to pay attention to futher P1 interview... most of them are in Cantonese and / or PTH.

引用:cycream:+請問我應該什麼時候提出想用英文i

原帖由 zzmom 於 12-08-22 發表
cycream: 請問我應該什麼時候提出想用英文interview呀?如果報英粵班,是否也可以用英文in呢?謝謝你的回覆 ...
SC攞form 時已經要揀用英文定廣東話,考英普就一定要再in埋普通話,victoria就其實有三個老師分別用英粵普同小朋友講嘢,story time 就英文既,即係唔駛揀咩語言。LH我地去到先講,老師話報名時要講架啦。

醒目開學勳章

我個囡上年考K1都係報英粵,不過,唔知係唔係太多學生in啦!除了某兩,三間有得揀之外,其他去到邊個有時間,邊個in.完全係撞手神 。

謝謝各位的回覆。Really appreciated!

我想問下如果識聽中文指令或者問題,但係用英文答有冇問題呢? 因為好多時形狀、動物、顏色呢d字囡囡都只係識英文

我想問下如果識聽中文指令或者問題,但係用英文答有冇問題呢? 因為好多時形狀、動物、顏色呢d字囡囡都只係識英文