用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請各位媽咪脾意見, 如何選一間適合的小學給囡囡? ...
go

請各位媽咪脾意見, 如何選一間適合的小學給囡囡? [複製鏈接]

我為如何選一間適合的小學給囡囡而煩惱? 請各位有經驗的媽咪脾意見。
我住係荔枝角, 想搵間九龍區直資或私立小學, 當然最好是有中學個種了。
我囡囡英文都ok, 劍橋試拿到14盾, 其他課成績都可以, 係幼稚園裡亦拿過好多獎; 課外活動如跳舞, 繪畫, 鋼琴, 合唱團等... 尤其跳舞, 多次表演經驗。
請問邊D小學會最適合我囡囡?
   0    0    0    0

我覺得聖瑪加利不錯..

深水埗, 長沙灣都好多出名英文直資私小. 聖芳濟各..等等

回覆:請各位媽咪脾意見, 如何選一間適合的小學給囡囡?

重點係,你想佢愉快學習定傳統填鴨式咁谷。喺呢個問題上,我當初猶豫左好耐。

我想簡單止, 問下自己

1. 小朋友在何模式下學得好 ? 有些是聽教, 喜歡聽左老師指示 再跟學, 傳統學校會好些, 感覺 SFA 是並一.   有些喜歡自已去模的, 我覺得新派, IB個類合些一感覺 CKY 是其一

2. 家長希望小朋友向何方向發展, 如有些家長極力培育小朋友向醫生方面發展, 小朋友可能要由小注重細節, 在一些傳統嚴的學校好些 如GH,    另有些家長希望小朋友多學才選出路, 會花多些時間在非學術上, 可以考慮多活動的學校 如TSL

多謝各位的寶貴意見。

亞囡已入左TSL, 下星期一就返學啦, 再一次多各位的意見!
‹ 上一主題|下一主題