用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 創憶學坊(沙田)一問
go

創憶學坊(沙田)一問

請問有沒有人報讀過"創憶學坊(沙田)",這間教育機構口碑如何?對小朋友中英文字的認讀能力幫助大嗎?

我小朋友讀k3下學期時有學過, 學到升小一無再學, 因為無時間
我覺得有用(在我仔來講), 可能本身佢對中文都唔抗拒, 所以佢都學到好多字,
升佐小一, 佢都不用老師讀題目, 佢都可以自己做到exam paper.

不過你小朋友幾大, 我覺得如太細, 就不時太岩, 因我覺得學完要用, 噉仔仔又岩岩升小一, 噉佢就可以即時學以再用. 不錯

回復 qkhui 的帖子

多謝你的意見,我仔仔快5歲了,9月讀k3。

係, 當時個老師講, 如果讀一年, 可以應付到小四中文生字
我覺得ok ka.
樓主, 你小朋友依家升k3, 岩岩好

其實有人話小學前完成這8個單元的課程是最理想,因上了小學已沒時間上課程了,那麼我仔仔k3才上,是不是反而是遲了?

回覆:lovepooh215 的帖子

我個仔k2時在這裡上個一年。其實細個學都幾ok, 因為係working mum,沒有太多時間同佢讀書,在課堂都認到幾多字。反而覺得到小學階段不太有用,因小學需要運用和理解多些。

回復 vanifU 的帖子

我仔k1開始學,而家剛一年,先學中文過三個月後加英文,中文而家識六百字左右,英文就差些,返黎都好多字吾識讀,
跟得比較怒气,成效不大,而家加埋公文英文,想cut左創憶學英文留返個中文,但又想再睇耐d.真系吾知點算.

創閱學和創億學有什麼不同?????

回復 chrischeung 的帖子

你小朋友讀的是否沙田那一間?

回復 vanifU 的帖子

九龍灣個間,而家開到周街都系,吾學又怕輸在起步點