用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 除U1Yamah外,還有其他選擇嗎?
go

除U1Yamah外,還有其他選擇嗎? [複製鏈接]

將會計劃考到8級琴,除除U1Yamah外,還有其他選擇嗎?

1    0    0    0

簽名被屏蔽

如有能力負擔到,而小朋友真係有長遠興趣,建議買德國琴.絕對唔建議買yamaha
MA Music CUHK, BMus (Hons) RWCMD; FTCL; ATCL; DipABRSM (Teaching); AMusTCL

奧地利也不錯.....Bösendorfer.....9'
世事無絕對.....就自己的能力和地方最實際。
只要求八級.....我的U1+U3>>>>>到FT
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 chan_j 的帖子

德國琴閑閑地十萬以上,有$$當然無問題!是否有比U1貴少少的德國琴?
如果budget是五六萬,U1好還是K3好?謝謝!

回復 penguin_chick 的帖子

又唔洗去到10萬甘又.
Ronisch, or even Petrof 都係唔錯ge選擇
其實不妨考慮下二手鋼琴. 如果二手鋼琴買到個好琴好牌子,價錢可以低番些少. 好過買全新ge yamaha
yamaha琴鍵輕,音色又唔太厚.
一部好琴可以用好耐.
MA Music CUHK, BMus (Hons) RWCMD; FTCL; ATCL; DipABRSM (Teaching); AMusTCL

Petrof 不是捷克的嗎?Ronisch也不平呢!其實我正想買琴,正在U1與kawaii K3中選擇。Petrof在歐洲琴中算平,但是否比Yamaha好?請指教!

簽名被屏蔽

我的U1、U3都加了鉛。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 bebebe12345 的帖子

仔仔用緊Petrof 125G,用左六年幾,可以彈到什麼級別?謝!
Discuz!

囝囝都己經上了那位置,
LT、FT.....又如何!
看要求而己!
如果想考慮買新琴的話.....下一站>>>三角。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

想問,如果budget所限,威斯堡,一萬多元那款,ok嗎?

仔仔已在挑剔他的琴,三角琴最頭疼的是地方

bebebe12345  設法,我的還不是不見了飯廳、不要緊,遲一點再還原。
囝囝挑剔是一定的、AT or LT考得好.....哈哈。也給點時間自己考慮!  發表於 12-8-23 16:37
Discuz!

有心唔怕細,女女前琴老師六百幾年地方都放了部三角琴!

近一年來,多次說甚麼在老師家中彈得好,回家用部琴彈得不好,甚麼老師部琴做到,自己部琴做不到。哈哈......現在他一講這話題,我的雙耳就自動封閉。

他早已睇中飯廳!

bebebe12345  三囡囡並不抗拒、說是在差的琴彈得好、在好的琴不用說。  發表於 12-8-23 20:20
Discuz!

回復 penguin_chick 的帖子

其實揀琴時可以留意呢幾點.
聲音夠雄厚嗎? 低音音色又厚唔厚? 琴鍵會否過輕?
左邊個soft pedal踩左聽唔聽到分別.

三角琴當然好啦!大囝上課用三角琴彈出來的聲音和在家亦不同, 他自己說三角琴的反應比家裏的U1好好多。不過,U1將是我最大投資。

bebebe12345  加鉛!  發表於 12-8-23 20:21
for every one criticism, three positives must be given.

加鉛? 待我下次調音問問師傅!
for every one criticism, three positives must be given.

回覆:除U1Yamah外,還有其他選擇嗎?

我見到Tom Lxx 有個德國琴,是這個牌子,彈落去同U1是無得比,價錢也是一個double 。想請問這個牌子0K嗎?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題