用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有 ...
go

女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有影響呢? [複製鏈接]

女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有影響呢?

1    0    0    0

有無都好,已經小四了,如果只係為升中而强逼佢學樂器,大概也不會去到有分加的程度。倒不如叠埋心水,在她的强項上發展。

佢有冇真正學過樂器呢?時至今日,樂器同興趣已經拉不上關係, 但學樂器某程度上可以訓練手眼協調, 如果入到樂團, 又可以訓練團隊合作, 係有好處既

回覆:女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有影響呢?

佢五歲時學過鋼琴,但學咗成年,都冇吔心機,最後決定晤學,費是浪費金錢同時間!連個琴都賣埋

王國會長

mietwins 發表於 12-8-21 21:27
女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有影響呢?

...
就算話有又可以做得乜, 只得一年多時間樂器可以學到乜程度呢?
不如努力讀好書仲好, 成績好那怕冇學校收.,

回覆:女兒已小四但對學樂器一點興趣都沒有,對將來升中是否有影響呢?

其實我一直冇迫佢學樂器嘅原因,都係覺得成績好就晤驚冇學校嘅心態但突然諗起學多樣嘢會否把握好啲囉!有冇有經驗家長可分享下

我仔都係4年班下學期才開始學樂器。雖然我一直想佢學,但佢未ready。

依我之見,如果學樂器是為升中之用,倒不如像其他家長所說,橫掂冇大作為,讀好書,考好成績好過。

但如果是作為一種興趣的話,此時開始都不遲。

719117  agree  發表於 13-2-21 20:45
MacMa  態度正確!  發表於 12-8-24 12:02
快樂的家庭,孕育快樂的孩子;快樂的童年,成就幸福的人生。

回復 mietwins 的帖子

我倒覺得學樂器是看長遠, 是陶冶性情, 讓孩子愛上音樂, 從而日後多一種抒發的途徑, 這些都較以此舖排升學為重要.  況且令千金對樂器一點興趣也沒有, 那就不要勉強了, 倒不如專心讀書, 考好D成績更為實際.

我仔對音樂一D興趣都無, 所以都沒有學過任何音樂上的課外活動, 運動上又無天份, 小三時入了游泳校隊, 游了一年又因為訓練日數多怕影響學業又停了無再參加. 我同阿仔講, 什麼都沒有, 對升中一定有少少影響, 唯一方法就係讀好D書先可以入到一間好的中學, 佢答應讀好D書, 所以小四開始佢好努力, 最後都入到心儀中學.
樓主, 如佢無興趣學樂器就唔好迫佢, 就算迫到佢去學都唔會好得好. 只會浪費金錢和時間. 不如在學科上努力D.

longandhong  其實入了游泳校隊都証明有一定運動天份。 Anyway, 恭喜佢入到心儀學校。  發表於 12-8-24 11:40

longandhong  其實入了游泳校隊都証明有一定運動天份。 Anyway, 恭喜佢入到心儀學校。

入到但攞唔到獎. 中學一樣唔睇你.
‹ 上一主題|下一主題