用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學全部留校午餐
go

中學全部留校午餐 [複製鏈接]

我仔中學全部留校午餐,但家長可在午餐時送飯入去陪食

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

陪食...........................唔使啦

回覆:中學全部留校午餐

我聽個中四學生講咋,可入去陪食,我覺得好好笑,不過,初時陪下都唔錯,又可親身睇下學校情況

redkoni  陪食...小學生都唔制喇  發表於 12-8-22 04:52

我估D細打死都唔肯你陪

我仔返第2日bridging course ,陪佢返學校一路行見到識既同學已經掛住同人吹水走埋一齊(冇理我啦,不過入門口前都有同我BYEBYE既)

佢地食飯更係自己有自己傾啦,點會想你係到呀

Jackieson  一樣...  發表於 12-8-22 10:27

回覆:杰杰媽媽 的帖子

我想去都唔得啦,我一年得九日annual leave要好好利用。
我仔六年級已自己坐bus 返放學,有時碰到同學,阿媽姓咩也不知,bye 都冇句

幼稚園時已聽個媽咪講,話佢嗰日有事要坐順風校車,比個仔叫佢坐後面唔好阻住佢同其它同學傾謁。

flopsybunnies  hahahaha  發表於 12-8-22 19:57

小一就話比你陪遮, 中一唔怕比同學笑咩

唔係太好掛

所以越來越多"港孩",原因就是這樣!

中學陪食

大家會否睇D估D作D,以為我真係會日日去陪食
我當然知陪食冇可能啦,我也不想阿仔在同學面前冇「飛士」,我相信佢也不想我去(但偶然一次我估佢會好開心)佢碰到同學後當見唔到我,我唔係未試過。
因我問個同學中午可唔可以送飯,佢就話仲可以入去陪,我從未聽過,所以講比大家知遮,你地就當我寵港孩

EYUNG  一次就夠瘀爆  發表於 12-8-22 09:16

可能是我們誤會了你的意思!但你的題目是"中學全部留校午餐"就是中一至中六都留校午膳,學生既不能學習運用金錢,又不會理財,還不能學習社交,學校甚至容許"陪食",真是好一間培養"港孩"的中學!
大家真是要好好反省,以免好心做壞事!

mayc 發表於 12-8-22 09:32
可能是我們誤會了你的意思!但你的題目是"中學全部留校午餐"就是中一至中六都留校午膳,學生既不能學習運用金錢,又不會理財,還不能學習社交,學校甚至容許"陪食",真是好一間培養"港孩"的中學...

而家好多學校都全校消禁. 有良民証由老師帶才可出街食. 你唔知咩 ??
你個舉例/估計未免太誇張.  "不能學習運用金錢,又不會理財,還不能學習社交"
我相信現今社會學童 冇咩人唔會在校外學活動囉.

邊間中學?

mayc 發表於 12-8-22 09:32
可能是我們誤會了你的意思!但你的題目是"中學全部留校午餐"就是中一至中六都留校午膳,學生既不能學習運用金 ...

全部學生留校午膳都唔等於「培養港孩」, 有些學校因地理位置關係, 方圓十里都沒有其他店鋪, 食肆, 所以全校學生都要在學校午膳, 一點也不出奇, 例如, 德望 (我不是德望家長), 位於山上, 午膳時間學生(以至老師, 其他Staff)根本沒可能出外, 我又不覺得是「培養港孩」wor

唔係出外午膳才能「學習運用金錢,理財,學習社交」的

回覆:phoebepanpan 的帖子

我女間中學都係全部唔準出街lunch!
培養理財?可以係小食部買嘢
港孩係父母培育,唔係學校

BallBallMaMa 發表於 12-8-22 10:30
全部學生留校午膳都唔等於「培養港孩」, 有些學校因地理位置關係, 方圓十里都沒有其他店鋪, 食肆, 所以全 ...

Good explanation, it depends on the school location not just restriction

回覆:花花花 的帖子

將軍澳區十間有九間全校不準外出,

BallBallMaMa 發表於 12-8-22 10:30
全部學生留校午膳都唔等於「培養港孩」, 有些學校因地理位置關係, 方圓十里都沒有其他店鋪, 食肆, 所以全 ...

同意 x 2!

有些家長只懂得從一個很狹隘的角度去睇一件事就認定人家是這樣是那樣實在是要不得,那比孕育出港孩的港媽港爸還更可怕!

同學在中一的升學階段,去到一個陌生的環境,學校新、同學的面孔新、環境新,讓父母送飯來的時候可以進來一起坐在一起食飯,談談當天學校裡的事情,瞭解一下學校的情況,還可認識一下阿仔阿女的同學,看看他的同學是怎麼樣的。特別是一些band 2、3的學校,家長一路最擔心的就是校風,而家有一個好機會,在許可的情況下,我願意飛身去捧場。況且這種陪食的情況,不會維持好耐,放心,當你的小朋友找到知心好友的時候,或者你已熟識了他的同學的時候,看來連一丁點談話的空間都沒有的時候,那還有空間給你留下來陪食。

BallBallMaMa  其實我都想  發表於 12-8-22 19:58
phoebepanpan  你寫出我心聲  發表於 12-8-22 13:51
:verycold: :verycold: :verycold:

我囝學校不設家長送飯,所有中一生只可食學校飯堂煮既4餸1湯,每圍8個人
‹ 上一主題|下一主題