用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 朗誦請教
go

朗誦請教

我小朋友讀英普班,所以普通話ok,想佢參加吓朗誦比賽,拿些經驗。
最近報了一個比賽預備班,5堂都係練一首四句的詩,做動作,好似好無聊。

想請教有經驗的家長,係咪間間都係咁樣?點樣安排最好?

回覆:Jane1983 的帖子

差不多4歲,升K2

其實間間差不多都要4-5堂小朋友才可以有自信地朗誦整首詩出來... 要小朋友完全明白地朗誦一首詩出來, 加動作眼神, 還有很自然地大聲地表演朗誦出來, 真不容易... 如果想有好成績, 只上堂還不夠. 還有在家裡還要日日練, 才會有好成績...

佢係明白的,而家d小朋友4歲人仔好懂事

除左有d郁來郁去吳集中,都ok的

貢獻勳章

五堂,仲要是一班小朋友上,很合理呀!我諗起亞仔一年級時,我搵左個老師訓練亞仔廣東話朗誦參加校際比賽,點知亞仔十堂都背唔識首詩,連個老師都投訴話亞仔唔合作上課,我同亞仔講,只要能在比賽時背到首詩便可以,比賽前,亞仔仍有一句背極都背唔到,點知到真正比賽時,亞仔好像上身了,有感情,有表情,有聲調,最後仲比佢攞左個季軍,所以我覺得訓練多一些,對小朋友總有幫助

咁1對1 私人老師, 定係同其他小朋友上堂好?

回覆:ivycch 的帖子

1對1幾多錢?

我個仔仔係1對1上英詩朗誦,家長旁聽,NET 教,每2-3堂一首英詩,有音韻、節奏和表情教。不過老師schedule 幾full,因校際比賽就到。如需要,我可以pm資料和價錢俾你。

lucindachiu  Can you please kindly pm me the info as well? Thanks!  發表於 12-9-11 18:28
chilokbb  Pls pm information to me. Thx  發表於 12-8-30 21:08
chilokbb  Pls pm information to me. Thx  發表於 12-8-30 21:07
ian630  Pls Pm me2 thx thx  發表於 12-8-26 15:16
bb86  pls pm me also, tks  發表於 12-8-22 13:59

回復 FrancesGraceCon 的帖子

FrancesGraceCon,

多謝你pm我, 但我發現以前那位自稱係英文老師的人都親自在EK中 pm過我, 不過我住對面海, 地點唔啱, 謝謝你了.......

回覆:朗誦請教

May i have the info of teacher?  THX

回復 Jane1983 的帖子

我都有興趣幇我個小朋友報朗誦, 問詔一個CENTRE, 話6堂就OK. 另一間就話8 堂.  如果勤奮係屋企練多D, 我覺得6 堂都OK.

係呢, 大家有冇好既中心/私人介紹?  KOWLOON 區.

想問吓有經驗的家長,如果想小朋友繼續參加比賽,係咪就繼續參加比賽預備班?

因為吳sure每次比錢去學一首詩歌,係一個啱的approach。

我仔仔每幾堂所學的英詩都不是首首都用來參賽用,多學不同英詩朗誦,對於到時練真正比賽項目就不會咁辛苦。個人覺得持續學英詩對音樂感也有好處呢,而且講英文小故事都有氣質咗少少。比賽預備班有少少以比賽為目標,我怕會漸漸失去了學習的原意。

Jane1983  係呀,one on one的靈活性會好d,無咁悶  發表於 12-8-23 23:52