用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真係鄧啲叻既小朋友唔抵
go

真係鄧啲叻既小朋友唔抵

眼見幾個平常表現都不太好既小朋友因人事關係入到好既幼稚園, 但明明有啲表現好既就唔得, 真係好唔抵, 所以奉勸將會面試k1既家長真係唔好太介意小朋友入唔到理想kg, 好多野唔可以睇表面, 順其自然會開心啲!!

unicorntwon    發表於 12-8-21 17:04

講得對!所以俗語有話︰識人好辦事!

上個九月我果仔考咗九間KG得一間收(無人事),勸今個九月報K1嘅家長報多幾間backup KG

回覆:真係鄧啲叻既小朋友唔抵

要唔抵,細B更唔抵,連面試機會都冇。

harrybb2008    發表於 12-8-22 09:16

醒目開學勳章

不樓識人好過識字,樓主,睇開啲,出嚟揾工都係甘架啦

平時表現好並唔代表面試當日好,相反表現唔好亦可以好好,又唔係同一課室、同一時間面試,請問點先知其他人in成點?
報多幾間,真係唔收都唔好同小朋友講。

太多控制不了的因素,唯有大人、小朋友盡力而為。

我小朋友係超好動型,坐吳定,但當年考K1時中英數都好好,但一樣處處碰壁,reject多過食飯。
做家長只有希望 talents won't get unnoticed,其他野無謂想太多。

Yes. Very evident when school starts.  You can't help but wonder how could these kids get the offer.  They are rude, impolite, not attentive and don't follow instructions at all.

Gosh

盡力而為,每間幼稚園靠識人入嘅一定有

呢個世界唔公平就緊0家啦, 只好叫自己睇開d.

ekhc  agree ~~  發表於 12-8-28 01:10

Yes agree it's not fair!  many kids get in the famous brand name kindergartens because of the connections!

所以我成日話起跑綫係喺個b出世前已經定咗, 而唔係搵學校既時候

回覆:Sosiusiu 的帖子

無辦法,呢個社會係咁,人事關係好緊要,呢個亦係小朋友大個左要面對既現實

媽媽們做到就做,取表填表。到面試去到便去(有時小朋友不舒服,有時兩間相同時間) 盡了我們力便可。𣎴要給孩子們壓力!

小學世龔制己經係一個最大的人事關係制, 何況幼稚園

回覆:hayley1328 的帖子

係就係,但咁數落去好唔掂喎,唔通要歸咎自己唔識投胎

引用:呢個世界唔公平就緊0家啦,+只好叫自己睇開d

算啦,讀名校又唔係一定最好,最緊要小朋友鐘意返學同埋讀得開心。

wan0526    發表於 12-9-6 00:08
ekhc    發表於 12-9-5 23:29

識人好過識字

LuLuKiuKiu    發表於 12-8-28 16:55