用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 報15間直/私, 但係點選好?
樓主: 9284
go

報15間直/私, 但係點選好?

都係果D, 人報我又報果D, 神級的學校從來都唔係我杯茶(DGJS, SPC, RMI), 怕入左我都無時間陪佢日讀夜讀, 跟功課

超級想入的只有一間, 就報一間, 係咪好傻?
lok lok 在2007年2月21日出左世啦~~

回復 lokyinma 的帖子

實在太傻!除非有人事而又可以100%包入!

一間又真係太少.
我咁懶, 當年都報咗三間.

sheffield 發表於 12-8-29 16:19

實在太傻!除非有人事而又可以100%包入!

乜都冇, 諗住唔得就大抽獎!

回復 9284 的帖子

15間是否多就見人見至,其實撞埋期同有事去唔到,剩番可能得10間…基本上係收你至算…但先排左ranking,到有offer時就可即刻知道自己要邊間同放邊間都好!
比我就要中文小學但有英中back up的學校。雖然是中文小學,但不等如英文會差!再者,打好中文基礎更是必須的。快d排好位,等收到offer後唔使hold住d位啦!

如你有30分在手,又或者家姐亞哥讀緊一間你喜歡的,又或者抽到邊間你都冇所謂的,咁你就唔報考任何私校和直資都可以。但如你介意抽到某d學校,咁就都要報幾間希望有間私校在手做backup....

lokyinma  冇呀, only 15分  發表於 12-8-29 16:36
lokyinma  乜呀, only 15分.  發表於 12-8-29 16:36

maggiejane 發表於 12-8-29 16:23
一間又真係太少.
我咁懶, 當年都報咗三間.

我係咁諗, 因為地點又或者金錢的問題, 所以最想讀的只有一間, 其它的就算好彩考到, 但都90%唔會讀, 就無謂去試了.

如有咁多限制,咁就唔使諗咁多啦!但你要到時就算抽到乜你都唔好後悔囉…當然,考都未必考到你想入的,但都叫試左盡過力,考又考唔到,抽爻又抽唔到就為有認命吖嘛!

回復 ha8mo 的帖子

我就係抱住你呢個心態,所以打算報兩間!

lokyinma  咁你都唔係多我好多姐.  發表於 12-8-29 17:43

啪不如報兩間啦,一間早 in 嘅做熱身,再加鍾意嗰間。