用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 保良局羅氏基金中學
樓主: ChiChiPaPa
go

保良局羅氏基金中學   [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

Hi 大家好,我仔仔是7月中插班入2017 S1.請問:-
1/小組上英文是1老師帶9-10人小組上?
2/S1仍然是一體一藝?
3/有沒有西班牙文學?
thx for reply.

waiwaileung1 發表於 17-7-21 13:47
真心希望羅氏成績繼續保持下去,始終是陸小接龍第一年, 現在才見真章! 希望將來再見D XX名校 VS 羅 ...

我係今屆dse嘅家長,是第一批由陸小升上去嘅,今年我阿女順利升上大學,據我所知,聽女女講佢好多同學都升到大學。值得一讚學校嘅老師,尤其班主任真的很好!他們對學生嘅愛,我都深深感受到。

mcf12345 發表於 17-8-22 23:07
我係今屆dse嘅家長,是第一批由陸小升上去嘅,今年我阿女順利升上大學,據我所知,聽女女講佢好多同學都升 ...

恭喜晒,希望6年後我小朋友都有呢個機會

mcf12345 發表於 17-8-22 23:07
我係今屆dse嘅家長,是第一批由陸小升上去嘅,今年我阿女順利升上大學,據我所知,聽女女講佢好多同學都升 ...
恭喜你女升到大學。其實我都覺得學校係幾好,好欣賞校長所講一個都不能小,不會放棄成績不好的學生。之前未接龍嘅學生在我眼中DSE都算考得不差的了(不喜勿插)。今屆第一由陸小升上去的學生DSE成績更進步,中文科成績大躍進。希望將來所有就讀羅氏的學生考得愈來愈好,成績繼續保持,唔會再給BK某些JM覺得羅氏不是真正的band 1中學。

waiwaileung1 發表於 17-8-24 21:06
恭喜你女升到大學。其實我都覺得學校係幾好,好欣賞校長所講一個都不能小,不會放棄成績不好的學生。之前未 ...

確實以往羅氏的中文係弱左啲,呢個問題可能校長老師們都知道,所以今屆老師學生們都好緊張,而且dse 前他們都參與很多外面不同學科的模擬考試,現在同學們亦都不負所望,其中小女今次中文都攞左非常好成績,我們都喜出望外,更也有很多同學都考到好成績。所以我很為我校而高興。

shypama    發表於 17-8-25 11:04

mcf12345 發表於 17-8-24 21:36
確實以往羅氏的中文係弱左啲,呢個問題可能校長老師們都知道,所以今屆老師學生們都好緊張,而且dse 前他 ...
好替你高興, 由其中文科死亡之卷你女兒都考到5**,真心覺得好叻,如我小朋友考到3都劏雞還神。因為真係眼見好多名校生其他科成績好好, 唯讀是中文好像拿3都不太易,所以想誠心請教你有什麼方法教導你女兒的中文? 因為我的小朋友其他科沒有什麼大問題,但是中文十分差,不喜愛閱讀中文書。又不喜歡用腦去作文,中文ORAL又差。怎樣溫習都不太好,我都不知是否陸小試卷出得深還是我小朋友中文太差。好似愈講愈離題,或者等你有空再私下請教你。好多謝你分享你女中文的成績,原來羅氏的中文都可以做到咁好。

waiwaileung1 發表於 17-8-24 22:12
好替你高興, 由其中文科死亡之卷你女兒都考到5**,真心覺得好叻,如我小朋友考到3都劏雞還神。因為真係眼 ...

聽你咁講你小朋友應該係讀緊陸小,不要灰心啊!中文都係浸出黎,小女讀小學嘅時候成績都一般,不是突出,以前佢都好憎中文,一作文就頭痛,我記得有次小學作文,有一個題目好似假設自己是哈利波波,你會。。。,後尾我話佢知有呢本書,同電影,自此佢就喜歡睇書。慢慢中文就有左改善。條路還很長,還有機會的,不要放棄!加油!

mcf12345 發表於 17-8-25 01:59
聽你咁講你小朋友應該係讀緊陸小,不要灰心啊!中文都係浸出黎,小女讀小學嘅時候成績都一般,不是突出, ...
十分感激你的解答和鼓勵。謝謝你!

回覆樓主

有沒有今天升S1的陸小家長,可以私信我嗎?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

請問中四
怎樣分班?是否需要中二級和中三級?

是否全級幾多名前才可選理科班

是否有精英班,怎麼班是精英班和普通班?

非常感謝!!

shypama    發表於 17-9-8 17:33

聽說羅氏今屈DSE入U率有80%,比優才不到70%還高,真是可喜可賀。

lkong2005 發表於 17-9-9 11:45
聽說羅氏今屈DSE入U率有80%,比優才不到70%還高,真是可喜可賀。
這可能因為極小班教學的好處吧~
當時4班中最多人數一班S班大抵才12人/雙班主任,
覺得比讀大學更幸福

I   saw from the Law's website - class information

1S Co-class teacher
To Christine (杜嘉恩) Wat Wing Yin, Winnie (屈穎妍)

專欄作家- 屈穎妍 ??

twhkleung    發表於 17-10-25 11:38

ahjoechan 發表於 17-10-24 15:38
I   saw from the Law's website - class information

1S Co-class teacher

當然唔係

shypama    發表於 17-10-25 18:43

回覆樓主:

今日聽了中一入學簡介會
好務實
老師每位都好有heart
校長每句說話都很中厚

整個流程沒有悶場

女兒不是來自陸小,希望女兒在19-20 年有幸入讀

昨天我都有去簡介會,本來諗住聽下就算,不會報讀,但依家改觀哂。重有個”英中生活體驗”,都係直得一讚,阿仔本來好擔心英文授課,但上完呢個生活體驗,即刻成個人鬆哂,好有信心

回覆樓主

我小朋友當天都有上EMI 體驗,去之前係咁講唔想去,但完成後佢都好開心。我小朋友成績一般,希望好似校長所講係教好一個小朋友而唔係教”好”嘅小朋友

回覆樓主:

係。。。完結前有位家長向校長講係聽咁多間簡介會做得最好
我好有同感

老師真係好用心的一群
個個面帶笑容
無架子

我女今年小5。
出年1定要參與體驗課
‹ 上一主題|下一主題