用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 夜晚唔起床尿尿
go

夜晚唔起床尿尿 [複製鏈接]

阿囡快5岁,仍尿床。
   0    0    0    0

回復 qulyquly 的帖子

囡囡先得5歲,你唔可以要求佢自動波起身去廁所呀! 你一定要自己叫佢起身;就算佢擘大眼都要叫佢去廁所,持之以恆佢就會自動波去廁所唔再尿床架喇!

試吓臨訓吾飲野,半夜叫他起身一次wee wee,看得吾得。

囝囝5歲幾,瞓前半小時以上唔飲水,瞓前必去weewee,半夜必叫他去廁所,一次至三次不等,但只要叫少一次也尿牀,已訓練了大半年,仍是一樣,是否要看醫生?

回覆:cynthiachm 的帖子

我同你一樣,都唔知幾時先會自己起身。

回覆:夜晚唔起床尿尿

我小朋友2嵗3個月戒了片,但其實未戒之前大約1嵗半左右已不痾夜尿,即是夜晚條片到日頭是乾的...無論睡前飲8安還是10安,瞓10個小時起身仍是乾片的,所以我同她戒片很容易很快...我這樣說不是想講我有多好彩或我小朋友有多叻,只是想講這些是每個人生理不同而已!因我認識一位朋友女兒9嵗仍尿床,去看醫生,原來每個人的身體正常於睡眠狀態時會分泌一種抑制排尿意慾的酵素,有些人分泌這酵素不足,便會有尿床情況。所以幾大個才不尿床是因人而異的,我小朋友現3嵗半,戒片一年多,極少失手尿床,偶爾半夜太急會起身叫我帶她上廁所,但有朋友兒子一樣3歲半,仍需穿夜片,仲半夜要換一條,因尿太多爆片。情況嚴重的可求醫,利用藥物補充所缺乏的那種酵素,即可改善...
(註:那9歲仍尿床的女孩的母親當年也是8,9嵗仍尿床,不知和遺傳有沒有關係)

iufung 發表於 13-9-14 01:50
我小朋友2嵗3個月戒了片,但其實未戒之前大約1嵗半左右已不痾夜尿,即是夜晚條片到日頭是乾的...無論睡前飲 ...
男仔一般遲過女仔的,但5yrs 還未戒,應該立即看医生,免去小兒糖尿的疑慮!
‹ 上一主題|下一主題