用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: carol1974
go

year7 急問 [複製鏈接]

回復 bananalemon 的帖子

thanks
明天問清楚「334」&「IB」

昨天,我已經問了Ms. Queenie 關於334 同 IB的問題,佢好詳細解釋了差不多15分鐘,結論是學校一直在搞IBDP認證和課程,確保學生有能力去考好所有的公開試,而呢個程序要花3-5年時間,今年的year 7的學生在時間上應該在高中的時期學生就可以選擇到底是考334或IBDP,她說IBDP的考試程度是深過新高中考試的,她亦保證不會突然轉制,家長完全可以選擇。至此我感覺中學部真的很用心對小朋友。

咁, 有無提到今年的 y8 & 9 呢 ?

另, 我有樣野想講既係,  mac book, (以去年來說), 取機時學校會另外有個 password 比家長的, d 細路會千方百計, 用盡說話去得到你既密碼, 千奇唔好比佢啊, 有d家長怕麻煩比曬佢叫 d 細路自己攪掂, 咁比唔比, 麻唔麻煩你地自己決定喇

社工同明姑娘都有好多活動 (未必每位同學都有緣份參與的), 可以的話多參與一下, 比起你放學趕住去補習來得實在, 有 d 人會話, "廢既 ", 廢與否只在乎你用什麼價值觀去量度, 人地係做左好多好多野, 我覺得生命教育大於一切, 孩子亦需要從別人的分享中去學習, 無論錯的,對的 , 乖巧的頑劣的, 所謂以生命影響生命, 好話唔好聽人地幫你教緊仔, 佢地都有不滿, 不滿同學, 不滿老師,不滿亞媽, .................講真, 補習一般來說滿足到既只係亞媽而唔係知識, 你比錢, 佢地夠鐘咪去夠鐘咪走囉, (但我有時都會要求我女去滿足一下我的 ) 話說有日我同個仔去睇超人電影, 90 分鐘, 我仔話好好睇, 我一d 都唔覺, 中間幾乎想偷走, 一陣又走去同帶位姐姐傾計, 一陣又去廁所, 好野睇完了, 90 分鐘後邊隻係 w, 邊隻係 xyz 我一d 都唔知, 亦唔想知, 補習咪一樣囉, 到有日我仔串我咁蠢架咁都唔識! 我就會自己搵答案架啦

廢話太多了, 只是一點分享, 希望你們有所得著, 願你們的孩子每天都能愉快學習

醒目開學勳章

請問有冇人知今年y8是否只有334?

bananalemon
「mac book, (以去年來說), 取機時學校會另外有個 password 比家長的, d 細路會千方百計, 用盡說話去得到你既密碼」
个password有乜用?

keeon 發表於 12-8-26 03:19
昨天,我已經問了Ms. Queenie 關於334 同 IB的問題,佢好詳細解釋了差不多15分鐘,結論是學校一直在搞IBDP ...

家長學生可以自由選擇?
但LA一定要有51%既學生選334喎
咁即係點呢?

Hi parents,

Last week, I went to LA attending a seminar with school authorities. The most important message which they deployed was to establish a team focusing their attention on IBDP in the following two years, which meant they wanted to make sure Y9 students could have another option rather HKDSE.

引用:Hi+parents,+Last+week,+I+went+to+LA+atte

原帖由 yan814 於 12-08-27 發表
Hi parents,

Last week, I went to LA attending a seminar with school authorities. The most importan ...
Y9在暑期前已經confirm左,只考DSE了。

上次簡介會校長話申請DP要两年時間,重話希整y9可以趕到可以讀ib,無人100%肯定y9係全部考334呀,我就無聽過呀
‹ 上一主題|下一主題