用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有很多人推介magic tree house
go

有很多人推介magic tree house [複製鏈接]

但對6歳小朋友會否太多文字?

7    0    0    0

咁要睇一下小朋友嘅英文能力同閱讀興趣!
鍾意嘅話,小朋友唔介意多啲字。

引用:咁要睇一下小朋友嘅英文能力同閱讀興趣!鍾

原帖由 SCKnight 於 12-08-21 發表
咁要睇一下小朋友嘅英文能力同閱讀興趣!
鍾意嘅話,小朋友唔介意多啲字。 ...
你小朋友6 歳時能read thru?
對我來說mission is impossible !

回覆:littletongtong 的帖子

能力喜好各有不同,不是說一定要讀。

回覆:littletongtong 的帖子

最重要是孩子的閱讀興趣和習慣,不要太著意比較誰開始得早。

同時,我也可以告訴你在6歲或以前閱讀Magic Tree House不是mission impossible,也不是什麽萬中無—或者絕無僅有的事。有此能力的孩子也不會將此當作為mission,這只是孩子享受閱讀過程的—部份罷了。

peremum    發表於 12-9-11 07:48
michellebaby    發表於 12-8-23 13:23

絶対賛成、不是MISSION IMPOSSIBLE. 特別是対国際学校的学生来説。 只因他門接触英文比較多、英文也比較中文容易。 多人RECOMMEND,不一定就適合LITTLETONGTONG的小朋友。 MAGIC TREE HOUSE比較適合女仔的書、講2個小朋友的ADVENTURES、有時候又挟雑一D歴史STORIES(BUT不一定是真的!!)。 想小朋友看書、一定要譲他門自己選択GA、無興趣的書、wl put them off!!
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:Mighty 的帖子

Magic Tree House基本是fiction books但它有research guide來補足non-fiction部份。

其實這些adventure stories也很受男孩子歡迎,數年前我就是看到其外家長的點評而買了—個boxset給小兒作聖誕禮物,他很喜歡,不消—週便看完。

只要是孩子有興趣的,他們的消化力可以很驚人。

回復 littletongtong 的帖子

大仔五歲多開始看 magic tree house,細仔六歲九個月 (即今年暑假) 才開始看,兩個都非常喜歡此系列故事。由看 picture story book 轉看 magic tree house ,開始時 會有少許困難,但在父母幫助下,應該可以很快克服。

如果小朋友唔怕嘅話好快會適應!

小小分享, 我囡以前讀嗰間幼稚園英文水準極低, 上到一年級都完全唔識英文,  咁我就揀啲淺淺地嘅同佢一齊睇.  到今日, 升三年級, geronimo stilton 嗰啲佢自己睇到, 我就同佢一齊睇 Roald Dahl.  唔好太著意dictate小朋友睇乜書, 只要佢肯睇同埋啲英文望落去ok, 題材ok就好,  

我囡好得意, 唔鍾意女仔書例如 Rainbow Magic, Tiara Club, Magic Tree House 嗰啲, 話啲情節千篇一律, 反而好迷 My Weird School, Geronimo Stilton, Roald Dahl 嗰啲.  講真, Roald Dahl 對佢嚟講係好深, 但係鍾意就唔會怕.  好似而家睇緊 Danny the Champion of the World, 佢會揾埋 Danny the Champion of the World Play for Children (即前者嘅劇本)嚟睇.  作為阿媽, 於願已足.

我囡唔係啲乜嘢叻人, 好普通, 所以你小朋友都得架!  

引用:如果小朋友唔怕嘅話好快會適應!小小分享,+

原帖由 YolandaTam 於 12-08-21 發表
如果小朋友唔怕嘅話好快會適應!

小小分享, 我囡以前讀嗰間幼稚園英文水準極低, 上到一年級都完全唔識英文, ...
thx for your encourangement !阿仔已睇完ORT 9, 仲以為佢0K,一看magic tree house , 就知他的reading skill 其實很普通。any way, my plan is ORT top tree serious first, non fiction book and then try to read magic tree house latter.
thx for all your comment.

純粹以書論書,最近聽過一位英國籍教師(教english writing)評Magic Tree House的作者英文不好,勸小朋友不要讀太多,您又點睇?

Radiomama 發表於 12-8-21 07:12

純粹以書論書,最近聽過一位英國籍教師(教english writing)評Magic Tree Hous ...

其実好多POPULAR書D英文都麻麻、就連HARRY POTTER也有人説不好。 我自己也会看女女看的書、MAGIC TREE HOUSE ETC,的確有D位是有問題的。 但我覚得又不是只是看它来学英文、問題不大LOR. 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回復 Radiomama 的帖子

是的, 如果要文筆優美, 那可能要看安徒生Ugly Ducking之類的作品, 但初小的孩子很難不為興趣(男的怪獸/英雄, 女的公主/童話)看書的. 成人也很難吧! 除非特別鍾愛文字的人啊!

引用:但對6歳小朋友會否太多文字? +

littletongtong 發表於 12-8-21 01:48
你小朋友6 歳時能read thru?
對我來說mission is impossible !
小兒天資魯鈍,六歲只readthru Geronimo Stilton及The Magic Finger同Fantastoc Mr Fox.

我個仔5歲睇Geronimo Stilton, 睇到入迷。上月想找D無乜圖畫比佢,買了三十 本magic tree house 比佢,唸住可能要同佢一齊睇,以為佢唔慣無乜圖畫,點之見日日見佢曰睇夜睇。差不多2星期佢同我話睇完。我想真視乎小朋友讀書interest.

六歲絶對有能力,但看不看則視乎他對這書有没有興趣。我囡也是在六歲時由picture book轉看chapter book,我當時也給她看magic tree house、rainbow magic等,但她卻提不起一㸃興趣。幸好她找到了自己喜好,現在都算是一個小書蟲。

Radiomama 發表於 12-8-21 12:12

純粹以書論書,最近聽過一位英國籍教師(教english writing)評Magic Tree Hous ...

文字功夫上,Magic tree house係好一般,語法上亦不嚴謹.
但是主題有趣,寫法生動,最重要的是帶出正面的價值觀,例如勇氣,信心,愛心.希望.

回覆:himmamme 的帖子

I asked my son to read the magic tree house #1 today. MISSION POSSIBLE. he used 5min to read thr' chapter one.  soooooooo touching. I am not dare to force him anymore as it is a good start to both he and I
thx for all parents' great experiences and opinion.

A-Mum    發表於 12-9-10 22:45
‹ 上一主題|下一主題