用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 迷途學琴路
go

迷途學琴路

小兒7歲,學了琴約3年,平時肯學懶練,不會自發練琴,因此每次上堂也彈得不好,想被老師責備。問他有冇興趣就話有,話鍾意學,我跟他說若冇興趣學就不要浪費大家時間,但他仍舊說要學,他說他冇心機練的原因是雙手很攰。因他懶練琴,故進度很慢,現在仍維持在大約一級程度。年初時參加校際音樂節,勤力過少許時間,拿了85分回來,算是不錯,但我真係唔知點培養到他真正興趣,並且自發練琴哩?。大家請指教。

可樂~ 發表於 12-8-20 23:46
小兒7歲,學了琴約3年,平時肯學懶練,不會自發練琴,因此每次上堂也彈得不好,想被老師責備。問他有冇興趣 ...
並非每個孩子都能夠做到自發練琴,開初伴練是難避免的,可以多請教老師有甚麼有趣的練習方法,也可以用些小獎勵,我兒剛學時,我樣他每練習一次便畫一個哈哈笑面,他覺得很有趣。雙手很攰,如果他不是推三推四,也有可能是姿勢問題,膊頭太緊之類,有時又可能是精神狀態不好,例如說放學後又要學幾樣野,到最後才練琴,那一定累了。

回覆:迷途學琴路

另小兒很怪,連老師也這樣說。他喜愛追求各樣知識上的學習,樂於做練習,他對學樂理及做樂理練習熱誠很多,老師說他學樂理的級數跑得快過學琴很多,三級樂理一級琴技。真是頭痛!

引用:Quote:可樂~+發表於+12-8-20+23:46+小兒7歲

原帖由 marcuscyrus 於 12-08-20 發表
並非每個孩子都能夠做到自發練琴,開初伴練是難避免的,可以多請教老師有甚麼有趣的練習方法,也可以用些小 ...
老師偏向多教年紀大些的小孩,通常10歲以上,及大人。難免沒有幼師那麼有針對教導幼兒之方法,小兒常遭責備,相信總有點影響。

可樂~ 發表於 12-8-21 00:03
另小兒很怪,連老師也這樣說。他喜愛追求各樣知識上的學習,樂於做練習,他對學樂理及做樂理練習熱誠很多, ...
哈,好過8級琴技,0級樂理,樂理知識好,對樂曲理解也有幫助

可樂~ 發表於 12-8-20 23:46
小兒7歲,學了琴約3年,平時肯學懶練,不會自發練琴,因此每次上堂也彈得不好,想被老師責備。問他有冇興趣 ...
十個小朋友,九個都唔會自發練琴的。既然他有興趣學琴,何不定個時間,每天練琴15分鐘?彈琴點會唔攰,雙臂在做運動呀!但15分鐘相信不難吧?耐力是要鍛鍊回來的。
for every one criticism, three positives must be given.

簽名被屏蔽

如何推孩子一把,令練琴成為習慣是對家長的一項少少挑戰!
更大的挑戰是如何令孩子有滿足感!事半功倍。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:可樂~ 的帖子

我諗同老師夾唔夾好緊要,我個仔仔自從轉了新老師後,每日7:45am返學前都自己先去練琴15分鐘,又去錄練琴實况(每天30min)俾老師聽。佢今年7歲,我好感動,完全自動波。佢老師其他學生都係咁聽話,可能老師同學生好夾,有方法教有關啦。

我個個學左5個月...日日捉佢練有約15分鐘總算OK......又係佢話要學我先比佢學....不過我發覺佢地係鍾意學.....一彈錯又唔開心....晚晚我都好忙

回復 可樂~ 的帖子

每晚指定時間要佢練習, 15分鐘也好! 熟能生巧呀! 唔練又點會彈得好呀!

我個仔6歲幾, 每晚佢沖完涼, 都會樂意練琴, 有時彈下又鼓勵下!

又或者係咪有其他喜歡既嗜好?

引用:Quote:可樂~+發表於+12-8-20+23:46+小兒7歲

原帖由 ming2 於 12-08-21 發表
有時,要等小朋友開"hill"...試過有學生頭三年都係停番係初級至一級階段...我用盡坊間唔少初級書,佢練佢睇譜 ...
係,你既分享好好,謝謝!小兒就是有挫敗感,上堂就頭 dup dup,這個老師要求的確高,原先諗住嚴師出高徒,點知有反效果。其實他跟此老師學習只有約一年,因升小一後地點不便改了在家附近學,頭兩年是在音樂中心學的,老師大多是幼師出身較有耐性及辦法,那時雖不至於熱衷練琴,但也不至於這年的樣子。

引用:回復+可樂~+的帖子 每晚指定時間要佢練習,

原帖由 mama667 於 12-08-21 發表
回復 可樂~ 的帖子

每晚指定時間要佢練習, 15分鐘也好! 熟能生巧呀! 唔練又點會彈得好呀! 我個仔6歲幾, 每 ...
我有要求他每晩練約半小時,但他表現得好慘咁,我告訴他若不認真練不如唔好學,但他又要學,我唯有迫他練,結果影響了每次的半小時關係,不用心練當然彈不好。

練琴的問題都幾複雜。我大囝學琴頭兩年,我都日日和他為了練琴的事鬧得很不愉快。問清楚是因為他覺得好困難,所以怕咗練琴。我地當時做咗兩樣事,第一,和他約法三章,每日練完琴就給一個印,一星期有六個印就可以繼續學琴,不然就退學。第二,替他轉了另一位老師。這位老師對大囝的要求比之前的老師高,但很有耐性。大囝上課時做不對,老師會捉住他的手,教他彈。從不罵他,但亦絕不降低要求。可能上課時老師已教過他怎樣彈,所以練琴時困難亦少很多。
既然你囝囝已有定時練琴,或許要考慮找位適合他的老師。
for every one criticism, three positives must be given.

回復 可樂~ 的帖子

其實有邊個小朋友鐘意練琴呀?唔好逼佢,好似我個女咁,學咗四年幾,係直至呢幾個月要考咗五級琴.,先至每日練半個鐘.之前都係十五分鐘,老師好好人,因為佢由加拿大回流香港,佢以前係香港D老師都係咁逼佢,佢差D就唔彈琴,跟住移民去咗加拿大遇到個鬼婆,先至明白到彈琴既樂趣,所以佢就用咗呢個老師既方法去教我個女.就係唔逼,唔話......好鼓勵.所以我阿女好鐘意彈琴,不過就真係唔可以同其他練好多既小朋友相比.

簽名被屏蔽

回復 可樂~ 的帖子

抱歉在先! 言語間若有得罪, 只是直話直說!

家長問吓自己吖! 可以隨心所欲咁彈自己鍾意嘅音樂, 簡直係美夢! 所以您問仔女鍾唔鍾意彈琴, 呢個世界點會有人唔鍾意呢!?

但係練琴同彈琴就梗係兩回事啦!

呢個世界邊有"正常人"會真心鍾意練琴嫁?

任何一個彈琴嘅人, 都一定有"幻想"過: 唔駛練又可以彈得GOOD就好極囉!! 李雲迪都會啦!

您估莫札特細個又鍾唔鍾意練琴吖嗱? 冇佢老豆打到佢飛起佢會練琴!?!?

現今世代仲要年年考琴, 咁即係一年練死3隻歌同幾十個SCALE!
您話有人鍾意練歌我都可以勉強接受, SCALE喎! 您唔好話練嗰個嘞, 本人作為聽嗰個都想死啦!

所以首先, 鍾意彈琴而唔鍾意練琴, 係正常不過的!

至於方法, 以上各熟朋友已講咗好多, 各適其適!

回復 可樂~ 的帖子

AND 有關樂理,

一D都唔怪!

樂理, 明一次就可明一世
琴技, 為一次就要練一世

回覆:迷途學琴路

有關考試歌和Scales,我見我個仔真係好enjoy去練,佢老師每首歌都同佢講故事,啓發佢啲想像力咁,令佢明白奌解練琴。佢仲覚得彈Scales好有趣,佢老師教佢彈得好有音樂感。我估老師有方法,佢係演藝同皇家音樂學院畢業嗰啲。

引用:回復+可樂~+的帖子 抱歉在先!+言語間若有

原帖由 tinyuichan 於 12-08-22 發表
回復 可樂~ 的帖子

抱歉在先! 言語間若有得罪, 只是直話直說!
唔好客氣,大家分享下。我當然明啦,練琴真係冇咩邊個小朋友喜歡,重覆又重覆咁,但只學不練又會令到家長紮紥跳!