用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 迷途學琴路
樓主: 可樂~
go

迷途學琴路

回覆:迷途學琴路

我個女咪又係甘練得少,老師話佢懶,練多啲,彈好啲,老師又話一般。撹到個女跌曬watt.其實我唔需要小女急於考試,但個老師一啲鼓勵都冇,攪到小女越彈越差,我諗要換老師

我個女咪又係甘練得少,老師話佢懶,練多啲,彈好啲,老師又話一般。撹到個女跌曬watt.其實我唔需要小女急於考試,但個老師一啲鼓勵都冇,攪到小女越彈越差,我諗要換老師

引用:有關考試歌和Scales,我見我個仔真係好enjo

原帖由 FrancesGraceCon 於 12-08-22 發表
有關考試歌和Scales,我見我個仔真係好enjoy去練,佢老師每首歌都同佢講故事,啓發佢啲想像力咁,令佢明白 ...
我仔都很喜歡彈scales,舊老師知他喜歡就教他很多。

回覆:可樂~ 的帖子

咁就好啦,Scales好,手指技巧就會好,第日彈歌就易上手。good luck to you and your son, 有希望㗎,慢慢嚟啦。大家努力

我女學了快一年了, 初期佢係唔喜歡練琴的, 但我每晚都會定時陪佢練, 現在練琴已經成了習慣, 就像刷牙洗面一樣.
在面對一些新技巧或者難一點的樂曲, 孩子會有挫折感. 家長唯有儘力鼓勵孩子挑戰困難. 每次勝過了困難, 孩子便會很有成功感, 嘗試到辛勞練習後的甜頭, 孩子之後便更有興趣和信心去彈, 也更有恆心去練習.
其實不止練琴, 無論在學術上, 運動上, 更至做人處事, 都是要先養成好習慣, 遇上挫折, 經過鼓勵, 再讓孩子嘗試到辛勞之後的甜頭, 慢慢孩子便會明白練習的好處.

ivantissue    發表於 12-8-23 12:33

先成習慣.....再到追求
順理成章。
家長的倍伴.....似乎不可缺。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回復 可樂~ 的帖子

不如你試下唔好用 "強迫" 既態度, 彈琴係嗜好, 應該開開心心的
你不妨想下, 上堂又比老師鬧, 平時又比你迫練琴
試問學琴對於佢黎講一定係苦事

不如改變一下你既態度, 唔好鬧, d讚佢, 即使佢彈得唔夠好!

唔好set死佢要練30mins,

初頭10-15mins都好啦

多謝大家既意見,收到晒!
大家不妨再交流交流!

家長隨了替小朋友建立練琴的習慣之外, 還可以考慮陪小朋友一起上課,和小朋友一起聽聽老師的要求,就算大學生上課,最多都只能明白和記到8成,所以家長可以回家幫手提下小朋友。有時,小朋友遇到困難,亦可以和他一起想辦法去克服。

例如我大囝有一首歌學咗幾個星期,老師都覺得唔滿意。老師同我講佢唔明點解大囝做唔到。我返屋企問大囝,究竟老師話佢邊度彈得唔好? 原來係某一處拍子唔啱。那處有兩粒32分音符大囝掌握得唔準確, 其實老師一早已教佢要好慢好慢,用拍子機32分音符打一下咁練。但小朋友心急係唔鍾意呢D練琴方法的。我“鼓勵”佢一定要慢練,唔准快。跟住就過關了。
for every one criticism, three positives must be given.

阿仔學琴都搞到我好苦惱

一個月後便要考試, 上課時老師仍是不著急的態度, 阿仔彈了第一,二首歌之後,她就說要多聽別人的彈奏, 隨即播放CD給阿仔聽, 但聽了一陣她便跟其他家長閒談起來,請問阿仔仍可清楚聽到那些音樂嗎?

要考四首歌, 還有兩首未聽, 就是這樣白白浪費了15分鐘, 便要下課. 阿仔彈不對了, 老師只會彈奏一次那首歌給他聽, 但却沒有讓他重複練習更正錯處機會. 回家便忘記啦! 還怎能掌握到感情.

她那樣教學的態度還值得跟她學習嗎?  有家長臨近考試付上過萬元補了15課, 值得嗎? 這是有錢人的玩意嗎? 孩子真的學會了音樂嗎?

似乎好大的不滿情緒!
先攪好囝囝考試,其他以後再說。
囝囝考那一個試,甚麼級數。
值得與否,因人而異。
未必是有錢人的玩意、但亦是一筆開銷。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

抱歉呀,我只是一時間有點迷惘.
迷惘的是.....這樣還值得我去為她付上我們的時間,金錢和期望.  我該怎麼辦才是好?上課時,若她再播音樂給小兒聽,而她却跟别人傾談或是說别人的無聊事。如是這樣,我該怎樣做? 離考試不遠了,要放棄不考,還是值得繼續加堂給一個.......
作為一個家長 。無奈 . 真的迷途了
要更正的是,原來要考三首,其中一首有三個樂章.

jjhung 發表於 12-8-28 21:56
抱歉呀,我只是一時間有點迷惘.
迷惘的是.....這樣還值得我去為她付上我們的時間,金錢和期望.  我該怎麼 ...
相信你己有基本的決定,才會出文。
你付出的是為了自己的孩子而已!上課等過程已不再重要,何必這麼辛苦又覺不值。
為孩子找一個新天地也不是太難的事,週圍學琴的朋友不少吧、找找資料。
考試、不考試已並不重要!
相信孩子考的不是太低級、還是一問甚麼級別。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

回覆:bebebe12345 的帖子

Dear bebebe12345,

謝謝您的關注,您也是老師嗎? 希望您可多給意見,謝謝.

小兒將會考ATCL,還有一名女兒會考8級.

回覆:jjhung 的帖子

其實去到AT level, 一堂只夠時間仔細執一首,我的學生都是輪住彈俾我听,需听cd,我會建議听那個,然後叫佢返去听住唱,下堂問下,就知有無做功課。

有些老前輩有名老師的確上課會做私人事,又上唔足60分鐘,唔會跟考試,但教得好,network 好,識人,有演出機會。好果你的老師唔係名師,又學唔到技巧, 實在無留低的必要。

jjhung 發表於 12-8-29 13:43
Dear bebebe12345,

謝謝您的關注,您也是老師嗎? 希望您可多給意見,謝謝.
哈哈!我不是老 師.....標準家長一個而己。
考ATCL....不要緊,重新計劃!不要太失落、壞事未必是壞事、可能會變好事也說不定
相信孩子一定肯練琴,聽CD.....那用上課聽,已學了這麼多年、難怪上火,跟過其他老 師或看過其他老 師上課嗎?孩子背譜?整套曲目可以完整彈出嗎?

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回