用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 分享載晚間矯視鏡
樓主: yuenwaimami
go

回復 yuenwaimami 的帖子

忘了回答你,我囝囝九歲。

CHIULHJ

你摔100次,你真的很用心!
你現在加了cleaner沒有,清protein 開始沒有,我暫時還沒有用,所以問問!

回復 yuenwaimami 的帖子

我只用 all purpose 藥水(simplex)來浸和清洗鏡片,再用鹽水來過清藥水。

囝囝戴了兩個星期, 零近視了. 我現在用cleaner清洗鏡片, 再用鹽水沖乾淨, 放入case用消毒藥水浸4-6個鐘. 每天都要花成十分鐘幫佢洗鏡, 其實都幾麻煩.

今天又到中心check ,看看沒有載一晚,會反彈多少度。今天大約2:30到達,反彈了近半成。視光師說理想程度屬中等,因為有些人反彈得更多。
他又約我載滿一個月再返中心再check!
其實都幾麻煩,在洗鏡和check 眼方面,
不過為了減慢加深速度才•••••••

排骨媽媽 發表於 12-9-8 23:18
囝囝戴了兩個星期, 零近視了. 我現在用cleaner清洗鏡片, 再用鹽水沖乾淨, 放入case用消毒藥水浸4-6個鐘. 每 ...
你是用什麼方法把鏡拿出來的?我只教了用一個很小的sucker,把鏡吸出來。

dogmonkey  用什麼藥水因人而異. 要看你的需要(如敏感與否). 按視光師指視好了.  發表於 12-9-12 12:55
排骨媽媽  你意思係小朋友用什麼方法除鏡? 此外,你用咩牌子藥水來清潔和浸?  發表於 12-9-10 16:29

星期一黃昏,又到中心再ckeck 隻鏡,看看時否過緊,因為在早上吸出來的時候,吸出來pop一聲,阿女話有些痛,為免再有這情況,便立刻約中心,說出我的疑慮,他們很詳盡的解說,說愈載愈貼是正常的,他們又讓我返中心再check
又教我女兒可用眼皮推鬆隻鏡先,和教了不用sucker的除鏡方法。
今早女兒照足做,再沒有pop一聲,把鏡吸出,我才終於鬆一口氣。

大家好!

我女兒8歲 (小三), 有150 及200近視及其中一隻眼有50度散光, 適合嗎?

我現戴眼鏡, 想帶她去問問視光師意見, 可否e-mail 我視光師資料?

[email protected]

Thanks!
PN

大家好. 小 女(3年級) 也剛開始帶. 一切順利. 是朋友個案成功了, 就放心試.
呢樣要求高技術, 而且跟進個案, 我去大行的, 不去鋪仔. 寧願貴d但有系統d.

yuenwsp1629 發表於 12-9-12 09:32
大家好!

我女兒8歲 (小三), 有150 及200近視及其中一隻眼有50度散光, 適合嗎?
是由8歲起可以做的. 但要做assessment看你小朋友是否適合.
我女是各300度.  第一晚帶,第二朝剩100及150度. 用舊眼鏡帶. 但相信好快減至不用帶眼鏡了.  療程包一幅眼鏡片, 用於過度期.  (不包框). 如果你而家book做assessment,相信要等一年至年半了.

dogmonkey 發表於 12-9-12 12:47
是由8歲起可以做的. 但要做assessment看你小朋友是否適合.
我女是各300度.  第一晚帶,第二朝剩100及150度.  ...
你隻眼鏡唔包框點載,是否要買一個框來配合眼鏡?你做checking要不要很早book?
你小朋友隻con 是哪裡做的,如果碎了,需要多少時間才可做一隻新的?
Thanks a lot!

yuenwaimami 發表於 12-9-12 18:46
你隻眼鏡唔包框點載,是否要買一個框來配合眼鏡?你做checking要不要很早book?
你小朋友隻con 是哪裡做的, ...
框不包, 因價格可大可少,又要照顧客人品味....哈哈. 可用自己舊框,或選購一款吧. 我未配. 因第一日減至100度左右, 帶番第一副舊鏡咋. 但第2日起, 個女話已經睇倒, 冇帶.  所以應該用來配最足度數, 即300度.

如要配新, 都好快吧. 我們試帶完,都係1-2星期已取鏡回家. urgent case我相信更可快d.

follow up check up佢地會幫我就時間. 因為視光師要跟進. so far ok la.

我在有5間分店的公司做的.

dogmonkey 發表於 12-9-13 15:35
框不包, 因價格可大可少,又要照顧客人品味....哈哈. 可用自己舊框,或選購一款吧. 我未配. 因第一日減至100 ...
我都有興趣想知urgent case 有多快,可否給一個比較實在的回答?如果有什麼事,我又不用去足5間分店的,5間的分店作用在那方面有用?
最後是你知道5間分店公司用的鏡,是那一個國家,那裡的物料,和那裡做的嗎?
期待你的消息!

yuenwaimami 發表於 12-9-13 20:45
我都有興趣想知urgent case 有多快,可否給一個比較實在的回答?如果有什麼事,我又不用去足5間分店的,5間 ...
我用"5間分店"來暗示其公司名(即老字號果間啦,你都係吧??). 因為不能幫它賣廣告吧? (會被刪除?!?)
我女只是剛剛帶, 朋友帶了一年,都冇爛鏡, 所以我冇諗要再訂一隻的問題. 希望小心handle, 唔會整爛.
我地一星期已取得適合的鏡, 所以唔帶orthoK鏡一星期去等新鏡, 都ok啦.

個國家,那裡的物料,和那裡做==>  =.=" 我冇問喎.  啱帶就得. 不是嗎? 物料呢樣野, 我冇讀化學, 講比我聽都冇用.

我以前帶左十年con (硬鏡及軟鏡), 都冇特別問喎.....! @.@

BONNIETHAN  Pls PM me the co. name and address , thanks a lot I want my son to have one , thanks a lot  發表於 12-9-14 16:42

dogmonkey 發表於 12-9-14 10:23
我用"5間分店"來暗示其公司名(即老字號果間啦,你都係吧??). 因為不能幫它賣廣告吧? (會被刪除?!?)
我女只是 ...
我不知道老字號有幾多間,但全城最貴和約accessement 最耐就知是那一間,我身為消費者當然要知道如果新配一隻鏡和再配又要等幾耐的問題,所謂有預算總比無預算好!

昨天再到驗眼中心check眼,一切良好,這是配鏡後滿一個月的例行檢查,今次中心叫我每月做一次大洗(清蛋白程序),跟著三個月後再例行撿查。當中如有什麼問題可隨時返中心再跟進!
這次的分享到此為止!

今日明報有一則新聞是講及戴矯視鏡的禍害,內容還提及中大有做過research此類鏡對用家的禍害, 講到好嚴重咁, 家人即立即反對我比小朋友戴. 雖然是有點擔心,不過暫時會照戴.

我住將軍澳, 請問有無人可以介紹將軍澳/觀塘區 視光師給我 ??  謝謝。

排骨媽媽 發表於 12-9-27 22:18
今日明報有一則新聞是講及戴矯視鏡的禍害,內容還提及中大有做過research此類鏡對用家的禍害, 講到好嚴重咁, ...
多謝報料!我立刻翻閱相關報導,原來是說有一名由小三開始載矯視鏡的兒童,載了十幾年後,有一次發覺隻眼怕光,有白點,原來是發炎,還住了醫院數天。看了這報導,真有點擔心,唯一可以做的就是要保持鏡片的清潔,定期大洗,希望把風險降到最低,待小朋友眼球發育穩定後,載回有框眼鏡。

回覆:分享載晚間矯視鏡

我女暑假開始戴,so far ok。視光師也有提醒要注意清潔,及定時回去check眼。