用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20/8通知派到S位..但(我放棄了)
樓主: methy
go

20/8通知派到S位..但(我放棄了)

回覆:到我喇!20/8通知派到S位..但(我放棄了)

得嘅,開始會辛苦d,適應咗會覺得好充實。對仔仔同自己有信心!

methy 發表於 12-8-29 23:24
阿仔需要物理治療多d,但治療師一星期只有3日係中心,一個月有兩節已經係最多,但暫時未知職業治療,言語治 ...

加油! 小朋友同你都會辛苦,走過後就會見到陽光。

請問上下午都有堂上,小朋友唔需要午睡嗎?

回覆:chaimum 的帖子

E位好好就阿仔上午要返幼兒園,安排4pm治療堂,中間可以nap一陣。

回復 methy 的帖子

oic, thanks.

醒目開學勳章

你哋係s位既治療時間大約有多少?

我個仔9月份出咗個時間表

st 一個月二次 (隔week) 半小時
pt 一個月一次 半小時
ot 一個月一次 半小時

好似好少咁既? 又冇提pst 我r晒頭?????

Capricorn2521  我個仔上年PT 3個月先一次.....  發表於 12-9-1 09:43
Capricorn2521  PST 吾係個個月都一次咩? 係吾係你小朋友叻咗,所以少咗OT同PT ?  發表於 12-9-1 09:42

回覆:pinkdoll 的帖子

嘩!仲小過我阿仔E位服務

醒目開學勳章

methy 發表於 12-8-31 23:13
嘩!仲小過我阿仔E位服務

陰公 都唔知點解會咁  我仔識跳及叉义腳上落樓梯(要拖住) 中心係咪就當ok?? 所以安排大肌個別治療一個月先得一次? 真r頭

醒目開學勳章

Capricorn2521  我個仔上年PT 3個月先一次.....  發表於 3 小時前
Capricorn2521  PST 吾係個個月都一次咩? 係吾係你小朋友叻咗,所以少咗OT同PT ?  發表於 3 小時前

你個仔三個月先一次pt 係咪因為大肌已經發展得好好?

我個仔8月剛入學咋.........真係小得可憐mouth:" />mouth:" />

回復 pinkdoll 的帖子

我剛剛睇返2年前剛入學的”個別”時間表,ST 2周一次 30 mins,OT 一個月一次30 mins,PST一個月一次 30 mins,小組冇寫,應該同你一樣。PT 第一年只係2個月先一次 30 mins。第2年PT走了,要外借,一年內只見了2次PT。我仔大肌主要係平衡力弱。

我仔吾係肢體有問題,所以我覺得PT吾係咁重要。上學年老師會同外借PT溝通,了解孩子歲數要做到什麼動作,目標係乜,老師就會在平日課堂做,或個別時做,又會同我講返,我係屋企又做。今年5月第2次見外借PT時,佢話我仔D動作/體能比上年11月第一次見我時好咗好多,我相信除了以上原因外,我上學年比我個仔在外面參加了幼兒體能班(當興趣班上)有幫助。

所以,我覺得如果你仔吾係肢體有問題,大肌訓練係可以問完PT自己返屋企做。老師在中心一帶6個小朋友又會同佢地做好多體能活動。一個月一次個別好夠,成日上堂都比吾到咁多新功課。

醒目開學勳章

Capricorn2521 發表於 12-9-1 18:09

我剛剛睇返2年前剛入學的”個別”時間表,ST 2周一次 30 mins,OT 一個月一次30 min ...

我只是好奇, 其實你個仔二年前得咁少治療, 即可能你仔仔很多方面的發展都不錯, 為何你不讓仔仔入i位? 反正和i位service差不多 而且i位pst訓練重多啲

坦白說, 我真係覺得安排給我仔仔的治療太少 只不過多i位service少少 比起e位sevice還要少 當然我還未完全瞭解到中心除了個別訓練外 平時會有什麼活動安排給小朋友

入s位前 我很努力地盡量操fit我仔啲自理, 大肌/小肌(我仔就嚟四歲 大肌小肌現在還未達到同齡發展 只有二歲九個月至三歲左右), 就是因為想小朋友入s位後 不用各方面從頭慢慢學起 希望加快訓練小朋友的速度 沒想到中心可能見小朋友自理及大肌小肌勉強算ok 就減少給小朋友的治療 或者等家長自費出外治療?! 那麼我入s位為了什麼? 我本是為了有intensive training才入的, 我之前係e院的pt 及 ot都多過現在, 真奇怪.

我其實有個大仔讀緊i位, sevice是很少, 但因為他只是發展慢了點, i位的ot及pt都只寫建議給我, 然後我在家每天努力點勤力點和大仔做各樣訓練, 他就可以進步了. 但我細仔不同嘛, 他各方面都未能達標(除了自理真是不錯外) 其他真的需要intensive training 才可以進步.

或者, 原來我一直誤會了政府s位的目的.  

以上只是我有感而發, 我會打電話給中心, 瞭解清楚先, 再和他們相量一下.

ababymami  我當時亦不太清楚S位的訓練,以為很intensive.但實際三師的訓練很少,主要靠班主任的做嘢,所以班主任很重要,以及班上同學的能力亦是重要。  發表於 12-9-2 00:16

醒目開學勳章

ababymami  我當時亦不太清楚S位的訓練,以為很intensive.但實際三師的訓練很少,主要靠班主任的做嘢,所以班主任很重要,以及班上同學的能力亦是重要。  發表於 11 分鐘前

所以, s位這樣, 真是很r頭.........

原來如此!唉.....真係一家吾知一家事。原來你一直都有EPT & OT服務了!

我都吾知係好彩定係吾好彩,我個仔入S位前係完全冇其他政府服務,只有一次ST咁多,而果次仲要比個冇耐性嘅ST話我個仔吾聽話做吾倒訓練,彈我返去見醫生。我地又冇上過其他密集式訓練,所以我無從比較。只知道求人不如求己,我一直嘅想法就係要自學自教。

好好彩,入咗S位後,遇倒個好老師,佢好有heart,好有經驗,食得住我個仔,又教咗我好多野。所以,現在回想,我會睇阿仔的整體進展及從傾談中了解老師嘅功力,放幾多心機比我個仔,教我幾多野。OT/ST/PT 幾多訓練....同組個個同學都係差吾多。我想如果每個星期都比OT/ST/PT半小時,而個老師跟得吾好,係咪真係有用呢? 中心嘅3T要睇60S+60E位,老師16,你話邊個對小朋友重要D?

你問我點解之前吾讀I位,其實果時2N班老師都叫我排I位,話我個仔I位都得,但問PST/OT/e生就話S位適合D,加上我要返工,在百般掙扎及最後衡量下,選了S位,考慮原因如下:

1) CAC及精神科醫生話我個仔坐吾定,S位人手比例好DI 位大部份時間同大班上堂,
    冇乜分別。

2) CAC醫生話S位課室設計用視覺策略,樣樣野都好清楚貼在課室內,地下有線提示排隊。
    我仔睇野叻過聽野好多。

3)
我仔讀私立半日N班,大部份時間只係安靜地玩玩具,吾肯跟大隊活動。
    勉強要佢跟從,只會換來大發雷霆。

4) 後來轉到I位嘅普通位,佢吾肯食茶點同食飯,老師都冇辦法。(佢吾肯食野,我好心痛!)
     (相反S位老師有辦法令佢開金口,仲第一個食完舉手要tim 飯)

N班時,乜都學吾到。但返咗S位後,老師打開咗佢嘅溝通之門,令佢嘅內在學習能力得以發揮。2個月內己學識咗日期,星期,月份,天氣,之後的學習情況更加有如開咗Turbo。

到了S位第2年,換了一個冇經驗嘅老師,我問佢上課情況,佢成日都話冇問題。我自已知自己個仔事,點會完全冇問題呢!講來講去果2句:好聰明,鐘意引人注意,喜歡挑戰成人底線。 果時先知自己上年好好彩。我相信無論I位,S位或一般幼稚園,老師真係好重要,只有隨緣,可遇不可求。

以上只係我個人經歷,希望你都能找到最合適嘅治療方法。

醒目開學勳章

Capricorn2521 發表於 12-9-3 12:05

原來如此!唉.....真係一家吾知一家事。原來你一直都有E院PT & OT服務了

身為家長, 向中心反映下心裏的疑問, 或者向中心提出一些建議, 對相方溝通某程度都有好處, 未必一定是壞事, ANYWAY, 多謝你回覆.

當然個別訓練係重要,但唔好太著重係個別訓練次數
組老師經驗同教導是十分重要,可以幫手處理仔仔唔同問題
個仔仔上堂情況,什麼問題組老師當然比治療師仲清楚
我覺得選擇s位,主要係睇小朋友跟唔跟到大班上堂
我0地0的仔主要有兩類,一係坐唔定,唔聽老師指領,打人有情緒問題
影響到其他小朋友上堂,呢類小朋友一定比學校叮走
另一類係比較靜態,可以坐定定,不過勁遊魂,
唔影響其他小朋友上堂,都可以留低老師安排坐埋一邊玩手玩眼0甘又hea一日
如果可以跟到大班上堂,學校又包容
0甘e位都係唔錯選擇

Capricorn2521  fair comments...  發表於 12-9-5 15:30

回覆:20/8通知派到S位..但(我放棄了)

但係其實既然CAC都評估得話你吖仔要S位,仔仔嘅能力可能真係弱的。而且你吖仔唔係體弱仔,又點會排他地一齊上呢?

為左吖仔,你要從你仔仔嘅能力考慮,而唔係因為別人而放棄自己仔仔嘅需要!

謝謝你們的分享,資料都很有用

咁你要計埋S位有3T小組, 而E位的3T主要係個別, S位有個別3T又有小組3T。而PST通常每星期都有(S位), 不過冇寫落手冊, 時間不定, 遷就老師時間。而老師比例1:6 至 8, 照顧得好些, (主流1:15), 呢D都要計埋, 唔係只計3T個別時間。

回復 kingbbsam 的帖子

原來都有人有興趣知道。

順帶一提,中心會同D機構傾D音樂治療比S位學生及按個別需要安排感統治療。以我個仔為例,感統治療第一年上學期11-12月係每周一次,下學期一個月一次,第2年3個月一次。所以,人人吾同,冇標準。

入吾入S位真係睇吓小朋友嘅需要,同自已嘅資源,包括時間同金錢。間間S位運作都吾同,同一間又年年未必一樣,因為收嘅小朋友吾同類型,佢地個計劃都會變。