用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20/8通知派到S位..但(我放棄了)
樓主: methy
go

20/8通知派到S位..但(我放棄了) [複製鏈接]

多謝咁多位分享。

其實我當初都以為S位有INTENSIVE TRAINING ,想主力改善小兒小肌及專注力,所以百般掙扎後選擇入S。開學了,好不容易收到ST 的訓練時間表,只有每月2次(30分鐘)的個別,小組每月1次(30分鐘),至於大肌,係無 我仔成日跑跑下PK,落樓梯仲未可以一步一級,係咪佢地已經覺得佢OK所以唔安排?學校回覆係因為比我兒有此項服務需要的小朋友大有人在,因為中心有60個小朋友,咁講我已經無得反駁

最近小兒又學了一些古怪行為,例如行行下扮勁癴、成日無啦啦突登尖叫,搞到細佬又學埋一份,如廁仲有倒退現象,竟然在褲子上疴大便都唔出聲 係返學後最近先係咁,以前從未失手,末知是否有什麼壓力? 而現在得知可以分配的訓練仲少過E位,我真係要自費再出去上感統,所以在S留一年係極限。

醒目開學勳章

BKVIP 發表於 12-9-17 11:27
多謝咁多位分享。

其實我當初都以為S位有INTENSIVE TRAINING ,想主力改善小兒小肌及專注力,所以百般掙扎 ...

你就好啦 個仔可以讀一年就走, 我個仔睇怕都要讀二年, 希望唔駛讀三年啦.

我聽之前啲jm咁講, 我都不知幾驚, 我真係接受唔到安排咁少training囉, 真係豁達唔到囉, 我個仔真係好多嘢發展都好弱, 好需要training囉.

我個仔係整體發展屬於比較弱既一群, 我同中心瞭解過, 原來我仔啲pst個別每星期有一次, st ot pt個別都係隔week一次(30mins), st ot pt小組每個星期都有一次(30mins). 我就真係好著重中心究竟安排多少training俾仔仔的, 知道這個安排後安心好多, 而且這是合理的可接受的, 我又不只要求天天ot st pt都要有個別training.

古怪行為都學到不少, 多咗好多大叫同古怪叫, 因為我仔有模仿, 所以個心一早預咗會咁, 個心都ok, 慢慢教. 去廁所都有倒退, 好似突然唔太識表達, 但我無第二條路走, 所以一定要留係到, 見步行步啦. 但我見到s位既職員都很有心的, 其實他們都頗為辛苦.

p.s. 我係好努力係屋企同個仔做家居訓練及感統, 暫時同s位班主任亦配合得好好, 佢都讚我好勤力.

回復 pinkdoll 的帖子

有得選擇,都無人想自己小朋友入s位
我小朋友都番過幼稚園,當中老師對我講的說話真係好大打擊,喊足幾日幾夜,完全唔想見人
老師都講到0甘,係無第2條路走,無奈入s位
仔仔條路點行都係他決定唔到我選擇,我只係從旁教導他
跟住他的發展而行
如果你小朋友能力可以就出番主流,大家加油呀

回想當年, I位時, 老師, ST都比好多說話我, 明示暗示小兒不能在主流讀書, 當年入S位, 也打定輸數, 亞仔一路讀特殊, 最初我曾經有兩個月唔同亞仔傾計, 唔同佢返學, 乜都唔理, 每日在公司好晚先返, 最後, 比C6開解我, 之後, 同自己講, 不論將來亞仔成龍成虫, 我都咁愛佢, 今日唔儘最大努力, 我知將來一定後悔.

到今天, 每日見亞仔放學回家, 我就知道, 當日所做一切都係值得

回復 BKVIP 的帖子

以你所見,係咪中心既小朋友都比較差,而你小朋友能力相對地叻.所以無你期望既訓練節數?
睇左大家既留言,s位既3T訓練都唔係太多,姑終一個T服務60個小朋友,不過3T都會有
指示比特殊幼師.將佢放係其他上堂細節到,都係重要既訓練黎,呢點學校有無人提過?

回覆:methy 的帖子

阿仔讀呢間係咪普遍能力較弱我唔肯定,我只知佢在最叻個班。而呢班嘅小朋友都係有潛力出返主流嘅。7個學生只有我仔係新生,就我觀察我仔在溝通上唔係最叻個個,佢地能力唔錯,有d係身體唔得要長期靠支架,但智力正常講嘢好叻,有每就弱視,但講嘢都叻。唔知佢地係咪同我仔訓練時間咁上下。

我仔仔今年排唔到S位,去左讀PN,但下年很大機會入到S位,聽你地吟講我都好苦惱,這一年他進步了很多....我仔仔係E+S位吟排,如S有位最後都會入S的,,其實我可以問社工改排E/I嗎??要從頭排過嗎?

你0甘清楚其他同學仔能力,中心有安排你觀課??
我都唔係太清楚仔仔那班同學仔能力,因為仔仔今年番第2年
調0左另一班,老師話呢班小朋友各方面能力都比較好,會跟小小幼稚園課程上堂
所以仔仔今年跟另一位老師
識開家長知我仔仔今年轉班
都話係好事,因為大多數都無轉
但問題係近排同老師了解過仔仔上堂情況好似有倒退問題
真係好擔心,老師話開學無幾耐,都係適應中,會再觀察小朋友

回復 pocoyo123 的帖子

係就算幾氣餒,哭了多少次,
我的心都無放棄,

回覆:20/8通知派到S位..但(我放棄了)

Methy 我囝囝 I 位老師好好,開學三個星期我已經覺得我囝叻咗,非常感恩,相信因為新的環境令囝囝學到新的事情。希望你囝囝也繼續進步。

回覆:20/8通知派到S位..但(我放棄了)

Methy 我囝囝 I 位老師好好,開學三個星期我已經覺得我囝叻咗,非常感恩,相信因為新的環境令囝囝學到新的事情。希望你囝囝也繼續進步。

回覆:HopeLJ 的帖子

好開心聽到你小朋友有進步。

我阿仔N班開學左2星期,把口叻左好多,成首歌唱哂,講野已經係全部句子,多野講到呢
大肌好似人地剛學識行既細路咁,不過都進步緊,學校既大肌活動未必參與到,其他跟到哂,有i位老師既幼兒園始終包容d.
E位服務即係比期望少,質素唔太得

回復 methy 的帖子

"E位服務即係比期望少,質素唔太得"

你意思係咪治療師經驗唔夠,所以質素唔太得??
你小朋友可能情況唔太差,所以E位服務比較少,0甘諗係好事
你小朋友都幾叻,我見好多小朋友多數大小肌差,自然講0野口肌都差

apple~y 發表於 12-9-21 14:58

你0甘清楚其他同學仔能力,中心有安排你觀課??
都算係觀課左半小時,因為我拿不定主意讀唔讀S,所以REQUEST 中心主任俾我觀課。發覺那班小朋友唔係想像中咁差,所以都放心俾阿仔入讀。

學校每日3樣家課其實都几多,仲要加埋家居訓練,有時真係好累   好在阿仔都唔抗拒做家居訓練,成日要我同佢做訓練,反而係我自己懶

你仔仔上堂有倒退問題係邊方面呢?是否有新同學仔唔習慣?

methy 發表於 12-9-23 20:42
好開心聽到你小朋友有進步。

我阿仔N班開學左2星期,把口叻左好多,成首歌唱哂,講野已經係全部句子,多野 ...

好消息呢。KEEP 住進步

apple~y 發表於 12-9-24 14:07
回復 methy 的帖子

"E位服務即係比期望少,質素唔太得"
可能情況唔太差,所以E位服務比較少,0甘諗係好事<--但阿仔上個月醫院都仲係一星期一堂物理治療,一星期一堂職業治療。

9月E位得返1/4服務,自然落差好大.治療師年年轉.有新人.有舊人.PT係新人幾有熱誠,,但OT & PST就超有經驗.但亦都好求其,每堂完成佢要教既野就算.阿仔要執既野,一d都唔提,明明阿仔用C頭兩隻手指去拎任何野,之前治療師會立即教返佢要用5隻手指拎,個PST上左兩堂都任得佢,我出聲叫阿仔用返5隻手指.個PST先醒一醒話:係wor.要用5隻手指。

總知整體係唔我期待既服務質素囉.叫做好過無治療堂。

引用:多謝咁多位分享。其實我當初都以為S位有INT

原帖由 BKVIP 於 12-09-17 發表
多謝咁多位分享。

其實我當初都以為S位有INTENSIVE TRAINING ,想主力改善小兒小肌及專注力,所以百般掙扎 ...
s 位同e位 訓練差唔多 我阿仔岩岩俾左s位,都唔知點好

回覆:波蘿包1 的帖子

派到位喇!?要詳細考慮了。

我仔仔又被動0左,下下要老師叫先做0野
同學仔同我仔仔握手,打招呼,話我仔仔好似無咩反應,聽到都嚇死,
握手都無反應,點會0甘差,明明之前無0甘差,我真係接受唔到
唔知係咪停0左針炙
之前針0左差不多5個月約40次,反應快0左,同人互動明顯好0左,今年仲轉去另一班
但那時老師都提過上堂時情緒high 0左小小
我見仔仔都有進步,但又怕情緒high問題
所以7月停0左針,呢排又聽番老師講仔仔情況,又好0左0的
上音樂堂同同學仔一齊玩樂器,又會留意同學仔點玩
真係嚇鬼死,仲好擔心

apple~y 發表於 12-9-26 14:30

我仔仔又被動0左,下下要老師叫先做0野
5個月40次都針得好密喎,你仔仔好叻唔怕針,我大人見到D針都覺得驚

俾少少時間佢適應吧,因為都係岩岩先轉班,係咪你仔都係慢熱型? 我仔成日都好HIGH,成日在家跳沙發,把口無時停,有時都懷疑佢會唔會有埋ADHD,唉~

琴晚好搞笑,細佬一個在房訓覺,聽到哥哥在廳把聲就喊啦,哥哥跑去開房門,我仲叫住佢唔好入阻住細佬訓,點知佢對住細佬講︰細佬,做咩喊呀?唔駛驚架,呢度好安全架,訓覺啦。跟住走返出黎。

笑死我,有時佢真係好哥哥款,但細佬一行埋去佢D玩具佢就推細佬、又MET 細佬,真係一時一樣

‹ 上一主題|下一主題