用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 20/8通知派到S位..但(我放棄了)
樓主: methy
go

20/8通知派到S位..但(我放棄了)

回復 why-me 的帖子

係.間間s位既專業人仕 &人手比例都一樣,不過我呢區,兩間分別真係好大,好似一間集中收高度照顧cases 多d。而阿仔暫託既一間.呢d cases少一半都唔止..你以為返緊主流學校..氣氛天與地既分別。一間職員做到隻手帶哂野,無表情,但睇得出好鍚d仔..另一間個個笑住同d仔&父母傾計。

你個社工真係幾好..我個社工除左官腔機械式答野外,,佢唔似有接觸過s位既經驗,一d實際意見比到我。

回復 chloe_karina 的帖子

有無返普通playgroup & 主流暫託?

我阿仔返s位暫託,主流暫託 &普通 playgroup,一拍埋就知道佢既程度...半年前 s位暫託好arm 佢..普通playgroup 跟唔到咁.慢慢睇住佢進步..s位暫託話佢已經叻過同組..普通playgroup越來越enjoy.再試主流幼兒園暫託又得喎..認知講野與同齡差不多,不過當然未係完全=其他小朋友.但至少佢開心,情緒穩定,老師照顧到,派唔到想入既s位,都仲可以有e位幫下。

咁佢專注力如何?會唔會好易遊魂?在大班容易遊魂,要老師俾佢坐前些,提佢專心,否則學唔到嘢。

回復 overcomer 的帖子

專注無問題呀,大班一齊都跟人玩.留心老師講野,比反應,聽指令,不過係腳仔差.安排坐老師隔離,等老師扶起身.轉班易d。

主任一句: 唔想你阿仔只係坐.雖然都可以接收老師教既野.不過都想佢郁多d.會安排多半個老師入班,磅住阿仔,so 先敢比佢讀主流

回覆:methy 的帖子

最影響佢既係未能企及行normal school 唔會收佢

回覆:chloe_karina 的帖子

呢個最重要,剛好我阿仔趕到開學前企到&放手行到幾步,如果唔係咩都唔使講。

有時好難講.......
我仔在S位讀了2年,第一年D校友叻D,有3組上幼稚園課程,肢體問題的只有2個。
第2年有2組上幼稚園課程,肢體問題的卻有7個......成1組。

既然學校肯幫手解決問題,放心讀啦,祝開學順利。

回復 Capricorn2521 的帖子

你都幾清楚仔仔間s位,小朋友分班情況
我間s位主要有4個大課室,課室內約有3組小朋友
課室1係最叻,自理無問題跟幼稚園課程
課室2全部都係自閉症小朋友能力比較差,有0的未有語言,情緒比較大,用結構化教學
課室3小朋友程度就係之前2間課室之間,小朋友之間有互動,都係跟幼稚園課程
課室4就係支體唔靈活須要多些協助小朋友

methy  係囉.你都好清楚學校運作呀,我又知多d。  發表於 12-8-24 13:20
Capricorn2521  你都好清楚 :)  發表於 12-8-24 10:47

回復 Capricorn2521 的帖子

其實我初初都唔多清楚
有時問0下中心社工,老師點將小朋友分組
聽中心社工講今年好多I位轉過來讀,

Capricorn2521  以我上年在我校的觀察,I位轉S位的多數係沒有情緒問題,能安坐,但上堂勁發夢。  發表於 12-8-24 12:14

請問可以點樣參觀s位學校?
我剛選了近家的s位,聽完你地講都想參觀下先。
謝謝!

BKVIP  我指S位的主任 / 社工。  發表於 12-8-24 11:50
BKVIP  直接打電話去約主任/社工。  發表於 12-8-24 11:50

回覆:chaimum 的帖子

打電話去間S位話想參觀。

methy 發表於 12-8-24 11:29
打電話去間S位話想參觀。

Thanks, methy.
我會打去問下

methy  同接電話既講,你排左服務.想參觀間學校,通常會轉駁比個主任(社工),再同佢約時間。  發表於 12-8-24 13:22

選S位前一定要參觀左先,唔係到派到時先發覺唔岩就無左個chance,之後再要返就要從新排。仲有唔好大包圍,真係心儀先好選呀。

我之所以排左2年先派到S,就係因為只選了一間S我覺得適合我仔。學校環境、人手比例、職員是否有愛心、分班情況及學習內容一定要問清楚。

chaimum  sorry, 唔明s位的主任/社工,即係打去我選s位間學校搵佢地既主任或社工話想參觀?  發表於 12-8-24 12:06

Thanks, methy & BKVIP.
我明啦

回覆:到我喇!20/8通知派到S位..但(我放棄了)

Methy happy you make up your mind.  Your baby will prosper.  Add oil!

methy  Thanks  發表於 12-8-26 14:11

回復 methy 的帖子

hi 你e位 一星期上幾多堂 ?? 9月阿仔都去e位做評估再安排訓練都有報左n班 但未有位 如有家長退學先有得讀  反而有s位我都好大機會放棄
因我覺得s位人手真係好欠缺 同埋阿仔都未去到咁嚴重 留反俾更需要小朋友好d,
e位可以教家長做家居訓練 當上堂

回覆:波蘿包1 的帖子

下個月入學,今個月已經做左D評估,
-每星期一節幼兒導師堂
-每兩星期一節物理治療堂
-職業治療&言語治療就要下個月先做評估。

回覆:到我喇!20/8通知派到S位..但(我放棄了)

我friend e 位一星期有4堂 wor.  要爭取多d呀!

回覆:HopeLJ 的帖子

阿仔需要物理治療多d,但治療師一星期只有3日係中心,一個月有兩節已經係最多,但暫時未知職業治療,言語治療,有哂就一星期3、4節,返足3-4日,我唔希望咁多。
9月開始、上午返幼兒園,下午E位,走兩達地方,希望頂得住