用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 我想問大家意見呀~
go

我想問大家意見呀~ [複製鏈接]

我個仔現在2歲3個月,剛剛入讀N班,我想問佢可以學啲咩課外班呢?我其實好想佢學鋼琴/英文/數學/游泳...等等..,但又未夠年齡學,我又怕佢唔學嘢比人識得少,有咩可以學呢?
   0    0    0    0

回覆:我想問大家意見呀~

回復 chinsheung 的帖子

佢未識渣筆喎~平時比佢油顏色佢都亂咁油架...

2歲3個月真的不用急學,相反,你可以給孩子多點idle time,越閒的孩子越會發展自己喜歡的事,家長從旁觀察,到接近4歲你應該可以看到孩子的潛能大約在那方面,我是用這方法去培養我兩個兒子,3歲前都不上任何課程,3歲才開始學一些音樂的親子班,到4歲後才選他們有興趣的去學,也不覺得比人學得慢學得少哦,我大兒子已經6歲半,小兒子剛4歲,他們倆學的東西將會完全不一樣的^_^

what are the things that is good to expose to at early age ? the earlier the better ? music and languages playgroup ...
‹ 上一主題|下一主題