用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒應該選哪一區來升中?
樓主: doubean
go

小兒應該選哪一區來升中?   [複製鏈接]

回覆:小兒應該選哪一區來升中?

其實我想同一家分享一個個人經驗。讀那一間中學,對於能否入讀大學不是最重要的。我當年考A Level 時,在198x 年,成績是沒有一科credit,因當時我的中學是第一年開預科班,老師對個a level 課程都不熟。結果,我地兩班預科斑,一斑文一班理科,只有一人入到大學,讀HU computer sciences , 他的al result 是3 科A2. 這證明在同樣的讀書環境same school same teacher, 如果有能力,用功,懂書的方法,一樣可以成功的,讀那所中學,真係唔係咁重要,但校風不能差。而我自己當年上不了大專,便決定重考A Level , 做一年自修生。因為,我想比自己試多一次,努力一年再來一次,大想將來後悔。在那年每天到自修室溫書做練習做pass paper ,最後,放榜那天打開信箱,拿起al result slip ,上面印著1A 2B . 結果,我完成了自己入讀港大的夢想。這證明了,讀書最重要靠自己,不要永遠執著於名校上。

719117  AGREE  發表於 12-8-25 13:59

我相信每位家長希望將小朋友放在最理想的學校,但最重要看看小朋友的成績.

Quote miffy  唔知幾多名, 點知自己band幾呀?? 考第一又唔知自己band 1, 選band 3咩  發表於 前天 10:44

Quote miffy  同你講都嘥氣  發表於 前天 10:15

Quote miffy  你都精神病  發表於 前天 10:12

Miffy,

I really don't understand what did you say !?  Please mind yourself and behavior.  :;pppp:

miffy  全部贊仲洗乜問洗乜去比較, 余振強你都讚嗎?? 就唔係中肯  發表於 5 天前

miffy  你有無病?? bye bye  發表於 5 天前

miffy  好過你, 連人地係果間學校家長都唔知, 仲攻擊人地, 你導聽途說, 害人不淺  發表於 前天 10:56

------------------------------------------------------

你不但止無理取鬧,本末倒置,繼續亂咁扯d學校來鬧,咁余振強又得罪左你咩呀?唔好係網上道聽途說就上來亂講。人地家長都有子女係這裡讀架,淨係你的小朋友有阿媽生的,人地d就冇阿媽生,你喜歡間華仁先係學校,人地間唔係學校黎,咁都得,你駛唔駛咁唧!

如果真係有病的話,你去睇下醫生啦,唔好上來亂咁話人有病啦!

miffy  你係外人唔洗答你, 費是教精你, 比你導聽途說老點人  發表於 12-8-30 10:27
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-8-29 23:00
miffy  全部贊仲洗乜問洗乜去比較, 余振強你都讚嗎?? 就唔係中肯  發表於 5 天前

miffy  你有無病?? bye  ...

各位觀眾 請上以下連結看本年度最新派位情況 :

http://www.ymtcps.edu.hk/main/news/secschool/index_12.php

updated on 31 Aug.

不打不相識 !  失敬 !  失敬 !  

miffy  我意思係油天官方比較保守, 可能大家有誤會  發表於 12-8-31 13:35
miffy  咁最緊要睇實際派位數字  發表於 12-8-31 12:28

ohnono 發表於 12-8-29 23:00

miffy  你有無病?? bye  ...

難得你重咁厚顏無恥!你不但唔可以教精我,你重會教壞別人,重會有人信你!你重成日上黎問人華仁點好,華仁點勁,真係好笑!

我就教精你,返屋企學識個醜字點寫先啦,免再出醜於人前!
:verycold: :verycold: :verycold:

版主應否出來維持秩序呢??

miffy  我地一場誤會, 嘈起上黎, 唔好意思, 大家都係為了維護自己小朋友學校  發表於 12-8-31 15:21

miffy 發表於 12-8-31 14:36
真係不打不相識, haha

我有失言, 我要向你道歉呀。

唔好客氣la, 大家同一屋簷下, 都係油天既人, 油天 ~ 真係好學校黎嫁, 孩子愛家愛校 ! 連家長都係全情投入

miffy  無辦法, 我地太愛油天了, 不想學校受到流言傷害  發表於 12-8-31 14:46

女人發起爛渣就走晒樣, 好似我同事, 佢返工扮到高級職員, 燙好頭髮, 化淡妝, 高跟鞋, 少少低胸上衣, 入房前敲門, 吾該前吾該後; 但佢發起爛渣就一個拳頭打落張檯度, 係自己個位度係咁鬧人, 用埋粗口咀咒老細 ... 到個老細打電話返來, 佢就成隻羔羊咁, 我老細仲好信佢和好尊重佢架.

WINNIE168168 發表於 12-9-1 14:27
女人發起爛渣就走晒樣, 好似我同事, 佢返工扮到高級職員, 燙好頭髮, 化淡妝, 高跟鞋, 少少低胸上衣, 入房前 ...
離晒題

thenewipad    發表於 12-9-1 17:59

sorry,離題了,希望大家繼續
‹ 上一主題|下一主題