用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小兒應該選哪一區來升中?
樓主: doubean
go

小兒應該選哪一區來升中?   [複製鏈接]

miffy 發表於 12-8-22 17:15
講真, 如果九龍聖方濟係band one尾, 同完全同王少清比, 你會選邊間??

我都唔熟, 大家比較下:

都同意你所講, 則普通區升LEVEL BAND1C中學, 水準仍是不穩定.  始終不是傳統英中, 普通區BAND1C校質素難與九龍區BAND1C校齊名.  

doubean 發表於 12-8-20 15:02
請問各位大大: ohnono; khmama; redkoni等,小兒就讀荃灣區石鐘山小學,5年級下學期呈分試排名30/164,英數常均為A,中文B,各科總平均分為92。班主任話屬於B1生。沒有突出的特異功能,只有普通話朗誦比賽優異獎一個和普通話演講比賽優秀獎一個。假設剩下兩次的呈分試名次不變或超前一點(上次的中文科失手)
現打算避開荃灣區的升中重災區,因家住葵涌區, 嫲嫲住旺角(有爹哋名字),婆婆住紅磡(有媽咪名字),所以就可以選擇:葵涌區,油尖旺,九龍城這三區來升中學,如果不考慮交通,請問選擇那個區來升讀中學比較好?選校策略應怎樣?謝謝!
1. 選擇真正住的那一區,或者
2. 選擇小學所在的一區。

Jackieson  agree, 簡而精!  發表於 12-8-23 14:19

miffy 發表於 12-8-22 17:13
你呢d都計埋, 唔怪得有怪獸家長話自己個女明明band 1, 派咗去band 2唔比佢返學, 全校100%都係band 1, 只不 ...
b1學生並不保證100%入b1英中, 特別係荃葵區的b1英中學額唔夠分, 好似王少清咁, 就收咗好多b1學生, 再加上教署的微調縮班等, 王少清近年"升呢"成為英中. 你係荃官舊生, 相對那些新上車的英中當然有距離啦. 但王少清都唔失禮架:
http://www.pocawsc.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=25&nnnid=42

當然, 正如你話聖,王,全, 我都prefer 聖.

Jackieson 發表於 12-8-23 14:18
b1學生並不保證100%入b1英中, 特別係荃葵區的b1英中學額唔夠分, 好似王少清咁, 就收咗好多b1學生, 再加上教 ...

我都唔明點解硬要將聖和王來相比!

第一,單睇公開試成績,聖芳濟跟本就係油尖旺裡一間band 1b的學校,
          知名度不下於華仁,只是沒九華這麼受歡迎而矣,在區內未算是數一都已是數二的選擇。

第二,兩者係唔同區分,係一個分區抽獎的遊戲底下,我覺得就完全唔適合用作比較。

第三,王少清在區內受歡迎未及得上荃官,礙於僧多粥少的關係,
          但已是很多band 1生的頭號選擇。不似得在油尖旺,
          連band 1C的同學都竭盡所能去將九華放為第一志願。

第四,如果Jackieson 家長都有這個諗法“我都prefer聖”的話,好明顯,
          已經有好多家會不知不覺中被誤導。

第五,再看看樓主所講他的小朋友現在的成績,有沒有可能在自行階段時蒙著眼,
          不顧一切的衝出去聖芳濟!若有能力的話,樓主已表明會去九華!
          若撇開自行收生,樓主想轉區,轉出來油尖旺,甚至轉往九龍城的話,
          到時就唔會再考慮荃灣的學校,惶論王少清了。

miffy  睇得出你完全唔熟果區  發表於 12-8-24 11:50
Jackieson  真係句句到肉, 完全明白&同意你的分析. 我只不過是回應#40的帖子, 如誤導家長, 請見諒見諒!  發表於 12-8-23 17:24
:verycold: :verycold: :verycold:

miffy 發表於 12-8-24 10:55
學校官方係咁同學生講的, 但年年都派百幾人入band 1。

咁咪是百幾人BAND1生囉.
係咪將BAND1C中學再分細些(如上,中,下) 咁咪可清楚區別"王"&"聖"校囉.

miffy  因為派不到, 如果我仔派不到九華, 一樣係趺落聖方濟, 我都會比佢讀  發表於 12-8-24 12:30
tocan  阿仔有部份來自油天的同學在油天時都考得很前  發表於 12-8-24 12:15
miffy  油天60名內不會吼聖方濟  發表於 12-8-24 11:37
miffy  所以幾多band 1, 唔係自己講  發表於 12-8-24 11:22

miffy 發表於 12-8-24 11:34
因為根本無明文規定幾多名先係band 1, 而油天考1-60名會印在成績表, 所以講頭60名是band 1。

不過家長都 ...

當然不是自己講, 大家家長都是按自身歷年數據講出來.
小學老師一定知道自己學校BAND1生大約是多少, 在於她們如何表達出來?  只要看回以往數據已知一二.  
但我知王少清是BAND1C中學.  師生的努力在依幾年有目共暏, 比其他區內band1a&b中學更積極.  

唔好意思,我係路過嘅,想請教吓,如果女仔係唔係留返响葵青區好過去油尖旺呢?因為我有意同呀女插油天,當然我知好難,但我都想試。因為本身唔係讀名幼,小一時已經連in都無得in(不是叩傳统名校,只係區內D大熱,有cert有獎都無機會),何況升中呢?請各位點,萬分感激。

miffy 發表於 12-8-24 11:49
所以樓上話浸聯都話派50%, 我仲洗咩山長水遠去讀油天?? 我梗係計過條數先喇。

我起上面已經解釋過, 在我 ...
你呢d咪就叫做講風涼說話囉!你自己小朋友可以跨區派進油天,雙手緊抱住九華,跟住用聖芳濟去踐踏王少清。
你唔好唔記得,係現實殘酷的社會,你去踐踏別人的同時,幾多在皇仁、DGS讀的學生也一樣恥笑緊你。

黃巴士  agreed x 10!!  發表於 12-8-24 13:06
:verycold: :verycold: :verycold:

miffy 發表於 12-8-24 11:34
因為根本無明文規定幾多名先係band 1, 而油天考1-60名會印在成績表, 所以講頭60名是band 1。

不過家長都 ...

睇派位來定位, 究竟小朋友咩名次選咩學校

--------------------------

你自己都識得講,睇名次選咩學校啦,成績好,我選皇仁添啦,駛乜野選九華唧,駛乜野選王少清唧。

王少清跟本就係一間地區學校,一間升緊呢的band 1c學校,你唔喜歡,你就強行將佢跟聖芳濟比較,咁我唔喜歡九華,我是否又一樣將佢跟皇仁比,將九華打落十八層地獄,唔通咁樣我可以幫到油尖旺的家長咩,叫佢地去晒報皇仁啦,最好架喇!你唔明這個遊戲,第一係玩分區,第二係揀一間合適的學校,唔好淨睇名氣。

我記得剛剛先有家長話王少清好佢小朋友讀,好喜歡這間中學,唔通我地又走去叫佢唔好讀呀,去報聖芳濟啦,呢間好呀!

miffy  我已經講過頭30名不會吼九華, 九唔搭八  發表於 12-8-27 10:49

miffy 發表於 12-8-24 10:55
學校官方係咁同學生講的, 但年年都派百幾人入band 1。

你真係up得出就up!唔怪得之你話王少清得67個band 1生啦。

人家學校有晒獲派學校名單,自己學校都一樣有上載獲派名單,自己計一計就最清楚,駛乜係度又話係邊邊度聽返黎,又話老師講,又話成績單上有列出60名就係得60個band 1生。

如果唔知頭唔知路的家長,信一成都死火。人家小朋友一個咁重要的決定,隨時比你一個誤導,跌入萬劫不復的心淵。

每年這裡都有家長開欄話band 1生派band 3學校,我地最唔想就係聽到就係這些。你睇睇有家長付出幾多心血寫成的中學排位表、有家長在危急存亡的迫切關頭,寫出升中點滴。暗路明燈,在家長最猶豫不決之時,引領前行。家長趁這時可多看看人家的細論分析。燈暗,仍可照亮前路;燈滅,連前路也摸不清!

miffy  下?? 我個仔讀緊油天高年級, 原來你仲清楚得過我  發表於 12-8-24 14:36
miffy  平時見你都吹得下, 以為你有d學識, 原來咁醜怪, 我唔會回應你  發表於 12-8-24 14:12
miffy  你起度發爛渣  發表於 12-8-24 14:11

‹ 上一主題|下一主題