用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 其實培僑書院係BAND幾既中學?
go

其實培僑書院係BAND幾既中學? [複製鏈接]

有人說係BAND1中游, 有人說係BAND1尾至BAND2頭, 更有人說係BAND2尾......
自己覺得暫時係BAND1尾, 但相信仍有很大進步空間, 有冇意見??
   1    0    0    1

回覆:Bosco爸爸 的帖子

應該係band 1中

LLB

回覆:MATTHEWLOK 的帖子

我自己覺得係band 1 尾2頭。因dse 成績高過全港水平,但合格率同取優良率又未係十分好,所以咁睇!

回覆:JadeW 的帖子

補充,現時既成績係中學收外校生讀左5-6年既成績,相信之後由小學直上既有機會更好。

唔知今年多人IN 嗎??

我兒子今年讀小一, 所以問一下, 始終學校一條龍12年, 大家都希望以入大學為目標, 而學校無公開DSE成績, 所以都係估估下....我睇過小一既數學書, 都幾淺, 幼稚園既功課仲深過佢, 但中英文書係學校提供, 唔洗買, 但相信英文NET 老師同埋普通話老師係中英文都會教得好好.

回復 Bosco爸爸 的帖子

同意呀. d數學真係比較淺. 不過可能因為係文字題, 所以,對某d學生可能會係深左.

數學是跟其他小學一樣情度的。

真的嗎, 但我真的覺得太簡單, K3功課比那4本數學書更深....
但聽說中文比教深, 但現在手上沒書, 不知道;
也聽說英文也比較難一點, 開了學有功課才會知

回覆:Bosco爸爸 的帖子

跟其他學校一樣,所指是什麼小學?幼稚園又是什麼幼稚園呢?

比起學券幼稚園的會深了,但對沒有的就可能會是淺了吧!

地區名校小學很多都跳教第一冊,因大都重溫1-20的加減數而已。開學才能看到真實情況呢!

對, 到時睇下點啦, 聽講溫校長開始對學生學術成績要求高一些, 所以聽說課程會加深一些

回復 chinzw 的帖子

樓上的發言人:雖然我有一位子女己畢業,但仍有一位子女在初中就讀,你所描述學生說粗口,上課走動,的確在一些極小課堂出現,但我的子女說,同一班,有些課堂同一班學生可以很專心,卻總是在某一些課堂玩耍,頂撞老師,這是為什麼?學生頂撞老師的確不對,但同一個現象在同一老師課堂上出現,也許學校也需要校方注意。學生是不是band1 不可一概而論,因為直資收生自主,由band 1 至band 3。都有可能收到,因此沒一個固定的band 1。何況現在這些學生都是小學升上來的,行為好與壞,小學都有責任,反卻我的子女說,上了中學,紀律要求嚴謹了,交功課要求也緊了很多。當然,你所說學生行為問題,是需要校方多加關注,多加教育。
至於你文中不斷強調中文科問題,我只能憑我子女的經歷說一說,今年我的子女畢業,他中文成績比初中大有進步,他特意去多謝她四年中文的中文老師,我的子女說,這兩三年上好中文課因為同呢個老師建立好好感情,大家上課好似一家人,老師都經常鼓勵學生。另一個老師是初中的男老師,雖然我子女上左他一年課,但就令我子女愛上中文,她說老師上課很生動,又有很多活動,好似有朗誦,寫生,拍片,辯論,而且要求我子女大量寫文,7年級就要寫600字,一開始我子女很害怕,但後來愈寫愈開心,愈寫愈多,仲有機會投稿。可惜呢位老師只係教左一年,就再教我個子女,那時我子女都失望好一陣。所以,子女遇到一個好老師真是幸福,中文科又好似沒你說的差。另外,以前曾用過一兩年校本中文科課程,雖然印刷比較粗糙,但好注重中國傳統品德,而且有好多文化專題,我好喜歡,例如講孝道。但今年,突然又用返教科書,可能同之前家長會,有家長質疑課本有錯誤有關吧!

最後多此一提,看你文字間,好似對中學中文科好不滿,如果你是家長,對老師有什麼教學,行政上不滿,可以直接同家教會家長董事反映,如果你系離職或現職老師,如你指控是真實,可向校長,甚至校董會反映,甚至可向專業操守議會反映,但千萬不要在這裡半開名指出老師姓名投訴。希望你不要怪我多事。

回覆:kl25173359 的帖子

Kl25173359, 有心人的說話不用理。我們這些真家長自己會評價學校,不須這些有心人說三道四。如他/她真是老師,真希望佢快D走。如果講的是事實,為何不向有關方面投訴,渠道多的是。
講粗口,我相信每間學校都有學生講,唔係講banding嘅。每間學校都有問題學生,如果你handle唔到就係自己選錯行業。好老師 壞老師 、好學生 壞學生 都是觀點與角度問題。我睇唔到一個讀書成績好勁,但唔識同人溝通的係好學生。我睇唔到一個獲學生歡迎的老師一定識教小孩。

樓上chinzw 都幾攪笑, 自問自答都得! 我都相信係有心人, 為發表先係 "12-7-1 06:46" 註冊. 我諗都係學校做咗啲改革既野, 有人不滿囉. 如果係被辭退既老師, 希望有啲風度, 東家唔打打西家, 咁既作風, 只會誤人子弟, 迫自己入窮巷.

小女杠小学(中—才考入培僑)的時候中文成績不如理想,但入了培僑後,中文科明顯有進步,大部分的老師都非常盡責,培僑是一所很好的学校,孩子亦很喜欢培僑。培僑的老師大多是年青人,那兒有一位五十多歲的老師呢?再講,温校長对老師要求甚高,怎可能有一位不称职的人在培僑呢?

請問: 何謂[完全沒有受過一天全日制中文系統訓練的]?

疑問: 直資學校是需要受政府監察的,如果老師沒有合格教師資格的,應不會獲聘用,如所言屬實,何不向有關當局反映?

版主

本討論區歡迎各位家長自由發表意見,但懇請大家保持冷靜、互相尊重的討論氣氛,請勿作出人身攻擊或侮辱性的言論。多謝大家合作!

版主 babyislove

chinzw,
從你的留言, 你一定是在培僑打滾了一段子, 經歷了一些不愉快和不公平的遭遇, 希望你在未來的日子, 能找到更好的落腳點.

關於你提及將會起用甚麼人及其資格, 大家很難跟查及問校長的...人微言輕
‹ 上一主題|下一主題