用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有何學中文的好地方?!
樓主: LyNeC
go

有何學中文的好地方?!

skysnoopy 發表於 12-11-22 11:46
我仔仔在荔枝角創憶學坊學, Level 1 讀起,
學得好快, 就快可以 level 2 了.
如仔仔本身識的字不會重複再教 ...
哪個年紀開始讀較好?

我小女的中文基礎打得不錯,依家小一, 基本中文考試不用太溫習,全是比佢自己做返學校的作業及筆記,已穩拿90分, 跟大家分享一下, 因小女是讀英文幼稚園,所以我在家全力谷中文,加上我有大仔關係, 知道中文越高年級越困難, 從小我陪她讀故事, 亦在k1/k2階段認大量的字, k3每星期同佢默書, k2下學期開始上中文專科 (因太早上我覺得字都寫唔到幾多會浪費金錢),讓亞女學習句法同閱讀理解, 這樣打底令小女愛上中文, 依家佢每晚自己睇書, 繼續上中文專科, 試過溫錯默書, 亞女都有80幾分

醒目開學勳章

回復 傑西 的帖子

Hi, 你好,請問你所講的中文專科在那兒?可否告之。

如果學普通話對將來上小學上有沒有幫助? 是否另需上中文班? 請給意見.

TKS!

想問吓大家你地小朋友上嘅中文課程係用廣東話定普通話呀?

引用:我小朋友在English+excel+上英文堂。其實都

原帖由 LyNeC 於 12-08-20 發表
我小朋友在English excel 上英文堂。其實都是一些play group. 不過每次也要她們借一本書回家看。有天我對她 ...
原來對小朋友嚟講中文難學過英文。我最近睇佢到呢個分享,有d啟發,準備試下。
http://blog.yahoo.com/enjoyreading

引用:Quote:原帖由+LyNeC+於+12-08-20+發表我小

原帖由 pandamommy 於 13-03-23 發表
原來對小朋友嚟講中文難學過英文。我最近睇佢到呢個分享,有d啟發,準備試下。
http://blog.yahoo.com/enjo ...
Thanks for sharing. Very useful!

回覆:有何學中文的好地方?!

睇星期日檔案話d學生中文好差,仲話嗰份卷被稱為死亡之卷。真係長期重英輕中嘅結果。要趁仔女細打好d中文基礎。

回復 skysnoopy 的帖子

Me too. Same case.

引用:我之前第一個小朋友,+就只係重英文.上了小

原帖由 skysnoopy 於 13-04-08 發表
我之前第一個小朋友, 就只係重英文.
上了小學就知道大件事.
因中文仲深過英文.
只要不放棄,還可以趕上的。可多看質素好的繪本,有圖畫比較易吸引小朋友。繪本對加強語文能力丶美感發展和品格培養均有正面作用。加油!

回覆:有何學中文的好地方?! ...

請問各位如何教幼兒識字,我用過不同方法,我2.5歲兒子也認不到中文字,但英文字好深的佢也認到!

引用:請問各位如何教幼兒識字,我用過不同方法,

原帖由 kittytyl 於 13-04-09 發表
請問各位如何教幼兒識字,我用過不同方法,我2.5歲兒子也認不到中文字,但英文字好深的佢也認到!

...
看這篇文章,可能幫到你
http://blog.yahoo.com/enjoyreading/articles/1064780/index