用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 有何學中文的好地方?!
go

有何學中文的好地方?! [複製鏈接]

我小朋友在English excel 上英文堂。其實都是一些play group. 不過每次也要她們借一本書回家看。有天我對她説要和她一起讀那本英文書,她回答我說,老師要她們自己讀。雖然這對於三歲小孩來說是不大可能,不過我仍十分欣賞老師這樣教她。。。
不知有沒有類似的中文learning centre.... 不要「催谷」那種,
   5    0    0    0

回覆:有何學中文的好地方?!

三歲要上英文,又要上中文還不算摧谷?

Hahaha... may be you are right!!

I just want to let her expose in language environment that would be better to "hea" at home!!

*** since grandma is usually scolding at the helper!!
---------------------------------------------------------------------------------------
We tried some "harsh" Chi class that asked the baby to write Chinese characters!!  I stopped immediately.........

I think this is the real harsh!!

回復 LyNeC 的帖子

It is a widely-known secret to learn language - whether it is Chinese or English. To read, extensively. Start with parents' help to inspire kids' interests in stories.

Thank you very much!

回復 LyNeC 的帖子

對於一位對閱讀有興趣的小朋友,
3歲小朋友真係有能力自己讀到簡單書籍的,
女孩子更甚, 放膽比女女試

係呀,其實3歲,我而家都係同佢一齊讀,中文字太多筆畫啦,好難記。

有冇人在創憶學坊青衣分校讀呀? 係唔係推介有DISCOUNT呀?

貢獻勳章

回覆:joeybid 的帖子

我個仔學開那一間小學中文專科有開比K3學生上的基礎中文,我見有教做閱讀理解同作句

引用:亞囡9月升K2,+學緊"創憶學坊"+,+識了好多字

原帖由 25503558 於 12-08-23 發表
亞囡9月升K2, 學緊"創憶學坊" , 識了好多字, 並每天自動自學温習及看書.

每堂1.5小時, 試堂免費的, HK$900 ...
我仔仔係太子道西試學要$300/2堂,你係邊間上,試完真係好好,佢剛剛3歲,試咗一堂即刻識咗9個中文字,而且每次問佢都記得,平時我要教好耐都唔識,我都打算幫佢報。

簽名被屏蔽

回覆:LyNeC 的帖子

我都想知

我覺得有時中文要找到學習的方法, 我之前參加過的班, 多數不斷做練習, 唔識就教佢寫答案, 進步有限!
‹ 上一主題|下一主題