用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會德田李兆強小學 德田兆強12-13年度P4學生家長請進
go

德田兆強12-13年度P4學生家長請進

大家好,P2的帖子太長了,所以開過新版。已有分班通告了,4年班是不是全部都是普通話教中文呢?我見去年A班的都分配到不同的班別,而且班班也是31人。

醒目開學勳章

取消了廣東話班
報到先~楓升4F有無人同班呀?

醒目開學勳章

Koe: my son!!!

醒目開學勳章

多多指教啦~

回覆:德田兆強12-13年度P4學生家長請進

HiHi ~~~

我個囡4E

引用:大家好,P2的帖子太長了,所以開過新版。已

原帖由 SSL 於 12-08-20 發表
大家好,P2的帖子太長了,所以開過新版。已有分班通告了,4年班是不是全部都是普通話教中文呢?我見去年A班 ...
我聽我囡講話上年未開學時發生左仲大事,當時由2A嘅家長話要轉去普通話班,final唔知點解嘈到去校長到,仲嘈到好大鑊~~~~
之後就改左制,我細囡今年九月一升二,轉晒一定要普通話班,冇得揀!

回復 JoeyJoey 的帖子

咁講難道有關學生係非自願入A班乎? 咁奇怪既!

Hi, Lilo is 4B

報到,小女4A班。

引用:回復+JoeyJoey+的帖子 咁講難道有關學生係

原帖由 SSL 於 12-08-22 發表

咁講難道有關學生係非自願入A班乎? 咁奇怪既!
係改變初衷!

JoeyJoey 發表於 12-8-21 20:46
我聽我囡講話上年未開學時發生左仲大事,當時由2A嘅家長話要轉去普通話班,final唔知點解嘈到去校長到,仲嘈到好大鑊~~~~
之後就改左制,我細囡今年九月一升二,轉晒一定要普通話班,冇得揀
其實你地有無覺得【普教中】有點問題 ? 老師 拼音準確, 但係四聲就 XXXX  , 我囡日日同台灣/大陸 鄰居講普通話, 聽講拼寫 都無問題, 但這幾天一開課, 老師的發音 就 XXXX , 唉 !  其實我都想轉去A班, 起碼默書唔洗估字, 聽到耳都側。

今天, 她回家向我取笑老師普通話, 話【具體來說】講咗【豬太來說】.............  笑爆。但係亞囡又話上堂氣氛好好, 老師好識講笑話, 好攪笑。

我同意【普教中】, 但希望老師真的識講普通話, 唔好歪歪音就算鬼數。

引用:Quote:JoeyJoey+發表於+12-8-21+20:46+我聽

原帖由 beywat496 於 12-08-29 發表
其實你地有無覺得【普教中】有點問題 ? 老師 拼音準確, 但係四聲就 XXXX  , 我囡日日同台灣/大陸 鄰居講普 ...
其實,除非真係正宗由北京嚟嘅老師教,否則e d問題相信好多普教中嘅學校都係咁!
而我自己就會再出去搵d正宗教煲冬瓜嘅老師教,希望可以學得再正宗d。

但我聽我個仔讀課文啲普通話都讀得幾準喎。另外,囝囝舊年既普通話男老師就應該能操流利普通話。以舊年來講,3D就應該冇問題,至於佢自己吸收幾多就唔知嘞!

大家有冇心水常識時事題