用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教:芭蕾舞皇家試年齡限制
go

請教:芭蕾舞皇家試年齡限制 [複製鏈接]

從前係考試當年31/12滿MIN歲數便可,係咪依家改左,要考試當年1/1滿MIN歲數先可報考?
我囡年頭出世,依家4.5YR,出年2013年1月1日差少少先夠5YR,咁咪無得報13年PP考試?
係咪要等到2014年先可以考?到考試時佢都差少少6.5YR啦!
咁依家應該點呢?佢已經學左兩年啦,係咪仲要再學足一年九個月PP等2014考PP?
定係報考2013 PRE-SCHOOL LEVEL 2?成5.5YR先考好似好大個呀!
又或者,有無其他試可取代皇家試呀?
有無芭蕾舞導師或者了解情況既家長可以解答一下呀?
   0    0    0    0

RAD Grade Exam 通常4-6月考, 我問過老師考試時(即APR-JUN)足5YR 可考PP

回復 babyhazel106 的帖子

早几個月前我問舞室都係咁講,但早几日問就話剛轉左制!
另一間本來都係話5YR考得,我再追問先話我知今年改左,叫我照讀,到11,12月報名時再問考評局,如真係唔比考PP就轉考PRE-SCHOOL喎!如果係考PRE-SCHOOL,早知今年考左佢萛啦!唉,已經學左好耐架啦!點知又話無得考,咁咪一路讀返D BB班既野???
我上考評局個網頁,都係話要1/1前滿5YR先考得呀!
唔知有無EXCEPTION?

引用:回復+babyhazel106+的帖子 早几個月前我問

原帖由 littlecook 於 12-08-21 發表
回復 babyhazel106 的帖子

早几個月前我問舞室都係咁講,但早几日問就話剛轉左制!
考試局,都係跟RAD。
RAD劃一左年齡計算,足年齡考,對老師小朋友都係好事,係必須。
要參與遊戲,就要跟遊戲規則。無例外。
考試局會「對」出世紙。

回復 小豆媽 的帖子

我都明白,但佢突然改RULE,一心諗住2013年夠5YR考,比佢殺個措手不及啫!

‹ 上一主題|下一主題