用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有中文讀寫障礙的中學家長嗎
樓主: 840167
go

[讀障] 有中文讀寫障礙的中學家長嗎 [複製鏈接]

evacalbee 發表於 13-1-11 13:13
謝謝.

可能我係過早擔心, 但我想早D幫到佢, 上小學會無咁辛苦
明白,e+kg真的教得好快和深,唔係讀障都變讀障,或者你可試下以下的方法:
1 叫小朋友用泥膠或tooth picks 砌字
2 中文是像型文字,所以好多字都可以字的相關的圖像來增強記憶,eg水山光。

文字能力弱的小朋友學語文的attention span 不會大長,初初不能太急和要repeat 又repeat 溫習。還有你可試下玩一些視覺空間和記憶遊戲,如係tic tac toe 個井畫3個X, 比佢望一陣後再畫返X的位置出來。協康有個"眼動協調"小組課程,主要是針對前庭發展不好的小孩,我不知對你女兒有冇幫助,但你不防上網或打去問下姑娘查詢。

evacalbee  好的, 唔該哂! :)  發表於 13-1-11 13:57

不要客氣,想補充一句,眼動協調會幫到眼球控制,視覺空間,等等的問題,這些都對讀寫有很大影響,但它不會cover 直接認字的技巧,lei樣"聽說讀寫小奇兵"會好d,但它是比有讀障特徵的小朋友,不過問下都無防。

回覆:840167 的帖子

我仔讀b1英中,中史,中文閱讀理解可以,但中作小學開始甚少合格,甚至白卷,腦閉塞,嘔到一半字已經好好了,英作又好掂喎

回復 yywhk 的帖子

我儿有中文讀障,中文有時不合格,但中史好掂,滿是文字的中史書,愛不释手!其他功課必找藉口吾做,但中史功課,下周交,已經急不及待要做!唯一問題,盲字吾知!挑战題要答勾踐,佢識,但寫區錢,沒有分
‹ 上一主題|下一主題