用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 5 級樂理問題
go

5 級樂理問題

醒目開學勳章

阿囡今年 8 歲,考咗四級琴,會向六級進發,但先要考五級樂理,想問要考五級樂理,通常要讀幾耐?單對單和讀小組班分別差多遠,另有妹妹,今年 6歲,如果讀五級樂理,會否難應付?兩個囡都定性同記性好。

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

回復 ming2 的帖子

因為我問過附近的琴行,有D 話起碼 6個月,但我見有速成班 12堂就攪掂 (每堂3 hrs),只係奇怪點解差咁遠,但速成班要 10歲先收,所以好有疑問!阿妹考咗 2 級琴,如果齋講2級程度,阿妹好過當年嘅家姐,其實我係想兩姐妹一齊參加小組班,因為小組班兩個人都開,平過一人單對單,兼縮短我等放學時間,只係怕一個 6歲就快 7歲的小朋友會唔明,至少我唔識。

簽名被屏蔽

建議搵私人老師一對二上門教,每堂個半鐘,我一對仔女同你小朋友差不多年紀都係咁學,半年內搞掂。始終私人老師能較照顧學生進度。

建議搵私人老師一對二上門教,每堂個半鐘,我一對仔女同你小朋友差不多年紀都係咁學,半年內搞掂。始終私人老師能較照顧學生進度。

回復 lola2008 的帖子

當年阿女小三的11月開始學, 單對單每堂半小時, 學到小四的10月考, 輕輕鬆鬆地學, HeaHea地地考, 都好OK

細佬剛過去的2月(都係小三)開始學,單對單每堂45MIN, 預計明年2月考, 希望都OK啦

我2個小朋友剛學, $400 一個鐘 1:2. 女升F.3, 仔升F.1, 佢地學得好開心,

引用:我2個小朋友剛學,+$400+一個鐘+1:2.+女升F.

原帖由 gabriela0407 於 12-08-28 發表
我2個小朋友剛學, $400 一個鐘 1:2. 女升F.3, 仔升F.1, 佢地學得好開心,
千奇唔好上速成班,浪費金錢而且小朋友冇得益。
唔好諗住標榜上兩個月就合格係好叻好威。
音樂係「浸」出來的,學G5樂理唔係只為考G6樂器,對佢自己條音樂路係好重要。
速成班硬塞資料入腦,好快會忘記,他日上G678真係會自食其果。

其實如果想"考到" 都係係咁比d past paper 佢操練,操10年past paper,應該合格無問題。

小豆媽 發表於 12-8-28 10:29
千奇唔好上速成班,浪費金錢而且小朋友冇得益。
唔好諗住標榜上兩個月就合格係好叻好威。
音樂係「浸」出來 ...

多謝你回覆, 我都同意你的說法, 我仔在音統學開小提琴中級, 都有樂理堂上, 但怇好似都有D唔清晰, 女就在F.1 開始學結他, 今個暑期見佢地冇麥野做& 學, 都商量過會一路學同一樂器, 咁細仔好想學好D 樂理, 要清楚D, 明白D, 問個女又想學, 所以決定一齊上, 我都同老師講唔急去考試(唔駛趕住要証書來做D 麥), 這不是速成班嫁, [size=13.333333969116211px]見佢地真係喜歡自己學緊的樂器, 絛路咁長, 有系統同專心D 上樂理都係好事, 又可能自己細個時冇得學啦, 情意結.....

cmmcsid 發表於 12-8-28 11:00
其實如果想"考到" 都係係咁比d past paper 佢操練,操10年past paper,應該合格無問題。 ...
我唔係要合格嫁, 要清晰明白, 我自己覺得喜歡音樂, 明白樂理係最基本, 唔知岩唔岩呢.