用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 中英文的 認字困難
go

[讀障] 中英文的 認字困難 [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

留班一年再決定

我仔仔現在小二都入了主流小學...只係有少少辛苦喇....大家加油呀...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

醒目開學勳章

中英文認得有困難,就未必一定要入特殊學校既,我小女都入左主流學校,但就要搵間比較淺既既學校去讀,同埋做多D認字遊戲,可能都有幫助小朋友既~加油呀!
[

讀障唔係有問題, 點解要讀特殊學校?我仔讀咗咁耐, 冇比同學仔排斥WOR, 而且只要搵一間適合佢, 冇咁谷既主流學校便可, 另外, 做父母唔好對佢哋咁高期望, 只要盡咗佢既努力, 父母應該正面咁鼓勵同支持, 而且幫佢哋搵一D course幫佢哋, 佢哋係會有改善嫁, 呢個唔係什麼大不了的事. 我仔而家都可以自己睇書睇報紙, 所以唔需要讀特殊學校, 除非佢除咗讀障還有其他不能入讀主流學校既原因, 不然唔好連父母都標籤佢, 咁樣會好hurt小朋友嫁.

簽名被屏蔽

亞仔學校比佢所有功課有調適(但現在不需要), 同中英文默書都有調適(只有英默需要), 我現在學緊點可放鬆自己唔比壓力佢...
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師
‹ 上一主題|下一主題