用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問東九龍滙基畢業生入大學率高嗎?
go

請問東九龍滙基畢業生入大學率高嗎?

Anyone can help?

Anyone can help?

小女今年在滙基東九龍讀中五, 跟據校長資料, 今年DSE 畢業生100% 升學, 50%升讀本地大學, 其他海外升學, DSE 成績頗好, 英文料全部考得3級以上

引用:小女今年在滙基東九龍讀中五,+跟據校長資料

原帖由 alee810 於 12-11-06 發表
小女今年在滙基東九龍讀中五, 跟據校長資料, 今年DSE 畢業生100% 升學, 50%升讀本地大學, 其他海外升學, DS ...
英文100%係3以上幾好吖。請問50%升大學是否只是學位課程?

回復 Jackieson 的帖子

以下為校長發給家長的统計:
1. 所有考生均能考獲五科二級或以上的成績(全港比率為72.9%)。

2. 在本校開設的21個學科,其中15科的全部學生考獲二級或以上的成績,其餘6科的合格率亦接近100%,整體平均合格率為99%。

3. 百分之七十二考生取得入讀大學的最低資格,即中、英、數、通識以及一個選修科考獲3-3-2-2-2或以上的成績(全港比率為36.4%)。

4. 百分之三十三考生能夠考獲五科4級或以上的成績(全港比率為17.6%)。

Jackieson  坦白講, 以上數字雖然有d避重就輕, 但都唔錯吖.例如33222有72%  發表於 12-11-7 23:26

即有冇數字知道幾多人入到香港既大學?

回復 alee810 的帖子

有冇計埋副學士入去?

老師告訴校內同學五成以上入本港大學,有幾個讀醫科,也有讀law, business,engineering....的,作為一間只有十年的學校,我認為幾好。

Jackieson  我都認為幾好  發表於 12-11-9 09:30

回覆:readers 的帖子

已經算唔錯的成績。