用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行考皇仁是否要全級頭三名?
go

自行考皇仁是否要全級頭三名? [複製鏈接]

請問自行入皇仁是否要考全級頭三名?謝謝!
   6    0    0    0

仔仔學校自行入了四個同學,計算女同學在內,應不是全部考三名之內。

和尚寺收女同學?

回覆:自行考皇仁是否要全級頭三名?

I think she means the ranking includes girls

oh, i see

淨係田灣始南,上年都收5個,今年紅馬又四個。不過呢d情況真係可遇而不可求,唔好當常規。

通常皇仁會盡量將自行位攤分比全港各小學,除成績特別好的小學外,其餘的都是一個起,兩個止,並以一個的佔多數。每當遇到某間學校有3、4個同學來的,而湊巧他們的排名都在200內的話,某程度上是憑獎項的多少和重要程度,加上面試時的表現,可以說是自己人打自己人了,在這情況下,全憑獎項和面試表現,第三贏第一都可以發生。我自己就覺得皇仁好睇重面試這部份。

所以跟本無需問考第四、五可唔可以報讀皇仁,就當四個或五個只能活一個時,你只要問自己有沒有信心可以贏到你學校一齊報名的同學就可以,咁先決條件都係要你在教局的排名次序當中要能脫穎而出,被學校從700多人中揀選出來面試才有機會喇。

另外,皇仁還有7個特異功能位,講到明你可以憑特殊技能申請,特別是一些冷門的項目,上年皇仁都收左d滑浪風帆和劍擊的高手。
:verycold: :verycold: :verycold:

多謝各位意見。

ohnono 發表於 12-8-19 16:57
淨係田灣始南,上年都收5個,今年紅馬又四個。不過呢d情況真係可遇而不可求,唔好當常規。

通常皇仁會盡量 ...
請教ohnono:這種收自行生的方法,是否普遍傳統名校採用,我試分析MCS的外來生名單,發現生源很散,絕少一間小學有兩個或以上

MC1128 發表於 12-8-19 22:28
請教ohnono:這種收自行生的方法,是否普遍傳統名校採用,我試分析MCS的外來生名單,發現生源很散,絕少一間小學 ...

我記得校長曾經在上年考PreS1當天的家長會當中,提及這種方法是免得順得哥情失嫂意(唔知今年的家長會有沒有提及),校長話每年咁多學校提供的頂尖學生來報讀,係比面我地,但一年最多都係收40幾個,如果每間收2個都係得20幾間學校受惠,所以學校唔會收死幾間名校的學生,反而會盡量收取不同學校的學生由其是考第一的同學,希望每年不同學校的學生、寫長和老師都不要氣餒,唔好諗住間學校冇人地咁叻就唔報,咁樣對學校都冇乜好處。

我覺得順得哥情失嫂意都係咁多個原因的其中之一,盡收天下精英才真。所以考第一的同學一定有著數,亦係每間學校之中,進取心最強的學生,所以只要能夠將佢地集中一起,就能激發起不同的火花。我就是經歷了如坐過山車的一年!

MC1128  過山車咁誇張?不過,我估在咁多優勢外來生衝擊下,阿女都要努力自強  發表於 12-8-20 03:29
:verycold: :verycold: :verycold:

簽名被屏蔽

我地小學級2-3男仔入左QC, 佢地Maths好勁.  我地係他區的.

esmond88  same here ! my girl's school with 2 boys got offered by QC  發表於 12-8-25 14:35

醒目開學勳章 王國長老

回覆:自行考皇仁是否要全級頭三名?

我朋友個仔, p6時都吾係精英班tim! 面試表現好緊要,題目吾係深,主要考小朋友應變力同識吾識唸(成熟)

Charlotte_mom 發表於 12-8-21 20:21
我朋友個仔, p6時都吾係精英班tim! 面試表現好緊要,題目吾係深,主要考小朋友應變力同識吾識唸(成熟)

...

我絕對同意面試係整個收生過程中,係好緊要,亦係可以起死回生的一個部份。試想想,那班老師呆在一起一整個上午和下午,年年如是,做著千篇一律的動作,有些老師甚至在聽的時候可以雙眼緊閉、跟住問一兩條問題,比分,叫下一個號碼。如果同學可藉著面試的短短的十多分鐘,找緊機會將自己最好的一面表現出來,就像在平靜的湖面,只要激起一點點連綺,老師的一個眉頭,或一個笑容,也足以表示老師對你另眼相看。

況且老師亦唔想找一班淨識讀書的書呆子回來。以往在一般傳統名校中陽溢的書卷氣,現已通通被同學的「生氣」、「陽光氣」等掩蓋了。

好多家長都以為面試只是一場戲,假如學校真的要給你一個機會去做這戲的話,就即管做到最好。叫好的戲未必一定叫座,叫好又叫座的戲還得看做化!

醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+ohnono+於+12-8-21+23:41+編輯

原帖由 ohnono 於 12-08-21 發表
朋友話當年其中一條題目,超簡單實用的:如果你好想買一樣野,父母吾肯買你會點。而我朋友個仔亦好簡單直接咁分析(呢d就叫家教,真係靠平時耳濡目染):第一,如果一定有需要買,父母吾會吾買,如果吾買首先唸下係咪吾需要,第二,如果真係需要買,係咪只有一個選擇,有無其他更平更好的,第三...

Charlotte_mom 發表於 12-8-22 11:46
朋友話當年其中一條題目,超簡單實用的:如果你好想買一樣野,父母吾肯買你會點。而我朋友個仔亦好簡單直接 ...

I think the result is very clear : the boy was offerred a place.  The analysis is even better than many U graduates during their job interviews.

Charlotte_mom 發表於 12-8-22 11:46
朋友話當年其中一條題目,超簡單實用的:如果你好想買一樣野,父母吾肯買你會點。而我朋友個仔亦好簡單直接 ...

你又令我想起有家長話一個十一、二歲的小朋友,唔可能做到好像大人般的分析能力。又話如有這樣的分析能力重勁過中六的學生去考通識。

我覺得主要係個同學的出發點,老師會睇個同學有沒有嘗試去作出分析,跟住答到個重點,已經足夠,內容可能只是錦上添花。

你舉了一個活生生的例子!
‹ 上一主題|下一主題